Игри за малки и големи - Кенгуру

През студените зимни дни игрите навън са рядкост. Малките палавници стоят затворени вкъщи, това ограничава възможността им да играят с други деца. Често те скучаят, гледат телевизия или стоят пред компютъра. Чудесен начин за  забавление са настолните игри, както за самото хлапе, така и за цялото семейство. Освен това, те са много полезни за развитието на социалните, умствени и двигателни способности на детето.

Колкото и прекрасна, обаче, да е една игра, ефектът от нея ще е нулев, ако тя не носи удоволствие. Не бива да принуждаваме детето да прави каквото и да било, ако то не може или не иска. Когато му предлагаме игра, трябва да се съобразим с онова, което то харесва, привлича и ентусиазира най-много. Макар и да е полезно, не всички деца обичат да редят пъзели. Ако настояваме, има опасност то завинаги да намрази играта и никога да не се докосне до нея.

Игри с указания и конкретна цел

Пъзелът, мозайките, конструкторите изискват да се построи конкретен модел в определен ред. Това развива логическото мислене, защото приучава децата да спазват последователността, размера, да обмислят как да постъпят и как да разрешат даден проблем.

Пъзел

През 1760 г. английският картограф и дърворезбар  Джон Спилсбъри пуска за продажба първия пъзел, направен от дървени плоскости и с изображение на географска карта. Днес има всевъзможни пъзели: плоски и триизмерни, с различен брой детайли (от 10 до няколко хиляди) и какви ли не изображения. Играта е подходяща за всяка възраст. За децата елементите са по-малко на брой, а картинката е лесно разпознаваема. Когато избирате пъзел, обърнете внимание дали в изображението няма елементи, които да си приличат твърде много, заради наличието на голяма област в един цвят (небе, море, поле). Макар и да са предлагани за деца, те не винаги са съобразени с изискванията за сложност.

Целият хаос от цветни картончета плаши някои мъници. Затова започнете с по-лесни пъзели, като им помагате. Покажете им как се реди. Можете първо да наредите рамката и след това отделни части от картината.

Необходимостта да се напасват едновременно, както изображението на съседните елементи, така и техните форми, изисква съсредоточаване и съобразителност върху отделните елементи. Играта развива вниманието и умението за концентрация, тренира геометричната памет, провокира въображението. Създаването малко по малко на цялостно и завършено изображение от разбърканите частици, носи на детето удовлетворение от постигнатия резултат.

Творчески игри

 Малкият човек е истински творец. Той е любопитен към всичко и има неизчерпаема фантазия. Кубчета, строители, мозайки, пластелини му помагат чрез най-различно комбиниране, подреждане и моделиране да прави замъци, къщи, роботи, кораби ... На вас може и на нищо да не ви прилича (въздържайте се от отрицателен коментар или присмех, това може да убие творческия му ентусиазъм и да го направи неуверен), но за него това е най-хубавата пушка, гараж, в който паркира колите си, къщичка за куклата ...

Тези игри развиват въображението, двигателната координация, сръчността и съобразителността.

Артистични игри

Направете си домашен театър, като нарисувате любими приказни герои и после ги изрежете. За по-мързеливите и несръчни се продават цели комплекти, с които може да се разиграват различни приказки. Играта на театър развива речта, обогатява речниковия запас и жестовете, насърчава въображението.

Образователни игри

Създадени са множество образователни игри, които помагат на децата, докато се забавляват да научат азбуката, цифрите, нови неща за околния свят, та дори и чужди езици. Основните граматически структури и лексика на английски, френски, немски и испански се усвояват с помощта на картинно лото и карти.

Игри с правила

„Не се сърди, човече", Дама", „Домино" и всички онези игри, при които с помощта на зарове и пионки се придвижваш от точка А до точка Б, учат децата да спазват точни правила и честно да се състезават. Когато играете с тях, не забравяйте, че най-сладката победа е заслужената. Това им дава възможност да се почувстват наравно с вас. Ако ги оставяте лесно да спечелят, те ще го усетят и ще се чувстват подценени. Загубата ги учи да се справят с разочарованието от поражението.

Карти

Покрай класиката в жанра - „Кент", "Черен Петър", „Война", актуални сред децата са и „Ю-Ги-О" и „GORMITI", които сътворяват цял свят от магии, фантастични създания и приключения.

