Ако имате две деца и не разполагате с отделни стаи за тях, въпросът за разделението на територията  и „имуществото" винаги е сложен за решаване. Все пак има начин да осигурите мирно съществуване на хлапетата - просто трябва да следвате три прости правила.

Правило №1

НИКАКВИ ВНЕЗАПНИ ПРОМЕНИ

Подгответе първородното дете за появата на братче/сестриче отрано. Вашето дете, което е вече на 5-6 годинки, е свикнало да бъде пълноправен господар на стаята. Затова, преди да подредите нещата на новия обитател, първо се посъветвайте с малчугана къде би искало да стоят неговите вещи - легло, шкафове, кош с играчки и т.н. Организирайте всичко заедно и се съобразявайте с желанията му. Оставете хлапето да направи нещо за по-малкото си братче/сестриче - да му подреди играчките, да нарисува картина и да я закачи над легълцето на бебока. Така то ще се почувства значимо и пораснало. Никога не взимайте играчки от по-голямото дете, за да ги дадете на по-малкото, без да сте го попитали дали е съгласно. Ако сте решили да купите ново легло за голямото дете, а старото му креватче да оставите за малкото, отново първо се посъветвайте с него - възможно е и да не си дава леглото.

Правило №2

НА „СВОЯ" ТЕРИТОРИЯ

Разделете детската стая на зони така, че всяко хлапе да има своето лично пространство. Много често между децата, обитаващи една стая, възникват конфликти за това как например да се подели шкафът с играчки - кое кой рафт да ползва и подобни. За да избегнете неприятностите, осигурете персонално бюро/шкаф/рафт и т.н. за всяко дете. Нека то си има собствен моливник, кошче с играчки и др. Улеснете малките още повече, като „оцветите" вещите - така няма да има „посегателство над чужда собственост". За едното дете лилав, за другото зелен цвят и нека тази багра се вижда някъде по всяка вещ на хлапетата - от четката за зъби до одеялцето. Така ще спестите и на децата, и на себе си много проблеми. Най-често повод за спорове са играчките. Затова е добре мъниците да имат лични играчки, които няма да делят помежду си, и общи - като настолните игри например. Някоя от личните играчки на едното хлапе твърде често става причини за остри конфликти? Не губете излишно време и  нерви, а бързо купете втора такава.

Правило №3

РАВНОПОСТАВЕНИ ВЪВ ВСИЧКО

Създайте правила на поведения за всяка ситуация и учете децата да ги спазват. Кажете им как да се държат в тази или онази ситуация и какво в никакъв случай не бива да правят. Ето така могат да изглеждат основните правила:

1. Преди да вземем чужда играчка или пък да седнем на чуждото бюро, първо искаме позволение.

2. След като сме си играли, връщаме играчките/моливчетата/боичките на мястото им.

3. Не отнемаме, не хвърляме, не чупим и не губим играчките на братчето/сестричето.

4. Ако случайно счупим играчка на братчето/сестричето, молим за извинение. Ако той/тя е много разтроен/а, предлагаме да си вземе някоя от нашите играчки.

5. Играли сме заедно - заедно подреждаме след това.

6. Всеки има право да бъде оставен на мира, когато поиска.

Следете децата да са равнопоставени във всяко отношение. Не обвинявайте по-голямото в нищо, защото е по-голямо - напр. „Ти си виновен, че така се случи, ти си по-голям, трябваше да внимаваш повече" или „Не се дръж така, дай й куклата, ти вече си голяма за нея". Също така не поставяйте в неизгодна ситуация заради възрастта си по-малкото дете: „Брат ти може да догледа филмчето, но ти си още малък, трябва да си лягаш вече".  Това може да се превърне в сериозен повод за постоянни конфликти между децата.

 

Автор: Мила Попова