Излезе ми ечемик - Кенгуру

Те измъчват и тях, и родителите им. Ечемикът се появява като изневиделица и изчезва за няколко денонощия, при правилно лечение. Но какво всъщност предизвиква неговата поява?

Какво е това на окото ми?

Ечемикът е един от представителите на гнойните поражения на очите. За разлика от другите по-неприятни гнойни „събратя", ечемикът е много разпространен. В определени периоди от живота от него практически се разболява всеки трети човек. Външният вид на ечемика е добре познат - неголяма зачервена подутина на клепача на окото. В основата си ечемикът е възпаление, причинено от бактерия. Началото на болестта е свързана с това, че патогенните микроорганизми започват бурно да се размножават във фоликулите на косъма или в мастните жлези. Тъй като корените на миглите и мастните жлези са разположени именно в края на клепача, затова и ечемикът се появява именно в тази област и никъде другаде. В повечето случаи процесът се локализира във вътрешния ъгъл на окото, въпреки че не е задължително.  

Заболяването бива предизвикано от най-разнообразни микроорганизми. Преди всичко това са „класическите" гнойни бактерии - стафилококи, стрептококи, пневмококи. Всички тези микроби ни съпровождат в по-голямата част от живота ни. Просто в даден момент им се отдава случай „да се намъкнат в жлезата" и да организират там локална „революция". Не винаги може да се установи от какво е предизвикана инфекцията. Не маловажна роля играят фактори като отслабване на имунитета, недостиг на витамини, увеличена кръвна захар, настинка, стрес, недоспиване, а също и периода на възстановяване след боледуване или след операция. Честа причина може да бъде некоригираното късогледство, далекогледство или астигматизъм, дори когато са в ниски степени.

Много благоприятна среда за възникване на ечемика е неспазването на правилата за лична хигиена и най-вече рядкото миене, дълго пребиваване в замърсено помещение и въздух. Най-податливи са децата и подрастващите. В определени преломни периоди от техния живот (7, 13, 15 години, също и на 1 - 1,5 годинки), когато се активират хормоналните промени и имунитетът спада. Заедно с това се повишава вероятността от възникване на много заболявания, а в това число и на ечемика.

По своята същност ечемикът е гнойно образувание с не голям размер. Той преминава подобно на болезнена гнойна пришка и отминава, когато се „спука" и гнойта самостоятелно излезе навън. 

Как протича възпалението ечемик?

Като правило, ечемикът възниква в много кратки срокове. В детска възраст много често се появява внезапно, на фона на „пълно благополучие". При възрастните появата му е предшествана от кратко парене и боцкане на мястото на бъдещия ечемик. Самото гнойно образувание пораства бързо, за няколко часа (по-рядко в продължение на целия ден). Затова е и популярен изразът „изскочи ми ечемик", в смисъл, че се е появил внезапно. Областта на възпалението се подува, често има и леко зачервяване. Подуването е болезнено, като болката нараства с развиването на възпалението. В продължение на 3-4 дни в определена част, на ечемика започва да се формира белезникаво или жълтеникаво петно. Това е така наречената „глава". В областта на

„главата" в следващите няколко дни се получава пробиване на върха и изтичане на гнойта. Все пак ечемикът нарушава функциите на клепача - пречи му да се отваря до край. Това е особено характерно за децата, при които гнойните процеси, като цяло, протичат по-бурно, отколкото при възрастните.

Невъзможността да се отваря окото също е характерна при това възпаление, когато гнойното образувание е „пробило" и клепачите са слепнали от излизащата гной (дори и тя да не е много). В този случай е подходящо да премахнете гнойта със салфетка, напоена в разтвор от фурацилин.  

Как се лекува?

Лечението на ечемика се отличава от това на другите гнойни процеси. Първо, защото когато има гнойно образувание е абсолютно забранено мястото да се загрява. При ечемик, това е позволено и не само, а и нужно! Обикновено се препоръчва така нареченото „сухо затопляне" - нагряване, разнообразни физиотерапевтични процедури. Тези процедури помагат на ечемика бързо да узрее (т.е. да формира главичка) и да пробие (което означава и да премине). В домашни условия може да използвате топли прибори, за да загреете мястото.   

В миналото, за да се избавят от ечемика, препоръчвали на болното око да се постави топло, необелено, кокоше яйце. Този метод и сега е силно разпространен, а резултатите от него по нищо не отстъпват на съвременните. Важно е да обърнете внимание, че яйцето не трябва да бъде горещо, тъй като е възможно да причините изгаряне на клепача. Оставете го да изстине няколко минути. Като го поставите е добре да го държите колкото може по-дълго (докато яйцето не изстине), най-добре е процедурата да се повтори многократно (повторно затопляте яйцето). Понякога с този метод може да откриете скрит ечемик, още в самото начало на неговото развитието. Бъдете търпеливи: често се случва по-голямата част от деня да прекарате в нагряване на ечемика. Като поставяте яйцето, не го притискайте силно към клепача, достатъчно е областта на възпалението да получава нужното загряване.  

Освен нагревките в лечението на ечемика се използват и медикаменти. В повечето случаи се препоръчва използването на антибактериални мазила. Като правило се предписват мазила, които съдържат антибиотик или сулфаниламиди.   

Ако са се появили няколко ечемика едновременно, лечението става по-сложно. В тези случаи то задължително трябва да премине под ръководството на лекар. Понякога се налага предписването на по-силни антибиотици, а също така и провеждане на процедура за укрепване на имунитета.

Може да се случи непосредствено след излекуването на единия ечемик да се появи втори, след месец трети. При такава ситуация, на рецидивиращ ечемик, също трябва да се обърнете към лекар.

Трябва да помните, че никога и при никакви условия не трябва да изтисквате ечемика! Това може да предизвика сериозни усложнения, като абсцес на клепача (т.е. гнойното възпаление се разпространява из целия клепач) и гноен менингит (възпаление на мозъчната обвивка). Ако детето се разболява повторно от ечемик, задължително трябва да му се направят изследване на кръвната картина и нивото на кръвната захар. Трябва също така да се провери дали няма нужда от очила. Контролирайте в порциона му да не присъстват много сладки храни.

Търпението и усилията в борбата винаги дават добри резултати. Все пак, болести има много, а врагът им е само един - здравето. Пийте витамини и водете здравословен начин на живот и никакъв очен ечемик, та и други болести, няма да ви плашат.   

Автор: Биляна Цветкова

Консултант: Д-р Маринова