Ю-Ги-О

След излъчването на анимационния сериал „Ю-Ги-О", хлапетата пощуряха по играта. Ако не сте го гледали, няма как да знаете правилата. Тестетата се продават без упътване. Тъй че ето за какво става дума:

Това е игра с карти, наречена „Дуел на чудовищата" (в оригинал „Магия&Магьосници"). Главният герой е Ю-Ги-О (на  японски означава „Краля на игрите"). Той трябва да сглоби Хилядолетния пъзел, подарък от дядо му. Пъзелът е един от хилядолетните елементи. Който притежава всички елементи, той контролира земните и небесни сили. Дуелите между добрите и лошите се разиграват с карти капани, магически карти и карти чудовища. В началото всеки играч има по 5 карти и 4000 жизнени точки. Ако му свършат картите тегли още 5, но ако това се случи с точките му - губи дуела.

Създаването и разиграването на приключения помага на участниците да развият своето въображение и комуникативни способности. Играта има своя принос за създаването и поддържането на социални контакти. Събирането, разменянето и обсъждането на картите сближава малките фенове.

GORMITI 

Гормитите, които завладяха вниманието на децата по цял свят, са вече и в сърцата на българчетата. Вечната борба между доброто и злото, сюжетите за далечни острови и отминали времена са актуални винаги, защото в приказното безвремие  изкристализират и „живеят" ценностите (а в основата на доброто възпитание на детето винаги е стоял стремежът да посеем зрънцата на морална ценностна система, нали?). Усещането за добро и зло получава материални измерения и добива ярък контраст, именно благодарение на приказките. А какво по-хубаво за малките деца (чиито възприятия са нагледно-образни и се основават на предметите) от една настолна игра със смели герои (зад фигурките, на които стои по едно дете), племена, делящи се на добри и лоши, и карти, носещи сила. Играта се основава на приказка, в която ценностите оживяват посредством  действията на мъниците (а „по делата ще ги познаете" - знанията и убежденията се потвраждават от действията). И така, чудите се защо вашето дете и неговите приятели са „пощурели" по Гормитите? Те просто играят вечната игра - борбата между доброто и злото. Любопитни сте как се играе? Попитайте децата, те ще ви отведат на един далечен остров, в далечни времена, историята за Гормити започва...

 Шах

Безспорно това е една изключително полезна игра за интелектуалното развитие на детето. Изправено пред проблемна ситуация, то трябва да намери  нейното разрешение, да обмисли различни решения и да предвиди последствията от тях, да изгради тактика и стратегия. А това развива  нестандартното и гъвкаво мислене и подобрява концентрацията.

Според учени от университета в Абърдийн шахматът оказва благотворно влияние и върху поведението. Деца, които са имали проблеми с дисциплината и успеха, са повишили оценките си и са започнали да се държат по-добре, след като се научили да играят шах.

Игри за възрастни

В зависимост от възрастта и способностите си децата могат да са наши помощници или пълноправни участници в игри като монополи и скрабъл. Освен че ще им е от полза, това ще им даде самочувствие, че вече са големи и са  приети в играта на възрастните.

Монополи

Имате правоъгълно разчертано поле, върху което е разположен цял град, зарове и 1500 долара за начало. След това ви трябва късмет и съобразителност, за да започнете да разигравате пари, да купувате, наемате и отдавате имоти, да строите. Ако не внимавате ви очаква затвор или банкрут.

Участието на детето в играта му помага да изгради полезни умения за управление на собствените му джобни. Като наблюдава последствията от неправилното изразходване на средства, то се учи от грешките си,  без да плаща в действителност.

Скрабъл

Играта е създадена в Ню Йорк по времето на голямата депресия през 1929 г. От безработния архитект Алфред Мошър Бътс. Истинска популярност, обаче, получава едва през 1948 г., когато към нея проявява интерес бизнесменът Джеймс Бруно. Той я кръщава „Скрабъл" и определя нови правила. Днес тя се разпространява на 31 езика в 120 държави. Нейни фенове са Барак Обама и британската кралица Елизабет Втора.

Играта е трудна за деца, особено за по-малките. Но те могат да участват, като ви помагат да измислите дума. Така те ще увеличат словесния си запас, ще научат значението на нови и непознати думи, ще тренират паметта и вниманието си.

Автор: Татяна Вълчанова