Безопасно плуване - Кенгуру

Басейните са прекрасен начин за разхлаждане в жарките дни. Забавленията във водата, обаче, често могат да бъдат опасни, особено за най-малките. Научете основните правила за безопасност във водоема, за да подарите на семейството си прохладни весели мигове.

1.  Стопроцентово внимание

Никога не се обръщайте с гръб към детето, докато е във водата. Дори и секунда разсейване може да се окаже фатална.

2. Спасители на... басейна

Не пускайте малчугана в басейна, докато не се уверите, че наблизо има спасители. Нека присъствието им не ви освобождава от отговорност за мъника. Колегите на легендарния Мич Бюканън от „Спасители на плажа“ наблюдават много плувци наведнъж и е възможно да изпуснат от очи вашия.

3. Мама е тук

Когато хлапето е по-малко, задължително влизайте с него в басейна. Придържайте го и не го оставяйте незащитено. Дори и сладурът да притежава опит в плуването, трябва да имате готовност да го хванете при необходимост.

4. Гмуркането забранено

Изключено е деца под 3-годишна възраст да се потапят под вода. Подобна волност ще доведе до поглъщане на големи количества от живителната течност. Освен това, преживяването може да стресира мъничето и да създаде у него трудно преодолим страх от водата.

5. Урок по безопасност

Обяснете на детето си какви правила е нужно да спазва, за да бъдат игрите във водата безопасни. Нека малкото човече знае, че не бива:

  • да тича в близост до басейна
  • да влиза във водата без възрастен
  • да се отдалечава от вас или от спасителите

6. Първа помощ

Ако, въпреки мерките за безопасност, ситуацията в басейна е критична, би било добре да можете сами да се погрижите за хлапето до идването на медицински екип. За целта се запишете на курс в Българския Червен кръст и овладейте извършването на кардиопулмонална реанимация (КПР). Животоспасяващата техника се използва при спешни състояния (например, сърдечен удар и удавяне), при които сърдечният ритъм и дишането са спрели.

КПР се състои от два важни елемента: сърдечен масаж и обдишване уста в уста. Целта на техниката е да поддържа доставянето на кръв към мозъка и другите органи, докато по-сериозно лечение не възстанови нормалния сърдечен ритъм. 

 

Автор: Ива Лалова