Зимният гардероб на най-малките - Кенгуру

Не може детето да не излиза три месеца само защото температурите са ниски." Това бяха думите на моя педиатър, когато като новоизлюпена майка го попитах дали да извеждам бебето навън през януари и февруари.

Постепенно преодолях страховете си, осъзнавайки, че не можем да контролираме времето, но можем да се подготвим за неговите предизвикателства. Така ще вземем най-хубавото от всички сезони.

Златното правило е детето да се облича „на етажи", т.е. на пластове. Така при нужда някоя дреха може лесно да се свали. Например детето може да е облечено с боди, пуловер, яке и панталон, под които при много ниски температури да има чорапогащник.

За официални поводи можем да оставим рокличката и чорапогащника на малките принцеси, съчетани с кокетно палтенце с къдрици и коланчета. За разходка и игра в снега дрехите трябва да са топли, практични и удобни за детето и да не затрудняват движенията му.

Препоръчва се да се избират дрехи от естествени материи, за да не пострада чувствителната кожа на бебето.

Преди излизане, бузките на детето е добре да се намазват със специален бебешки крем за студ и вятър, а ако сте в снежната планина - и с крем против слънчево изгаряне. Обикновено през зимата кожата на малките деца става по-суха. Затова към зимната козметика е добре да има богат овлажняващ крем за тяло.

На какво да се спрем?

И за зимата могат да се подберат дрехи и аксесоари за бебето и малкото дете, които хем ще са удобни, хем ще го пазят от студа.

За нощния сън изберете плътна пижамка, може и ватирана, или дебел гащеризон от памук. Той предотвратява опасността детето да се разголи, като се върти нощем в леглото. Може да се използват и спални чувалчета, подходящи за сезона. Така бебето няма да се отвива.

През зимата са подходящи дебелите гащеризони, а като основна дреха за навън - т.нар. космонавт. Той не пропуска вода, подплатен е добре и кройката му е цяла - така детето ще бъде на топло постоянно.

Не забравяйте и топлите чорапки или терлички, удобни ботуши, както и шал, шапка и ръкавици. Шапката трябва да покрива ушите и заедно с шала да е от мека поларена материя, тъй като плетивото може да раздразни бебешката кожа. Според педиатрите шалът не трябва да се връзва през устата, защото така въздухът при вдишване ще е влажен и студен. Добра идея за ръкавиците е да се прикрепят с връв към ръкавите на якето, за да не се губят. За най-малките са подходящи ръкавички без отделни пръсти, а само с място за палеца.

Когато децата проходят, съвсем естествено ще искат да си играят в снега и тогава ръкавиците без пръсти няма да са им удобни. Затова трябва да имате и „ръкавици за големи" - с пет пръста. Нахлузването им на детските ръчички понякога е истинско предизвикателство и отнема време, но всяка грижа, свързана с порастването, е сладка, нали?

За зимната количка важният аксесоар е покривалото за крачетата или това, което се закопчава върху коша за новородено. При нужда под покривалото детето може да е завито и с одеяло. Дъждобранът за количка ще предпазва детето и от снежинките, и от зимния вятър. За „снежния" спринт по градските улици е много важно количката да е с големи и здрави колела, които да имат и грайфери. Малките колела затъват в снега и кишата, хлъзгат се по леда и правят придвижването почти мисия невъзможна.

При зимните разходки често сме в ситуации, когато температурите рязко се сменят - например, когато от улицата влизаме в затоплен магазин. Затова е хубаво да избираме дрехи с удобни закопчалки, които позволяват бързо и лесно събличане и обличане.

Ако все пак времето е много сурово (има буря, духа силен вятър и т.н.) или по други причини не можете да излезете с бебето на разходка, има решение. Оставете го да спи в количката или в столчето за кола на балкона или в двора, облечено като за разходка навън.

Студеното време не предизвиква желание да излизаме, но зимните разходки са много важни за бебето (пък и за майката). Така детето се приспособява към различни атмосферни условия, закалява се, засилва апетита си. Времето, прекарано навън, носи и нови впечатления за малкия човек, който може да наблюдава заснежените дървета, да къса ледени висулки, да се пързаля на леда, да играе в снега, да прави снежен човек. Възможностите за забавления са много, а новите впечатления измъкват детето от еднообразието на дългите зимни дни, прекарани вкъщи. Така че - обличайте се подходящо и хайде на разходка!

Автор: Дияна Стаменова-Мирчева