Няма начин да не познавате Деси Бакърджиева. Ако гледате телевизия или ходите на театър, или ако хвърляте по едно око на рекламите, или ако сте запленени от новия български сериал „Стъклен дом"... все някъде по тези места сте я виждали. И сте запомнили уникалната й усмивка, както и усещането, че с този човек се общува изключително лесно и приятно. Усещане, което не те напуска дълго след последния разговор с нея. Сега тя няма да ви каже: „Добър вечер, уважаеми зрители..." или да говори като героинята си Нели от „Стъклен дом", а ще ви разкаже за дъщеря си и за себе си. И така...

Опиши с няколко думи детето си?

Тя е чаровна, тя е умна, амбициозна и много своенравна. Умее да те привлече по най-добрия начин да се присъединиш към нейната кауза. Понякога ме изненадва, че разсъждава като възрастен, но често след това успява да направи някоя пакост, за да не забравям, че тя все още е дете.

Какви са родителските ти правомощия? 

„Без мама не се взимат решения" - казва винаги Анна Мария (дъщеря ми), въпреки че често вкъщи ме обвиняват, че съм я разглезила. Често си говорим като приятелки. Никога не съм я подценявала за това, че е дете. Стремя се да я науча, че трябва да прави разлика кога нещата са сериозни. Тогава ставам строгата мама. За мен не е нужно дъщеря ми да е засипана с играчки, за да е щастлива. Никога не съм я лишавала, напротив, но се старая да я науча на дисциплина, да не бъде прахосник, да уважава труда на другите. Забелязвам, че уважава мнението ми и има нужния респект.

Каква е тайната на щастливото детство? 

Детето ти да разбира, че го обичаш, да му отделяш необходимото внимание. Да знае, че си има не само родител, но и приятел до себе си. Понякога оставям Анни сама да си взима решенията, за да си прави своите детски грешки. Надявам се това да й помага в бъдеще, за да направи правилния избор, да е самостоятелна и силна личност. Но знам, че всичко това се постига с говорене, обсъждане, понякога спорене и добронамереност.

Как се отнасяш към свободата на детския избор? 

Трябва да дадем възможност на децата си да направят своя избор, но винаги да сме наблизо, за да им подадем ръка, когато е необходимо. За мен е важно да ги насърчаваме, да им вдъхнем вяра, че ще се справят, или да ги подготвим да се предпазят. Затова често вкъщи си разказваме различни истории с поуки и четем приказки. Важното за мен е дъщеря ми да има доверие в семейството си и да споделя, както ние споделяме.

Как се справяш с детските неудобни въпроси и истината? 

Досега не съм лъгала дъщеря си и нямам намерение да го правя. На някои неудобни въпроси отговарям кратко, като обещавам подробностите да ги кажа, когато му дойде времето. Не е хубаво да се лъже, но все пак децата не винаги могат да разберат точно какво им казваш.

Как минава един ваш ден, когато го прекарвате заедно, цялото семейство? 

Винаги има разходки, забавления на детски площадки, срещи с приятели за игра, понякога пазар, кино, театър и много лакомства. Обикновено я оставям да се наспи. Тя трудно става рано за разлика от мен. Правя й палачинки, защото много обича и ги комбинира по всякакъв начин. Дори вчера яде палачинки с пъпеш. Много се смях. След това отиваме на пазар, игри и забавления, обикновено обядваме навън, задължително сладолед след хранене. Следобед се срещаме с приятели, а вечер се събираме всички на масата и си разказваме различни истории, обсъждаме случилото си през деня или спорим за нещата от живота, накрая, изморени, лягаме да спим. Признавам си, че дъщеря ми трудно заспива без мен и често успява да ме приспи.

Най-щастливият момент, запечатан от фотоапарата е... 

Той не е един... Те са от рождените дни. За мен този ден е много специален и трябва да е изключителен. Винаги подготовката се оставя на мен и често се случва аз да правя снимките. Но няма по-хубаво нещо от детската усмивка. Дори да е бил тежък денят ми, това е напълно достатъчно да забравиш всичко негативно. Благодарна съм на дъщеря ми, че ме е научила да мисля положително дори в най-трудните моменти и така сякаш по-лесно се справям с проблемите. Между другото в истинския живот не обичам да се снимам, а дъщеря ми само гледа да е пред камерата или обектива. Водила съм я на снимачната площадка, но тя е категорична, че това не й харесва. Смята тази професия за трудна и много скучна.

Кое е най-трудното и приятното в това да си майка? 

Няма нищо хубаво, което да е лесно. Всеки момент от живота е изпълнен с много емоции, трудности и предизвикателства, пред които се изправяме и трябва да вземем решение, за да продължим. Да си майка е най-прекрасното нещо в живота на всяка жена, но и най-отговорното. Надявам се да съм добра майка и да възпитам детето си да бъде добро, да стане силна млада дама и да се справя сама с проблемите и несгодите. Винаги ще й помагам, но знам, че има неща, които тя трябва сама да избира. Може би това е най-трудното. Да разбереш, че детето ти е готово да продължи без твоята подкрепа и да определя само правилата. Няма по-прекрасно нещо от това детето да ти каже, че те обича, да се усмихне и да те прегърне сякаш никога не го е правило и винаги да е истинско, да е искрено. Приятно се изненадвам, когато в най-неочаквания момент дъщеря ми казва сентенции от живота, които са подходящи за изказа на възрастен.

С какво се занимаваш в момента? 

Организирам почивка с дъщеря ми на море, след което продължаваме с новите епизоди на сериала. Тази седмица трябва да поръчам ново легло за Анна Мария и да и купя нови дрешки, защото за последните 3 месеца се оказва, че е пораснала с 10 сантиметра. Факт е, че когато си постоянно с детето си, не забелязваш тази важна подробност.

Почивката е... 

С дъщеря ми и любимите хора. Винаги недостатъчна, но пълноценна.

 

Интервюто взе: Боряна Петрова