Лекарите използват термина „дисбактериоза", когато говорят за измененията в микрофлората на храносмилателната система. Това още не е заболяване - само отклонение от нормата. А причините и последствията от нарушението могат да бъдат най-различни.

Дисбактериоза - какво е това?

Само си представете: в храносмилателния тракт на всеки от нас обитават повече от 500 вида най-различни микроорганизми. Всички заедно се наричат микрофлора. Сред това разнообразно присъствие на бактерии, които са полезни, има и опасни микроорганизми. Между обкръжаващия свят и червата съществува постоянен обмен на микроби, затова съставът на микроорганизмите често се променя, и ако балансът между полезни и вредни участници в този колектив се наруши, възниква дисбактериоза.

Кой обитава стомашночревния тракт?

Числото на микробите, живеещи в различни отдели на стомашно-чревния тракт, е много голямо: например в стомаха се съдържат около 1000 микроби/мл, в тънките черва - 10 000 мк/мл, в дебелото - около трилион мк/мл.

Както вече стана дума, в микрофлората на червата съществуват бактерии, чието наличие е нормално, тоест полезно, и опасни (патогенни) микроорганизми, които могат да предизвикат болест.

У децата, ако са здрави, около 95-98 % от микрофлората на червата се състои от бифидобактерии и лактобактерии. Това са микроорганизми, които живеят в него постоянно. Но има и случайни бактерии, които само преминават през червата и не винаги предизвикват болест (условно-патогенни микроби), те са само 1-4 % от общото количество на флората.

За какво е нужна микрофлората?

1. На първо място тя защитава детето от опасни и не толкова опасни микроби. Бифидо- и лактобактериите живеят в лигавицата  на червата и благодарение на тяхното присъствие тя става плътна и непроницаема за други микроорганизми.

2. Помага за обменните процеси, частично разлага белтъчините, мазнините, въглехидратите, хранителните вещества.

3. Бифидобактериите вземат участие в обмена на жлъчната киселина и образуваните в дебелото черво специални киселини и органични вещества, които регулират работата на червата.

4. Способства развитието на имунната система на детето.

5. Влияе на способността на лигавицата на червата да усвоява хранителните вещества.

6. Участва в изработката на витамин К, С, В1, В2, В6, В12, витамин РР, фолиева и пантотенова киселина.

Как се проявява дисбактериозата?

Балансът между различните групи микроорганизми е много важен за здравето на детето и въпреки че не всички отклонения от нормата се считат за заболяване, все пак тяхната поява говори за това, че условията на живот и работата на микробите е нарушена. Наистина измененията в състава на микрофлората са само следствие от някакви явления в организма; не случайно лекарите казват, че дисбактериозата - не е диагноза, а състояние.

Дисбактериозата в червата често почти не се проявява, нарушенията в състава на микрофлората могат да се възстановят бързо и незабелязано за организма. Влошаване на състоянието започва тогава, когато изследванията показват голямо количество патогенни микроби, като например златният стафилокок, клебсиела, ентерококи, които могат да станат или причина за възпаление в червата, или алерген. Ако факторът, предизвикващ дисбактериозата, се съхрани, детето може да го безпокоят газове, подуване на корема, неустойчив стомах (редуване на запек с разстройство), влошаване на апетита.

ЖИВОТИНСКИ СВЯТ

Микрофлората на червата е цяла вселена, която е населена с полезни и опасни за здравето бактерии. За да не се изгубите в това многообразие, вижте нашата таблица.

Микрофлора                                                 Основни представители

 

Постоянна флора

(„местни жители")         

                                                      Бифидобактерии, лактобактерии, бактероиди, пръчковидни бактерии, фузобактерии


Допълнителна флора („гости")

                                                                   Стафилококи, гъби

Случайна флора

(„транзитни")       

                                               Условно-патогенни микроорганизми (клебсиела,  стрептококи, клостридии и др.)

 Какви са причините за дисбактериозата?

Лечение с антибиотици. Това е главният враг на бифидо- и лактобактериите, затова такива препарати се назначават на деца само при съответните показания.

Недостиг на кърма. В нейния състав влизат вещества, които помагат на растежа и размножаването на полезните бифидо- и лактобактрии. Но ако детето късно е положено на гърда или много рано е преминало на изкуствена храна, балансът на микрофлората у него може да се наруши.

