Допълнителна защита за очите?! - Кенгуру

Може да се окаже много трудно, когато се наложи да ги сложиш за първи път. Може да се притесниш, че другите деца ще ти се присмиват. Може да се чувстваш различен...

Как да защитим детските очи?

Съвременната корекция на зрението може да предотврати развитието на късогледство. А специалните покрития, които имат лещите, осигуряват допълнителна защита за очите. Очилата са необходими и полезни и за тези, които имат добро зрение, просто за профилактика. А ако детето вече има проблеми със зрението и лекарят му е предписал очила, в никакъв случай не отлагайте посещението в оптиката.

Как да намалите опасността от късогледство?

Препоръките на повечето лекари се свеждат до това, да се ограничава времето пред компютъра и задължително да има паузи по време на „работата". Разбира се, всичко това е правилно, но понякога е абсолютно неизпълнимо. Въпреки че е във ваши ръце да защитите детските очи от вредното влияние на компютъра и телевизора, съвсем не е правилно те да бъдат напълно забранени. Правилото тук не е детето да не гледа изобщо телевизия или да не играе на компютъра, а да го прави правилно. Да има паузи, за да могат очите да си починат от напрежението. Другият вариант е да купите на детето специални очила за работа с компютър (най-удачният вариант е да са със стъкла с преливащо бледозелено оцветяване). Тези очила:

 • повишават чистотата и контраста на изображението;
 • понижават зрителното напрежение на очите;
 • подпомагат понижаването на умората и повишават трудоспособността;
 • намаляват опасността от прогресиране на късогледството.

Очила се препоръчват не само при работа с компютър, но и при гледане на телевизия и четене. Те са предназначени не само за деца с късогледство, но и за младите „програмисти", които са с перфектно зрение, за профилактика. Освен това, тези очила влияят благотворно и на детската психика. Именно защото след дългия престой пред компютъра без специални очила децата стават нервни и раздразнителни. Индивидуално подбраните очила са в състояние напълно да неутрализират негативния ефект от компютъра.

Какви очила са подходящи за децата?

Някои деца не обичат да носят очила и те често „забравят" да ги сложат или вземат. Те мразят усещането, че носят очила. Смятат, че другите ще им се присмиват, че вече няма да могат да спортуват, момчетата/ момичетата вече няма да ги харесват... Същеременно има много други, които носят очилата си без следа от тези чувства и без притеснения.

За децата е от изключително значение да предизвикват добро впечатление сред съучениците, приятелите и всички останали деца. С хубави очила те ще се чувстват уверени и стилни. Спирайки се на модерни и красиви очила от известни марки, вие инвестирате в социалната адаптация на своето дете и повишавате статуса му сред връстниците. Цветовете и формите на детските очила са многобразни. Компаниите за очила залагат на нестандартните модели като тези във форма на звезда, котешки очи, кръгли и други геометрични фигури. Цветовете са свежи и ярки: зелено, синьо, розово, оранжево и др. Освен очилата в типично „детски стил", може да намерите и такива модели, които са копие на тези за възрастни.

Освен това очилата трябва да са:

 • леки, здрави; материалът, от който са изработени, да не предизвиква алергии;
 • комфортни и удобни;
 • да осигуряват достатъчна видимост.

При избора на детските очила е много важно да се обърнете към специалист. Единствено в специализираните оптики ще ви помогнат да направите правилен избор на очила, като в същото време вземат предвид и всички индивидуални особености.

Защо децата също имат нужда от слънчеви очила?

Слънчевите очила са необходими и през лятото, и през зимата. Коварството на ултравиолетовите лъчи през зимата се състои в това, че те попадат в очите не само отгоре, но и отдолу, отразени от снега. Детските очи имат по-голяма нужда от защита, тъй като са по-чувствителни към UV лъчите. А и те прекарват по-дълго време навън. Влиянието на UV излъчването се натрупва с течение на времето и e причина за много очни заболявания.

Слънчевите очила на мама и татко винаги са интересни на децата. Почти всеки родител е купувал на детето си от онези много шарени и много евтини детски слънчеви очила, за да заприлича и малкият човек на родителите си. И тук идва основната грешка. Евтините очила за деца (както и за възрастни), не са нищо повече от рамки с оцветени пластмасови плаки. Те нямат защитно покритие срещу вредните слънчеви лъчи и в същото време разширяват зениците. Така в очите попадат още повече ултравиолетови лъчи и могат да доведат до сериозно увреждане на зрението. Детските очи са много по-чувствителни от тези на възрастните. Установено е, че в тях попадат 75 % от ултравиолетовите лъчи, докато в тези на възрастните - едва 10 на сто. Ето защо, децата имат изключително голяма нужда от качествени слънчеви очила, които наистина да предпазят очите им. Доверете се на известните марки очила, предлагащи модели и за деца. Наистина, те са по-скъпи, но ще бъдете сигурни, че сте направили най-доброто за детето си.

Може ли децата да носят контактни лещи?

Въпреки че употребата им носи известни ограничения, свързани с уменията за боравене и хигиенните навици при децата, все повече се налага мнението за целесъобразност и удобство на употребата на контактните лещи за корекция на детското зрение. Повечето специалисти-офталмолози смятат, че употребата на контактни лещи е удачна при деца над 10-12 годишна възраст.

Лещите са незаменими:

 • при голяма разлика в диоптрите на двете очи;
 • при силно късогледство;
 • ако детето се притеснява да носи очила;
 • ако мъникът спортува активно и очилата в този случай му пречат.

Един от недостатъците на очилата е, че те много по-лесно падат от детското личице и за малкото дете е трудно да ги опази. В тази връзка, въпреки явните си предимства, контактните лещи са много по-трудни за подръжка при някои деца. Те изискват спазване на строги хигиенни норми за боравене, съхранение и почистване, не трябва да се носят по-дълго от времето, за което са предназначени, и - не на последно място - понякога могат да предизвикат дразнене и дискомфорт.

Ето и някои правила, които трябва да спазвате при поставяне на лещите: 

 • Преди да започнете, си измийте ръцете.
 • Оставете ги да изсъхнат без да ползвате кърпа, за да не останат фини текстилни власинки по тях.
 • Детето ви трябва да застане възможно най-близо пред вас, леко обърнато настрани (неговото рамо трябва да е обърнато към вас).
 • Детето трябва да гледа нагоре към тавана или леко встрани.
 • Детето трябва да стои неподвижно и единствено да мърда очите си.
 • Вземете контактната леща с върха на пръста си, поставете я в окото, което е от по-далечната ви страна. Когато лещата вече е поставена, накарайте мъника да мигне няколко пъти, за да провери дали лещата е на мястото си.
 • Накарайте детето да се обърне на другата страна, за да поставите и другата леща.

Още съвети:

 • Уверете се, че лещите са поставени откъм правилната им страна. Меките лещи се прегъват и могат да се обърнат наопаки.
 • Уверете се, че детето е свалило лещите си навреме. Ако престоят повече, лещите изсъхват и травмират окото.
 • Бъдете търпеливи. Понякога поставянето и махането на лещите отнема време.
 • При дразнене в окото веднага свалете лещата и я промийте с разтвор.  Не бързайте да я поставяте отново - окото трябва да си „почине"
 • При поставянето или свалянето на лещите може да си помагате, като внимателно разтваряте клепачите с едната си ръка.
 • В никакъв случай не допускайте детето да спи с контактни лещи в очите.

Автор: Биляна Цветкова

Консултант: Георги Симов