Диабет и очи - Кенгуру

По статистика цифрата на децата, които страдат от болестта, е около 3 000, но се предполага, че през последните години броят им е нараснал. Захарният диабет е общо заболяване, което след време може да даде отражение и върху очите. Изследвания са доказали обаче, че при диабетици, които поддържат  нивото на кръвната си захар в нормални стойности, има по- малко усложнения в очите, отколкото при тези с лош контрол на захарния диабет. А що се отнася за децата, от родителите зависи да създадат в тях начин на живот, съобразен с „претенциите" на тяхното състояние (Да, именно състояние го наричат родителите на диабетици, едно състояние, което всъщност изисква изключително здравословен начин на живот).

Какво представлява диабетът?

По дефиниция - диабетът е комплексно заболяване, резултат от невъзможността на тялото да произвежда инсулин - хормонът, който пренася захарта от кръвта в клетките, където тя се използва за енергия. Без достатъчно инсулин остава прекалено много захар в кръвта.

Формите на диабет, които се срещат при децата са: от първи тип - задстомашната жлеза не продуцира инсулин или го произвежда съвсем малко и недостатъчно за нуждите на организма. При този вид заболяване приложението на инсулин след консултация с детски ендокринолог е животоспасяващо. Причините, които се посочват за появата на този тип диабет са най-различни: инфекциозни болести, твърде кратко кърмене, прекалено ранно даване на прясно и кисело краве мляко, токсини, стрес и др.; другият тип диабет при децата се дължи на повишен апетит, употреба на много захарни изделия и наднормено тегло. Панкреасът не смогва да отделя достатъчно инсулин за обработката на приетите в излишък храни. Когато тези деца отслабнат, повишеното равнище се нормализира и те не се нуждаят от инсулин.

Специалистите алармират, че все по-често при децата се открива захарен диабет, който се дължи на изтощаване на задстомашната жлеза - панкреас. Почти при всички случаи се прилага инсулин. Обикновено като причина за заболяването се търси фамилна обремененост, но напоследък се констатират случаи на заболяване, без да има наследственост. Основни симтоми на захарния диабет са: пиене на много вода и нощно уриниране, повишен апетит, загуба на тегло, суха кожа и лигавици, дъх на ацетон.

Как диабетът се отразява на зрението?

При диабетици рискът от развитие на катаракта („вътрешно перде") и глаукома (повишено вътреочно налягане) е два пъти по-висок. Но засягането на ретината е основната заплаха за трайно понижение на зрението. Диабетната ретинопатия е много често срещано усложнение при диабетици и една от главните причини за загуба на зрение. С времето захарният диабет засяга кръвоносните съдове на ретината (изразява се с малки аневризми и кръвоизливи в съдовата мрежа на очното дъно). Диабетът засяга  кръвоносните съдове, които изхранват ретината и след време те стават пропускливи. Когато кръвоносните съдове не могат повече да доставят хранителни вещества на зрителните клетки, настъпва загуба на зрение.

В повечето случаи хората търсят офталмолог едва, когато патологичните промени в зрението вече са започнали. А е факт, че диабетната ретинопатия може да бъде овладяна, без да се стига до трайна загуба на зрението, чрез навременно лечение и редовни очни прегледи. Особено при децата навременните прегледи изцяло зависят от родителите и следователно възможността да се възпита в мъниците отговорно отношение към особеностите на тяхното състояние е изключителна.

На преглед при офталмолога

При първото посещение на детето при очния лекар се определя зрението, очното налягане и се прави обстоен преглед на очното дъно. По преценка на лекаря може да се направи снимка на очното дъно / флуоресцеинова ангиография/, чрез която да се прецени дали кръвоносните съдове са станали пропускливи и дали има развитие на нови съдове. Какво представлява това изследване? Инжектира се венозно жълто багрило в ръката. То бързо се придвижва с кръвния поток из цялото тяло. С ултравиолетова светлина се наблюдава очното дъно и се вижда как съдовете "светят" в жълто-зелено. Правят се серия от снимки, по които се прави преценка за наличие на увреждания и тяхната степен.

Специалистите казват, че са необходими над 15 години еволюция на диабета, за да се получи диабетна ретинопатия. Което означава, че през този срок  може  да се извърши предотвратяване и навременно лечение чрез периодичен оглед на очното дъно.

Лечението

Профилактаката, свързана със зрението при диабетиците, е изключително важна, защото лечението на диабетната ретинопатия зависи от стадия на болестта. Основният проблем е да се спре растежът на новообразувани съдове, които стоят в основата на все новите и нови кръвоизливи по ретината. Лазерното лечение се посочва като надежден метод за това. Най-голям шанс (90%) за запазване на зрението има, ако започнете лечението преди ретината да е сериозно увредена. Но трябва да знаете, че навременното лечение с лазер може да стабилизира зрението, но не и да върне вече загубено зрение или да възстанови увредена ретина. С лазера се разрушават зоните с намален достъп на кислород.  Друг метод на лечение е витректомията - прилага се, когато има кръвоизливи в стъкловидното тяло. Прави се операция, при която се замества увреденото стъкловидно тяло с чист разтвор, за да се възстанови ясното виждане.

Да, истината е, че диабетната ретинопатия е болест, която, за съжаление, с годините се проявява при повечето болни от диабет, независимо от тяхната възраст. Да, истина е, че очните лекари, за съжаление, не могат да лекуват самата болест, а само последствията от нея. И все пак, има едно важно условие, което може да стопира развитието както на диабетната ретинопатия, така и на диабета и това е контролирането на стойностите на кръвната захар в границите на нормата и редовното й измерване и, разбира се, най-важното - природосъобразен начин на живот.

Автор: Силвия Чалъкова
Консултант:  Д-р Майя Попниколова,
офталмолог