Неправилно съставено меню. На състава на микрофлората влияе количеството и съставът на храната, която яде детето. В менюто задължително трябва да влизат киселомлечни продукти, плодови пюрета, съдържащи пектин, и детски храни, обогатени с витамини, микроелементи, пробиотици и вещества, помагащи на растежа на полезните бактерии в червата.

Заболявания на стомаха и червата, чревни инфекции. Тук се включват чревните инфекции, проблемите в работата на стомаха и дванадесетопръстника и възпаленията в тях (например гастрит, дуоденит).  И при тях, и при другите нарушения у детето могат да се появят запек, диария, а още недостиг на ферменти, които помагат при храносмилането.

Стрес. Раздялата с родителите или първото посещение на детската градина могат да предизвикат у детето силен стрес, който да се отрази на състоянието на червата. Поради стреса движението на храната по червата се забавя, може да настъпи и запек, който нарушава растежа на полезните бактерии.

Лекарите казват, че дисбактериозата не се лекува, а коригира. Но и коригиране не винаги е нужно (балансът между различните микроорганизми може да се възстанови от само себе си), а ако все пак се наложи - то трябва да се въздейства на основната причина.

С какво започва всичко?

Детето се появява на бял свят със стерилни черва. Тяхното заселване с микроорганизми започва по време на раждането, когато детето, движейки се по родовите пътища, събира микрофлората на мама. Но главната роля в това дело изпълнява коластрата, която капе в устата на новороденото. Заедно с нея мъникът получава лакто- и бифидобактериите, защитаващи го от условно-патогенните микроорганизми, които по-късно могат да попаднат чрез храната, ръцете на възрастните, окръжаващите предмети (например зле измити шишенца или гърди).

В повечето съвременни родилни домове децата се полагат на гърда още в първите минути след раждането. Ако това не се случи, малкото не получава от маминото мляко полезните бактерии и други незаменими вещества: например важните защитни компоненти - секреторен имуноглобулин А и бифидус-фактор, стимулиращи изработката на бифидобактериите в червата на мъника.

У децата на изкуствено хранене формирането на нормален набор от микроорганизми започва по-късно и по-сложно, отколкото у кърмените. Ненапразно докторите съветват жените да се настройват за кърмене още с настъпването на бременността. Разбира се, за да се роди здраво дете, бъдещата майка е важно да следи и за своето състояние. По време на бременността яжте повече продукти с пре- и пробиотици, например кисело мляко и йогурти. Те подобряват състава на чревната флора на жената, нейния имунитет, а с това и качеството на кърмата, която ще се появи по-късно.

Чревната флора участва в различни процеси, затова често проблемите със стомаха и червата изчезват след корекция на дисбактериозата.

ТОЧНОСТТА НАД ВСИЧКО

За да разберете дали всичко е наред с чревната флора на детето, докторът ще му направи фекална проба. Как правилно да съберете материал за анализ?

  • Не използвайте клизма, за да помогнете на детето да произведе „материал" за изследването - тя нарушава съотношение на бактериите в дебелото черво. Ако детето има запек, използвайте глицеринови свещички например.
  • Подгответе стерилен съд - например бурканче или купете от аптеката стерилно контейнерче. Събирането на материала може да направите с помощта на чиста лъжичка. За анализа е достатъчно количество, колкото грахово зърно.
  • Отнесете бурканчето в лабораторията до 3 часа от момента на вземането.

Последствия от дисбактериозата

Сама по себе си дисбактериозата не е болест, но в бъдеще може да доведе до развитие на други проблеми у детето, понякога сериозни. За да разберем защо това се случва, нужно е да си спомним за тези важни задачи, които изпълнява чревната микрофлора в нашия организъм: участва в процеса на храносмилането, обмена на веществата, защитава от микроби, токсини и алергени.

Ако полезните бактерии престанат да изпълняват своята бариерна задача - да филтрират токсините и другите вредни вещества, тези опасни компоненти попадат в кръвта и се разпространяват в организма.

В първите два месеца от живота на детето съставът на микрофлората се променя, затова изследването в това време е безсмислено. Това може да се случи към третия месец, когато наборът от „обитатели" на червата става постоянен.

Какво помага за справяне с дисбактериозата?

Пробиотици - препарати с бифидо- и лактобактерии, допълващи недостига.

 

Автор: Силвия Чалъкова
Консултант: д-р Кремена Димитрова,
педиатър, МБАЛ „Токуда Болница София"