Да, дългата зима сигурно вече ви е дотегнала. Друго си е топлото лято, когато сте навън до късно! Предполагам, че сега обаче и вие, и малчуганът ви сте изчерпали идеите си за подходящи забавления. За да облекчим поне донякъде ежедневието ви в оставащите седмици зима, ви предлагаме списък с възможни игри, подходящи за този сезон. Забравете скуката и се отдайте на зимни удоволствия, докато не е станало късно за тях!

Първото място е за кънките, няма как!

Пързалки има в почти всички по-големи градове. В София има нова закрита пързалка на бул. „Черни връх" и ул. „Кораб планина". Цените са  4 лева за наем на кънки, 5 лева за вход. Осем лева пък ще трябва да платите, ако имате нужда от инструктор. Ледени пързалки има и пред The Mall, на стадион „Славия", при езерото „Ариана", в Зимния дворец.

В Пловдив пързалката е пред пощата, а ако сте от Варна, можете да посещавате ледената пързалка „Младост" - добре е обаче предварително да проверите какви са графиците й, защото свободните часове за пързаляне са обикновено по обед - сутрин има хокей, а следобед фигурно пързаляне. Цените тук са 1 лв. за дете до 10 години, 2 лв. за придружител, наемът на кънки ще ви струва 3 лв. и още левче ще трябва да платите за наем на гардероб. Децата до 10-годишна възраст обаче се освобождават от заплащане на наем кънки и гардероб.

В планината и парка

През февруари снегът по планините е обилен, а това е още една въжможност за зимни забавления. Ако живеете до Витоша, Родопите, Рила и Пирин, Средна гора, Сакар... защо просто да не се разходите в гората, да направите снежен човек или да се замеряте с топки! Хем екологично, хем спортно, хемзабавно и ... безплатно! За да доставите още по-голяма радост на своя малчуган, можете да вземете и шейната! Ако сте далеч от планината, но из парковете в града все още се е задържал сняг, направете си снежната разходка там.

Ако тези идеи ви идват твърде екстремно скрежни, кукленият театър е друго добро предложение за зимните месеци. Варненският театър освен представления за деца има и такива за възрастни. Софийският пък предлага направо семейни постановки. „Къде отиваш, конче?", „Малките плодчета", „Кой обича Червената шапчица" представляват само част от репертоара в столицата. Трябва да знаете обаче, че времето за куклен театър е обикновено само през почивните дни, през седмицата рядко се организират постановки. Цените на билетите са между 2 и 4 лв., а играта на марионетките ще бъде интересна дори и за деца, които не знаят български. Близо 50 заглавия наброява афишът на Пловдивския куклен театър, сред които: „Аладин", „Вълкът и седемте козлета", „Грозното патенце" и „Карлсон", а билети можете да закупите дори онлайн.

Библиотеката

Една идея, която на пръв поглед може да ви се стори малко странна и отживяла, но ако размислите, ще се убедите, че наистина е чудесна - какъв по-добър период от зимния да откъснете детето от телевизора или компютъра и да му покажете светилището, до което някога тичахме с нетърпение всяка седмица за нови книги. А питали ли сте се дали вашият малчуган изобщо знае какво представлява тази сграда?

Добра идея за забавления през зимата са заниманията със спорт или изкуства. Почти всяко читалище има школа по танци. Можете да избирате - да посветите детето в тайните на фолклора, на латиноритмите или пък на класическите стъпки. Дори и да не се превърне в професионален танцьор, то със сигурност ще се забавлява и ще срещне много нови приятели. Освен танците обаче много полезни и приятни за децата са ателиетата по рисуване, моделиране, музикални и театрални занимания. Бургас например има Младежки културен център с школи по стъклопис, детски мозайки, спортни танци, модерен балет, театрална школа и школа по батик (техника за рисуване върху коприна или памук с горещ восък и бои). 

Какво предлага Благовград? За пистите наблизо се знае, но има и добри традиции в източните бойни изкуства с няколко школи по таекуон-до. Освен че детето ще има къде да изразходи излишната енергия, друго голямо предимство е, че този спорт възпитава ред и дисциплина, калява, учи на самостоятелнос, а и на отбрана.

За родителите от Плевен сезонът е отлична възможност да научат своето хлапе да играе боулинг. Този, да го наречем, спорт е подходящ и за деца под 7-годишна възраст. Една игра е 3 лв.

Домашни забавления

Няма да пропуснем и идеи за занимания вкъщи. Можете да посветите малчугана в ароматния и вкусен свят на кухнята. Защо в месеца на свети Валентин да не приготвите заедно едни курабии валентинки или пък да измайсторите някоя вкусна домашна торта, за да изненадате приятно татко! Освен това можете да изработите красив фамилен албум с най-красивите и забавни моменти от изминалата година или пък календар с празниците до края на 2013 г. - именни и рождени дни на цялата фамилия.

Февруари е и месецът на кукерите, което ви дава още една възможност - да си измайсторите кукерски костюм. И дори във вашето населено място да няма кукерски фестивал, можете да отскочите някъде и да запознаете детето със старите традиции.

Ако живеете в къща, преобразете отопляемия таван или гараж в зала за забавления. Можете да оформите няколко отделни къта - един за дартс, втори за домашен куклен театър (използвайте множеството плюшени играчки и развихрете фантазията си по сюжета на някоя от любимите приказки), а защо пък да не организирате безплатно представление или концерт за съседите, особено ако и те имат едно-две скучаещи в студеното време деца?!

Ако пък обитавате апартамент в голям блок или затворен жилищен комплекс, разлепете съобщение за оргарнизиране на маскен бал на закрито във фоайето. Можете да зададете и тема: приказки на братя Грим, Андерсенови приказки, български приказни герои и т. н. Обсъдете предварително идеята с други ваши съседи с деца. Можете да измислите благотворително мото и да съберете средства, за да ремонтирате напролет близката площадка, например.

И така - събудете се от зимния сън и се отдайте на забавления.

Предполагам се убедихте колко дълъг може да е списъкът!

 

Автор: Дими Тодоров