Кърменето на бебето е едно от най-важните неща, след първата му глътка въздух. Затова и предварителната подготовка и информираност на майката относно кърменето (а защо не и на бащата и другите членове на семейството, които ще помагат) е много важна, за да бъде то приятно и комфортно и е от решаващо значение за това всичко да бъде наред за вас и малкото човече.

Според Американската Педиатрична Асоциация "Човешкото мляко е предпочитаната храна за всички бебета, включително болни и преждевременно родени. Препоръчва се кърменето да продължи поне през първите 12 месеца, а след това - колкото дълго имат желание двете страни".

 

Майчината кърма е най-добрата храна

Няма по-добра храна за вашето бебе от майчината кърма и две мнения по този въпрос няма и няма да има. Сравненията на формулите за хранене с кърмата и твърденията, че наподобяват нейната хранителна стойност са грешни и неоснователни, защото до този момент нито една компания не е успяла да произведе млечна формула, близка по състав до майчиното мляко.

 

Къде се крие тайната?

След като бебето се появи на бял свят това, от което най-много има нужда, освен любов, е майчиното мляко, а за неговото производство и свещенодействието, наречено кърмене главна роля играят гърдите на мама и хормоните пролактин, окситоцин и локалният инхибитор на кърмата (ЛИК).

 

Нека най-напред се запознаем с анатомията на женската гърда, чиято основна функция е кърменето, защото само ако познаваме по-добре тялото си, ще бъдем много по-уверени и спокойни, когато настъпи моментът за кърмене.

Размерът няма значение!

Противно на общоприетото схващане, поне от мъжка гледна точка, когато става въпрос за кърмене нито формата на гърдите, нито тяхната големина могат да имат някакво отношение на функциите и предназначението им - да кърмят. Това е така, защото образуването на мляко е резултат от много по-задълбочени процеси, свързани с природата на жената - да бъде майка.

 

Как се променят гърдите отвън?

По време на бременност и за да се подготвят за кърмене гърдите увеличават размера си, а зърната стават по-чувствителни. Ареолата потъмнява и също увеличава размера си, а успоредно с това мастните жлези близо до повърхността й, т.нар. монтгомерови жлези започват да отделят повече мазнина, чиято функция е да пази зърното по време на кърмене и да поддържа неговата еластичност. Освен това тези жлези отделят специфичен аромат, който наподобява мириса на познатата за бебето амниотичната течност, като по този начин му помагат да се ориентира и за засуче по-лесно майчината гърда.

 

Формата на зърното не бива да създава повод за притеснение, тъй като тя, както и размерът, няма отношение към образуването на кърма. Ако детето засуче правилно, кърменето е удоволствие и за майката, и за нейното бебе!

 

Секретът, който се отделя от монтгомеровите жлези има защитна функция. Поради тази причина не се препоръчва преди кърмене гърдите да се мият или дезинфекцират с почистващи препарати.

 

Автор: Нели Христова

Консултант Тони Калушкова, акушерка

Център за родители "Happy Mums" - Велико Търново

Заместник-председател на "Алианс на българските акушерки"

www.happymumsbg.com