Айкидо за деца - Кенгуру

Весела, от каква възраст децата могат да започнат да тренират айкидо?

Началната възраст е индивидуално определена от всяка школа, спрямо нейния фокус. Нашият е – възпитание и дисциплина. Ето защо при нас децата могат да започнат възможно най-рано – около 4-годишна възраст. Знаем колко са важни първите 7 години и затова искаме да използваме възможно най-много по-голямата съзнателна част от тях.

На какво ги учи то?

Учи ги да бъдат партньори. Да бъдат заедно и да се усещат част от цялото. Да работят за благото на общността чрез индивидуалното развитие на всеки един.

Подтиква ги да разберат, че най-трудната битка е със собствените лоши черти. И можем да имаме по-добро „ние“, само ако преди това имаме по-добро „аз“.

Каква е разликата между айкидото и другите бойни изкуства?

В Айкидо няма състезания. В Айкидо не сме противници, а партньори. Не се бием с човека от среща, борим се със собствените си лоши черти и се стремим да ги превърнем в добри качества. За да можем заедно да съградим една по-добра връзка между нас. Защото ние всички сме свързани, но от нас зависи дали тази връзка ще е по-ефективен сблъсък – на което ни учат някои от другите бойни изкуства, или хармония – на което ни учи Айкидо.

Има ли момиченца, които тренират айкидо?

Да! Самата аз съм пример за това, тъй като тренирам от малка. Според мен Айкидо е много подходящо за момичета поради две причини. Първата е, че то не разчита на физическо преимущество. А втората е, че търси хармонията, което е естествено женско качество. Затова на жените често им е много по-лесно да се свържат с Айкидо.

Какви качества възпитава спортът у най-малките?

Всеки спорт ги възпитава да бъдат дисциплинирани, организирани и целеустремени. Айкидо специално ги възпитава да бъдат партньори и да не се конкурират един с друг, а да разберат, че ЗАЕДНО могат да постигнат много повече! Да се вглеждат повече в СЕБЕ СИ, а не да търсят проблема отвън. Да бъдат проактивни градители на собствения си живот!

Интервю на: Ива Лалова