Твоите сини, зелени, кафяви очи - Кенгуру

Дали те ще останат толкова светли? Или ще има прекрасните зелени очи на неговия татко? А може би ще е с кафяви очи, като на мама? Защо е с очи, по-тъмни от на братчето/сестричето? И защо изобщо се променя цветът на очите?

Пигментът, от който зависи цветът на очите

Меланинът е пигментът, който придава цвят на очите, кожата и косите. ДНК-то, което бебето наследява от вас и от партньора ви, определя дали очите ще са сини или кафяви, зелени или черни. И това зависи от количеството меланин или пигмент в структурата на ириса.

Важно е да се знае, че не цветът на пигмента е този, който предизвиква промените. Не съществува син, зелен, сив или кафяв пигмент в окото. Според офталмолозите, единственият пигмент, който имаме в очите, е кафявият, а количеството му определя дали те ще бъдат светли или тъмни. Бебето често се ражда със сини очи, но после започва натрупването на меланин, заради когото цветът им може да се промени. Дори съществуват хора с две различни по цвят очи  или два различни по цвят сектора в ириса на едното си око.

Предвидими ли са багрите?

Kaк се случва така, че родители с един цвят на очите носят гени за друг цвят? Чрез бабите и дядовците, естествено. Цветът на очите на бебето зависи не само от този на очите на майката и бащата, но и от очите на други роднини. Ако вие и партньорът ви сте с кафяви очи, а бебето ви е със зелени, бабата или дядото могат да са причината за това.

Дори и да сте проверявали в таблици, или да сте използвали калкулатори за определяне на цвета на очите на нероденото ви бебе, не мислете, че всичко е предвидимо. Никой, дори и офталмолозите, не е в състояние да предскаже със сигурност какъв ще е цветът на очите, когато наследникът стане голям. Независимо дали детето яде определени продукти, изложено е или не на силна светлина – тези фактори не могат да повлияят на цвета на очите. Единствено ако новороденото е с кафяви очи, това означава, че има достатъчно голямо количеството меланин, определен с генетичния код, съответно цветът на очите му няма да се променя повече.

Траен цвят до 1-годишна възраст

Обикновено очите потъмняват постепенно в продължение на седмици или месеци, докато, образно казано, един ден детето ви не се събуди и ви изненада с друг техен цвят. Специалистите са на мнение, че най-голямата промяна се забелязва около шестия-седмия месец. До 12-месечна възраст повечето бебета са с траен цвят на очите, въпреки че в много редки случаи той може да се променя незначително до навършването на 6-годишна възраст.

При всички положения промяната не следва да окаже влияние върху зрението, или да доведе до други проблеми с очите. Но ако се смени цветът само на едното око, или забележите, че очите на пеленачето са мътни, направете консултация с детски офталмолог.

Автор: Милена Тошева

Консултант: д-р Славена Стойкова, асистент по офталмология в Медицински факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски” и детски офталмолог в Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда