Без - опасност в интернет - Кенгуру

Те са „програмирани" да израстнат в свят, в който да си в час, да бъдеш напред с материала, често значи да знаеш всичко от света на технологиите - и да умееш да го използваш.

Компютрите. Днес те са вече синоним на Интернет. И както в детството ни родителите се бояха да не бръкнем в контакта, един от нашите страхове днес е детето да не „бръкне" по грешка в опасния сайт.

„Деца, боя се зарад вас"

казва Яворов в началото на миналия век. И имаше защо да се бои за нас поетът. Преживели Студената война и информационния вакуум, ние и нашите родители до голяма степен бяхме чеда на измамните надежди за „светло бъдеще", отгледани в поизравнената и окастрена соц градина, където западните радиа се слушаха нелегално, скришом по мазетата, а денят завършваше в десет, с Първа програма.

За да бъдем честни докрай, още в началото на темата за децата и Интернет трябва да признаем - никога по света - и у нас - не е имало толкова добре нахранени и образовани деца, както днес. За второто една от главните роли играе именно Интернет. Въпросът е дали родителите и училището няма да получим... второстепенната роля. Тогава, макар и с „Оскар" за поддържаща роля, файдата няма да е голяма - за нас и наследниците ни. Защото именно от нас зависи как, с каква цел и защо децата ще използват нета. Къде ще бъркат и къде ще се спират да „кликнат".

„Децата нямат спирачки"

Е, да - по-точно не би могло да се каже. Но първото нещо, на което привиква детето, научено да кара колело, е да натиска спирачките му... Точно така трябва да бъде и с Интернета. По-долу ще дадем ценни препоръки за това, как да предпазим децата ни от опасните сайтове с всевъзможни линкове и програми. Но ако едновременно с тези предпазни мерки не го приучим да има свои, вътрешни спирачки за това докъде може да я докара, катастрофата винаги ще дебне зад някой завой...

Психолозите традиционно ни поощряват - разговаряйте с детето! Това е така вярно и в случая с нета! Съвсем ясно е, че от една определена възраст - 6-7 години, ние просто не можем да се конкурираме с новите технологии и Интернет за вниманието на детето си. Ако искаме да запазим силната си връзка с него, трябва да сме също „в час", приобщени към този свят. Но отговорността да разговаряме, общуваме и укрепваме доверието помежду си остава. То никога няма да отпадне и никой не би могъл да ни отнеме това островче на човещината - топлата прегръдка, милувката, споделената усмивка, веселото приятелско смигване с нашето растящо дете. Това са моментите на близост, в които ние споделяме своите ценности с него. Всичко онова, което наричаме добро възпитание, е нищо повече от изграждане именно на този рефлекс/ инстинкт за натискане на спирачките.

Той е важен, когато детето пресича улицата, но и също, когато общува с другите. Спирачки трябва да има и пред телевизионния екран, и пред монитора на компютъра. Ние не можем да бдим като железни стражи до децата си. Или поне това не би могло да продължи до безкрай... Когато ни няма, у всяко дете трябва да остане да живее един Родител - любящ, но и строг. Той не размахва гневно пръсти, нито крещи. Но той и не умолява. Родителят, който е нужен на нашето дете, е като добрия учител. Той направлява, учи, предпазва от грешки. Разбира детските страхове и слабости. Той умее да ги отклонява от погледа на малкия човек, за да не му пречат да гледа напред... Защото Интернет може да бъде опасен и неравен път за придобиване на информация, изпълнен с много капани и остри завои. Но той е и

Новата енциклопедия на света

Не бих се съгласила с онези, които обичат да рецитират: Децата прекарват прекалено много време в нета, това е толкова вредно. Но мили хора, Интернетът не е маргарин! Ако детето или внучето ви е седнало на дивана и разлиства страниците на илюстрована енциклопедия, които завладяват вниманието му все повече, вие нямаше да имате нищо против. Разглеждането е детският начин на учене! То въодушевява и изпълва с интерес. Фактът, че не протича пред масичката с тежки книги, не го прави по-малко ценен. И така, проблемната дума би трябвало да е не часовете пред компютъра, а информацията, която детето възприема от него, а също и балансът между останалите елементи в социалния му живот - семейство, задължения у дома, връстници, физическа активност, здравословен режим.

