...И ето, мама и бебчо вече са вкъщи! Това е началото на един обновен живот на уголеменото семейство. Има толкова много неща, които мама и тати трябва да се научат да правят! Ако са посещавали курсове за бременни, вероятно ще им бъде по-лесно, но и от книгите и списанията също могат да получат ценна информация.

Животът на мъничето се върти около няколко съществени дейности, които майката трябва да нагласи в режим, за да бъдат първите месеци по-лесни и не толкова хаотични. Най-просто казано, в началото бебчо само спи, яде и цапа пелени. Чак към втория месец започва да удължава периодите на бодърстване и тогава не само мама, но и татко може да пообщува с него.

Разнообразието идва вечер, когато стане време за къпане. Тук майчетата могат да отстъпят място на татковците. Не че е задължително, но е препоръчително, за да могат и те да се почувстват част от живота на бебето. Прекрасна гледка е как тати къпе малкия бебок. Толкова внимава, говори му нежни думички, усмихва му се. И бебчо отвръща с усмивка. Нека майчетата не ревнуват, а подарят този момент на щастливия татко. И без друго през цялото останало време те са на първо място.   

 

 

Какво трябва да знаят новоизлюпените родители за къпането на малкото

Ако бебето е родено в зимните месеци, имате два варианта - да го къпете в стаята, където живее (и се предполага, че е топло), или в банята, ако там температурата е подходяща и не се налага да минавате през хладните коридори. Ако времето е топло, няма значение къде ще го къпете, стига да ви е удобно.

Какво трябва да подготвите предварително? Отново, ако бебето е зимно, сложете дрешката, с която ще спи и хавлията на парното, за да ги затоплите. Ако се налага, затоплете и стаята допълнително. Пригответе си на удобно място всички неща, които ще са ви нужни след изкъпване на детето: памперс, крем против подсичане, бебешко олио или мляко за тяло, клечки за уши, Вигантол (ако го давате вечер) и млякото (ако не кърмите). Въобще всичко, което давате или слагате на детето, трябва да ви е на една ръка разстояние, за да не притичвате из стаята за това или онова. Да не говорим, че когато бебето започне да се обръща, не трябва да го оставяте самó нито за миг на повивалника или на вашето легло.

 

Следва самото къпане. Добре е да сте се снабдили с ваничка, въпреки че някои (странно, но факт!) къпят, или по-точно измиват, съвсем малкото бебе на чешмата. Освен ваничката, можете да си вземете и стойка за нея, за да не се изгърбите в някаква странна поза, клекнали на земята. По-лесно, а и по-безопасно за вас и за бебето, е да сте изправени. Има два вида ванички - обикновени и анатомични. Обикновените са класическо корито и ако сте се спряли на него, ще трябва да държите бебето в ръка, докато го къпете. Дъното на анатомичните вани е оформено като седалчица, в която можете да положите бебето.  В обикновените вани може да се постави допълнителна стойка, на която бебето да легне и ще постигнете ефекта на анатомичните. Разликата е, че обикновената вана ще можете да използвате дълго, дори и когато детето е по-голямо докато анатомичната е само за периода, докато е малко. Независимо каква е ваната, добре е да сложите на дъното една хавлиена кърпа, за да избегнете подхлъзване. И винаги придържайте детето с една ръка!  

 

Температурата на водата трябва да е 37°С, плюс-минус един градус, в зависимост от температурата на въздуха (според сезона). Продават се термометри за вана, на които е отбелязано докъде е оптималната температура. А старият изпитан метод с потапяне на лакът във водата можете да започнете да използвате, когато натрупате малко опит, след около месец. Нивото на водата не трябва да е високо, а колкото да достига коремчето на бебето, без да го залива.

 

Майката съблича детето, докато таткото пълни ваната, за да може къпането да започне веднага щом ваната е готова. Ако бебчо е напълнил памперса, измийте му дупето на чешмата преди да го сложите във ваната. Първо потопете крачетата. Постепенно потапяйте и останалата част на тялото, без главичката. Най-удобният начин за държане на бебето е да го положите на долната част на ръката си, като с длан държите дупето, а главичката е легнала на свивката на лакътя. За татковците това няма да е трудно, но мамите могат да подпрат ръката на ваната, за да не натоварват кръста си. Изчакайте мъничето да свикне с водата. Някои бебета не остават очаровани от това мокро нещо и изразяват несъгласието си с буен рев. Други пък само чакат да бъдат потопени във водата и започват възторжено да ритат и да гукат от удоволствие. По това как детето възприема водата, ще прецените и колко да продължи къпането (естествено, не чакайте водата да изстине, колкото и да му е добре на бебчо в нея).

 

Лекичко обливайте детето с ръка, като го погалвате. Намокрете главичката с внимателно поливане, може с канче. Насапунисайте я и изплакнете, после насапунисайте тялото и също изплакнете. Повечето шампоани за бебета съчетават измиването и на косата, и на тялото. Доверявайте се само на световни и изпитани марки бебешка козметика, защото рискувате бебето да се обрине. Не че с някоя известна марка е изключено това да се случи, но все пак купете нещо, което е отдавна на пазара или ви е препоръчано от педиатъра или поне от няколко познати майки. Като изплакнете детето от сапуна във ваната, го извадете и облейте с предварително напълнена кана с чиста, топла вода - и главата, и тялото. Тази допълнителна вода отмива изцяло остатъците от шампоана и калява бебето, тъй като е малко по-хладка (но не студена!).

 

Бебето е готово. Другият родител го поема с хавлийката и го отнася в стаята. Важно е и двамата родители да са сигурни, че са хванали здраво бебето, преди който и да било от тях да го пусне. Така трябва да е при всяко предаване на бебето от ръце в ръце.

 

Когато подсушавате малкото, обърнете внимание на гънките (зад лактите, зад коленете, под мишниците и всички останали гънчици по цялото тяло). Важно е те да са сухи, за да не се подсекат. Избършете внимателно очите, подсушете ушите с клечка. Запомнете - не търкайте, а попивайте! Много ефикасно водата се попива с тензухена кърпа/пелена. После направете малко гимнастика на бебчето, масаж с олиото или млякото и го оставете да порита голичко за няколко минути. Намажете с крем против подсичане дупето, гениталиите (при момиченцата само отвън), свивките на крачетата (където стои памперсът) и го облечете.

Това е! Вече можете да го нахраните и да го сложите да спи.

 

Когато родителят къпе сам

Предварително разстелете хавлийката на мястото, където ще оправяте бебето. Когато го изкъпете, директно го занесете там, завийте го и го гушнете за малко. Не си правете експерименти да го увивате с една ръка в банята, докато е мокро и хлъзгаво. По-добре да го пренесете голо до стаята, отколкото да рискувате да ви се изплъзне от ръцете, в опит да му сложите хавлията.

Автор: Цвета Лазаркова