Ако за пръв път сте майка на малко бебе или при предишното дете не се е налагало да взимате урина за изследвания, може и да не ви е хрумвало как изобщо става това. В действителност съвсем не е лесна задача, в което ще се убедите сами, ако ви се отдаде случай. Но пък с малко помощ и нужната информация ще се справите гарантирано успешно.

ВАЖНО! Ако трябва да съберете стерилна урина от бебето за микробиологично изследване, трябва да измиете първо гениталиите му обилно под течаща вода, най-добре с някакъв антибактериален бебешки сапун, за да премахнете всякакви следи от бактерии, които могат да компрометират обeктивните резултати от изследването.

Взимане на урина с помощта на стерилна торбичка

Купете от аптеката стерилно шишенце и поне три-четири от специалните торбички за урина. Повечето бройки ще са ви нужни, в случай че нещата при първия опит се оплескат в преносния и буквалния смисъл. Тази торбичка представлява стерилно найлоново колекторче с U-бразен отвор и лепяща ивица, която да фиксирате към гениталиите на бебето, и така да чакате... да го напълни. Запасете се и с топче домакинска хартия, която да подложите под дупенцето му, в случай че торбичката не е залепена съвсем плътно, което често се случва.

И така:

  • Съблечете бебето голо от кръста надолу, обуйте крачетата му с чорапки и се уверете, че температурата в стаята е достатъчно висока, за да не го охладите прекалено.

  • Разкъсайте външната опаковка на найлоновото колекторче.

  • Разпънете торбичката, така че отворът да не залепва върху никоя от стените му.

  • Отстранете хартиената лентичка около лепящия отвор.

  • Внимателно залепете торбичката с отвора върху гениталиите на бебето, така че долният й край да сочи надолу (при момиченцата) или нагоре (при момченцата).

  • Изчакайте бебето да се изпишка.

  • При успешен резултат веднага пресипете събраната урина в стерилно шишенце.

Можете да залепите торбичката и отгоре да сложите памперс, за да не чакате излишно дълго, докато детето лежи голо и вероятно се бунтува, но не ви препоръчвам. Така колекторчето лесно се размества и отлепя и често резултатът е празна омазана торбичка и пълен памперс.

Не се притеснявайте от лепилото върху колектора, с помощта на което той се прилепя към интимните части на вашето бебе - то е съвсем леко и специално разработено за бебета, така че да не уврежда или дразни чувствителната им кожа.

Взимане на урина директно със стерилно шишенце

Процедирате, както по-горе, но държите бебето изправено в скута си с подложено под него отворено стерилно шишенце. Определено е по-трудно за изпълнение и за по-голямо на възраст бебе се препоръчва да ви асистира още един човек, тъй като е твърде неудобно да държиш едновременно шишенцето на правилното място и да усмиряваш гърчещото се в неудобната за него поза дете. Когато обаче по една или друга причина нямате подръка стерилен найлонов колектор за бебета, и това може да свърши работа.

Взимане на урина от бебешкото гърне

Този метод е подходящ за изпълнение при по-големи дечица, които вече седят и освен това използват бебешката тоалетна по предназначение. Тук важното е освен интимните части на детето да се измие щателно и гърнето, най-добре с антибактериален разтвор, след което да се изплакне добре с вряла вода. След като „работата е свършена", просто изтеглете със спринцовка нужното количество урина и го изсипете в стерилно шишенце.

ПОЛЕЗЕН СЪВЕТ: Давайте на бебето да пие много вода, докато го чакате да се изпишка, можете и да оставите водата в банята да тече. Обикновено това ускорява нещата в значителна степен. Автор: Весела Захариева