Искате да прекарате няколко спокойни и приятни часа с цялото семейство или пък сама? Само че сте затънали до ушите в работа, домакински и какви ли не още задължения. Ето няколко лесни трика, които ще ви помогнат да си спечелите свободно време.

1. Половин час по-рано. Когато се приготвяте за излизане с детето - например на контролен преглед или за нови дрешки, винаги тръгвайте половин час по-рано. Не се знае дали бебокът няма да повърне в последния момент върху блузата ви или пък подрастващото хлапе да настоява само да си върже обувките, което определено му отнема време.

2. Разделяй и владей. Не си мислете, че можете да се справите с всичко сама. Не можете, а и не трябва. Започнете да включвате и децата в домакинската работа. Да, игрите в тази възраст са на първо място, но хлапетата трябва да знаят, че си имат и определни отговорности. Четиригодишният малчуган вече може да помага с „готвенето" (естествено, най-лесното и безопасното), 7-годишното дете може да хвърли боклука и да изчисти стаята си с прахосмукачка.

3. Къде е таткото?!? Направили сте децата заедно с него, заедно и ще се грижите за тях. Няма такова нещо като „мъжът изкарва парите, жената се грижи за домакинството". В XXI век сме. Би било несправедливо след цял ден тичане след децата и домакинстване вечерта да продължите в същия дух, докато той гледа мач.

4. Време само за вас. Няма значение дали ще го прекарате с чаша кафе и хубава книга в ръка или ще бродирате. Но задължително си освободете време, през което ще правите нещо любимо и никой няма да ви се пречка. И вие имате нужда да презаредите батериите.

5. Танцувайте. Забравете за миг за домакинската работа (тя няма да избяга) и направете с децата дискотека вкъщи. Пуснете си любимата музика -можете да гушнете бебето и да го полюлявате в ритъма на танца; вече проходилото дете с радост ще пляска с ръчички; децата в предучилищна възраст ще ви изненадат със собствена хореография. Танцът ще ви зареди с ендорфин - хормонът на щастието. Грижите ще ви се сторят все по-малки, всичко ще ви изглежда възможно и на лицето ви ще грейне усмивка.

6. Бабите са на ход. Не си играйте на супержена, на бабите със сигурност ще им е приятно да прекарат време с внучетата си, а така ще улеснят и вас. Дори да сте в лоши отношения с някоя от тях (например със свекървата), не лишавайте децата от любовта и грижите на бабите им.

7. Научете се да казвате „не". Предложението, молбата, заръката, която са ви отправили, не ви харесват - откажете. Животът е прекалено кратък, за да се занимавате с неща, които не ви се нравят, само за да остане някой доволен. Задължителни посещения при далечна и неприятна леля? Просто кажете „не!"

8. Обичайте! От цялото си сърце и винаги. Вашето семейство заслужава да бъде обичано - покажете, че това е така. Учените са доказали, че деца, отгледани от родители, които често си казват „обичам те", по-лесно влизат в университет и после са много успешни на работното си място.  Не забравяйте да обичате и себе си.

 9. Складирайте идеи. Записвайте си всички игри, които забавляват децата, любимите им приказки, филми  и т.н. Трябва да имате готов източник с хрумвания как да забавлявате немирниците, когато например времето не позволява да ги изведете навън.

10. Календар със събития. Всички рождени дни, годишнини и т.н. на близки и не толкова близки роднини и приятели. Кога детето ще ходи на екскурзия  или зелено училище. Уикендите, които сте се разбрали баба и дядо да вземат хлапетата. Командировките/нощните смени на съпруга ви. Не бива да изпадате в ситуация да се чудите кой къде е и защо е там. Научете децата да отбелязват събитията си в календара на стената, в мига, в който започнат да пишат. За любимия, който вечно забравя, можете да си послужите дори със заплаха за саморазправа, докато го свикнете да следи календара. Все пак ред трябва да има.

11. Нарушете правилата. Когато нещата не вървят по план, не се ядосвайте и не се обвинявайте. Понякога е добре човек да излезе от ритъм. Може да се окаже, че правилата, които сте наложили преди време, вече не функционират толкова добре и да изградите нови, които да са много по-ефикасни.

12. Мантра. Повтаряйте си: „Аз съм добра майка и се справям с всичко!". Колкото по-често си го казвате, толкова по-бързо ще повярвате на това твъдение и вие, и цялото ви семейство. Не се вглеждайте в детайлите - тук пропуснато петънце, там изгубена играчка - важно е в каква светлина се представяте. А когато си вярвате, ще успявате с много повече неща в живота, отколкото ако си мислите „може и да стане, ама може и да не стане".

Автор: Мила Попова