Рисковете в Интернет

Няма как да го кажем иначе: винаги, когато детето влиза в Мрежата без контрол, то е изложено на редица заплахи. Някои от тях могат да бъдат със сериозни последици.

ФАКТИТЕ, КАКВИТО СА

25 % от децата до 5 г. ползват Интернет.

Делът на децата, ползващи Интернет, надвишава този на възрастните.

Почти половината - 44 % от децата, са получавали предложения от сексуален характер в Мрежата.

28 % от непълнолетните посещават сайтове с порнографско съдържание.

50 % от децата използват безконтролно виртуалното пространство.

През последните години много обществени организации, сдружения и частни фирми по света, а вече и у нас, влагат сериозни средства и усилия, за да намерят адекватни начини за ограничаване вредното влияние на Интернет върху децата.

17 май - Световен ден на информационното общество- WTISD

Денят се отбелязва за четвърта поредна година. През настоящата 2009-а преминава под знака на темата за защита на децата в киберпространството.Тази тема има за цел да се гарантира, че децата могат да имат достъп до Интернет и неговите ценни ресурси, без страх от опасности в киберпространството. Що се отнася до защита на непълнолетните онлайн, Европа тепърва има много работа, за да изгради своята политика и да повиши информираността за рисковете в Интернет.

Това, което се случва на нашите деца пред компютъра, обаче е грижа на нас и цялото общество, не само на световните организации, държавата и нейните институции.

Нарастване на злоупотребите в Интернет
 
По данни на Интерпол  всяка година в мрежата се предлагат  500 000 нови оригинални детски порнографски изображения. Съобщава се за още 550 000 изображения на злоупотреби с 20 000 деца, от които само 500 са били идентифицирани и спасени досега. Насилие, заплахи и подстрекателство към насилие - списъкът с възможни противозаконни деяния през Интернет е дълъг...

Европейска програма за безопасен Интернет
 
Програмата на ЕС за безопасен Интернет предвижда 55 милиона евро за периода 2009-2013 година за информационни кампании за деца, родители и учители и създаването на горещи телефони по темата в цяла Европа. Предвижда се още по-тясно сътрудничество между страните-членки за по-бързо идентифициране и преследване на авторите на страници с криминално съдържание.  

Необходима е повече информация сред обществеността
 
- осведомителни кампании, които да включват деца, родители и учители, за да се преодолее технологичният конфликт между поколенията.

А ето какво конкретно съветват психолозите родителите, открили вредна информация на компютъра на детето си (попаднала там случайно или чрез действията на детето): 

Не реагирайте остро.

Не обвинявайте децата за случилото се.

Изтрийте цялата вредна информация.

Обяснете как проблемът може да бъде избегнат.

Същевременно родителите трябва да са безкомпромисни. Не приемайте никакви оплаквания от рода „Ама защо не ми вярваш?". Това не е някаква психологическа игра на котка и мишка, а въпрос на безопасност! Обяснете това много ясно на детето си - за да му е ясно как се чувствате и защо. Ако въпреки мерките, които вземате, проблемът с неподходящия Интернет остане, изключете го. Можете да го пуснете отново, след като сте се разбрали с детето за колко дълго и с каква цел може да го ползва. Помнете - за днешното поколение Интернетът е по-важен и от телевизията!

Потенциално опасни са всички чатове и форуми. Ето и най-общите правила за безопасност, на които трябва да научите детето си:

Правило 1
Не давай лична информация
- име, парола, адрес, домашен телефон, училището, в което учиш, месторабота или служебен телефон на родителите си, без тяхно разрешение.

Правило 2
Не приемай среща с някой, с когото си се запознал в
Интернет, без съгласието на твоите родители. Ако те одобрят срещата, тя да е на публично място и в присъствие на твои близки или приятели.

Правило 3
Не изпращай свои снимки или снимки на близки, без преди това да си обсъдил решението си със своите родители.

Правило 4
Не отговаряй на съобщения, които са обидни, заплашващи, неприлични или те карат да се чувстваш неудобно. Информирай родителите си за такива съобщения.

Правило 5
Не отговаряй на електронна поща, получена от непознат подател. Тя може да съдържа вирус или друга програма, която да увреди твоя компютър.

Правило 6
Консултирай се с родителите си преди да свалиш или инсталираш нова програма на компютъра си
. Не прави нищо, което може да увреди компютъра ти или да разкрие данни за теб и семейството ти.

Правило 7
Нещата, които правиш в Интернет, не трябва да вредят на други хора или да противоречат на законите.

