Безопасни празници - Кенгуру

Коледа и Нова година са сред онези празници, които както големите, така и малките очакват с нетърпение и затаен дъх. И тъй като магията от тържествените предстоящи дни няма как да мине без украса и запалени свещи, ви предлагаме нашите съвети за безопасно прекарване на наближаващите светли дни.

Елхата

  • Истинската елха е за предпочитане пред изкуствената, но не и ако у дома си имате малко дете. Ако реши да пипа дръвчето, то може да се убоде, а освен това игличките ще падат и рискувате някоя от тях да попадне в устата на детето.
  •  Вместо истински свещи, най-добре би било да си вземете изкуствени. Ако все пак за вас са важни традиционните, сложете до елхата си кофа с вода. 
  • Не оставяйте детето само в стаята с елхата, особено ако е на невръстна възраст и не разбира предупреждението ви да не пипа нея или играчките.
  • След като сте избрали място за дръвчето, освен старателното му закрепване, е добре и да го завържете така, че ако бъде дръпнато от малките ръчички, да остане на мястото си.
  • Ако у дома си имате пълзящо мъниче, най-подходящо е да си вземете малка елха, която да поставите така, че то да няма досег до нея - на някаква малка масичка, например.
  • Играчките за елха не трябва да са разположени прекалено ниско, за да не може детето да ги стига, ако реши да ги пипа. В противен случай рискувате дръвчето да падне отгоре му. Те трябва да са изработени от материя, която не позволява счупването им при евентуално падане.
  • Внимателно подберете украсата така, че да няма дребни елементи, които детето може да сложи в устата си и да глътне.
  • Ако използвате истински свещи, не слагайте подаръците точно под елхата, защото те лесно могат да се запалят.

Бенгалският огън

В никакъв случай не позволявайте на детето да си играе само с бенгалския огън. Ако решите да вземете такъв у дома си, по-добре го запалете вие и го дръжте на безопасно разстояние от лицето на мъничето.

Коледните лампички

Ако можете да се лишите от празничните светлини, е най-добре. Но ако държите те да бъдат част от украсата в дома ви, се уверете, че детето няма достъп до тях и най-вече до контакта, където е поставен щепселът. Изберете лампички, които не се нагряват и не парят при дълга употреба.

 

Автор: Нели Христова