Правило 8
Внимавай, когато разговаряш в чат. Помни, че хората онлайн често се представят за такива, каквито не са.

Правило 9
Споделяй с родителите си за начините, чрез които се забавляваш и научаваш нови неща
в Интернет.

Правило 10
Ако попаднеш на информация или други неща в Мрежата, които не ти харесват или те плашат по някакъв начин, можеш да подадеш сигнал в
Държавна агенция за защита на детето - ДАЗД на тел. 02/ 933 90 50, на Националната телефонна линия 080 019 100 или на адрес: http:/web112.net.

Кой стои от другата страна

Обърнете внимание на Правило 8: необходимо е веднъж завинаги да циментирате заблудата, че детето може да се довери на непознат/ анонимен „приятел" от Интернет. Ако се стигне до среща, родителите заедно с децата трябва да преценят какво знаят за този човек и какви са рисковете от контакт с него. В крайна сметка, възрастните са единствените, които ще вземат крайното решение. Децата не могат да носят отговорност за това. Ако въпросът за среща с опасния непознат възникне реално, сигнализирайте в полицията.

Като родители трябва да знаете колко време прекарва детето ви в Интернет и къде „сърфира". Вашето дете трябва да използва нета предимно като образователно, а не развлекателно средство.

ОПАСНИ ТЕМИ В ЧАТА

Пиене 

Пушене 

Насилие 

Секти 

Секс 

Оръжия 

Наркотици, злоупотреби с лекарства

Антисоциални теми 

Децата трябва винаги да внимават, ако материалите, които получават от своето непознато интернет „другарче", се изместват към някоя от тези теми и да са готови да го „блокират". Същото се отнася  и за прякорите. Не ги окуражавайте да използват предизвикателни никове, които да привличат вниманието на интернет вредителите.

Бъдете информирани!

Вече има много сайтове с полезна информация за това, как да пазим детето в Интернет: те са на образователни институции, неправителствени организации и др. Експертите им са на наше разположение. 

ДЪРЖАВНА АГЕНЦИЯ ЗА ЗАКРИЛА НА ДЕТЕТО

www.sacp.government.bg

ЗАЩИТНИ ПРОГРАМИ

Firewall - предотвратява неоторизиран достъп до РС.
Антивирус - помага за откриване и навременно премахване на вируси, прикрепени към файлове, които уж са снимки на любими актьори/ актриси/ спортисти/ отбори, песни.
Филтър за съдържание - има добри филтриращи програми, като напр. българската Child Defender. Но имайте предвид, че децата с добра компютърна грамотност могат да заобиколят защитата на филтриращия софтуер, а и дори най-добрият софтуер няма да блокира всеки уеб сайт, който смятате, че е с неподходящо съдържание.

Каквито и програми за защита да инсталирате, на детето трябва да бъде обяснено, че те не го ограничават, а пазят от неприятности.

Child Defender - безплатна програма!

Програмата Child Defender се сваля от Интернет. Ефектът на закрила се осъществява, като се поддържа списък на забранени сайтове, филтрира се съдържанието на сайтовете и се отказва достъп до тях, ако съдържат забранени думи и изрази. Тя блокира достъп до избрани от родителя програми, дава възможност за настройка на часови зони, в които Интернет е недостъпен и/ или компютърът се изключва автоматично. Освен това Child Defender следи посетените сайтове чрез логване на информация за стартираните програми и заснемане на десктопа на всеки 15 минути. Програмата се стартира, изключва и деинсталира само след въвеждане на парола. Създадена е от обществена фондация и е напълно безплатна.

Богат на практически съвети и информация е сайтът www.safenet.bg. Той е създаден по Програмата на Европейската комисия за осигуряване на по-сигурна Интернет среда за децата.

Вече е ясно за всеки родител - ежедневните сериозни разговори с децата са задължителни. Дежурният въпрос „Как беше в училище?" занапред ще бъде следван и от „Как беше в Интернет?"... Но и сериозните въпроси няма да помогнат, ако преди това у детето не са създадени познания за оцеляване в джунглата на живота - и Интернет, ако не е изграден мощен щит от морални ценности и навици.

...Онлайн сърфирането никога няма да бъде сигурно преживяване - каквото и да инсталирате на компютъра си. Това е мит. Единственото сигурно нещо е щитът, „инсталиран" в детското сърце.