Всички уреди за хранене на бебето трябва да се пазят чисти, защото това е изключително важно за неговото здраве - това го знае всяко хлапе, затова да преминем директно към начините за стерилизация.

Стерилизирането е химическо или чрез варене - има студена и топла стерилизация. Може да се използват тенджери, химически стерилизатори и такива на пара - електрически. Предлагат се и специални стерилизатори за микровълнови печки. Те обаче не са подходящи за метални части, а също и за някои пластмаси.

ТОПЛА СТЕРИЛИЗАЦИЯ

В ТЕНДЖЕРАТА

Преди приборите да се стерилизират, трябва първо да се измият с гореща вода и сапун. Използва се четка за изтриване на бутилките отвътре и отвън. Специално внимание се обръща на ръбовете. За биберона се използва малка четка за зъби или просто се обръща наопаки, за да се измие със сапун и вода. Всички прибори трябва да бъдат обилно изплакнати преди да се стерилизират.

Бутилките и бибероните редовно се проверяват за следи от нараняване и пукнатини. Ако са повредени, се изхвърлят.

Приборите се поставят в тенждерата, която се похлупва с капак. Варят се 10-12 мин. Достатъчни са и няколко пръста вода, но трябва да се проверява тя да не изври.

С ПАРНИ/ ЕЛЕКТРИЧЕСКИ И МИКРОВЪЛНОВИ СТЕРИЛИЗАТОРИ

Стерилизаторът за микровълнова печка е прост - представлява пластмасова кутия с капак. Общо взето евтиният върши същата работа като скъпия. Цените са различни - има както за 30-40 лв., така и по-скъпи - за по 60-100 и дори 200 лв.

Микровълновите парни стерилизатори побират до 4-5 бутилки от 250 мл и се продават с капак, поставка за шишета и основа, някои и с четка за шишета и щипка за изваждане.
Всички те са компактни и лесно преносими. Предимството на някои марки е, че работят 30 мин. и после се изключват сами.

Някои жени предпочитат да си купят електрически стерилизатор или такъв за микровълнова и един за студена стерилизация.

Парният/ електрическият стерилизатор работи на принципа на горещата дезинфекция с пара. Това  е екологичен и енергоспестяващ метод за почистване на бактериите от шишетата и бибероните. Малките количества вода, които се използват, го правят много икономичен. Водата се загрява до 95-97 градуса, за да се образува пара, която дезинфикцира. След около 12-15 минути всички патогенни микроби са унищожени. Стерилизаторът е практичен и заради това, че може да се използва и като уред за задушаване на зеленчуци - както за бебето, така и за цялото семейство.

Винаги си мийте ръцете, преди да извадите приборите от стерилизатора.

Когато вадите приборите, внимавайте да не са горещи. 

СТУДЕНА СТЕРИЛИЗАЦИЯ

Този вид стерилизация се извършва със специален разтвор или разтворими таблетки, като се следват инструкциите на производителя. Приборите се потапят в готовия разтвор за поне половин час. Преди употреба се изплакват с хладка преварена вода.

За студената стерилизация се приготвя дълбок съд с капак - пластмасов или стъклен. Необходимо е да е широк, за да може големите бутилки да лежат на дъното му.

Някои марки предлагат специални стерилизатори, които представляват плътно затварящи се кутии, в които се изсипва разтворът. След изваждане, приборите и аксесоарите се изплакват с преварена вода.

ТЕЧНОСТ ЗА СТЕРИЛИЗАЦИЯ

Внимателно се преглеждат указанията - обикновено всяко шише с течност е с мерителна капачка. В инструкцията е посочено какво количество от течността в колко вода се разтваря.

На нашия пазар течностите за стерилизация са обикновени и тип 4 в 1.

Обикновените са за шишета, залъгалки, прибори и помпи за кърма. Шишето е направено така, че да не може да се отвори от малко дете. С течността 4 в 1, освен бебешките аксесоари и прибори, могат да се стерилизират и плодове и зеленчуци (за 15 мин.)

За да е пресен разтворът, приготвяйте го на 24 часа.

ТАБЛЕТКИ ЗА СТЕРИЛИЗАЦИЯ

Те са доста широко използвани и с тях се работи като с течностите. Таблетките на различните фирми не са еднакви, затова трябва внимателно да се спазват инструкциите за приготвянето им. Обикновено една такава таблетка се разтваря в 6 л вода, но за удобство може да се раздели наполовина за 3 л. Използват се за пътувания, защото са по-удобни за носене от бутилката с течността.

Производителите изтъкват, че съвременният метод за студена стерилизация щади бебешките прибори и аксесоари и те се захабяват по-бавно. Посочва се също, че методът е удобен и за стерилизация на играчки. Това е и единственият начин за приборите и аксесоарите, които не издържат висока температура. Безспорни са предимствата на студената стерилизация и при пътуване или престой в болница. Това, че не се налага ползване на електричество, я прави удобна за най-различни ситуации.

Същевременно студената стерилизация е малко по-бавна, а при някои течности или таблетки може да остане мирис.

Който и начин на стерилизация да изберете, едно е сигурно - ще правите това кажи-речи докато мъникът ви навърши годинка...

...МАЛКО ВРЕМЕ ЗА АНКЕТАТА НИ?

А. М., София: Ако кърмиш, не са ти нужни нито стерилизатор, нито шишета. Когато на 6 месеца започнете да се захранвате, няма нужда вече да се стерилизрат съдове и лъжици. Дребни неща се стерилизират лесно в микровълнова, в йенски съд и след бебешката възраст можеш да готвиш в него.

М. П., Враца: Аз ползвам обикновен и евтин  за микровълнова и мисля, че ми върши същата работа като скъпия.

К. Р., Пазарджик: Ползвах електрически стерилизатор, а сега в него и варя на пара зеленчуковите и месните пюрета.

М. Д., София: Аз изцяло кърмя и ако бях изчакала първо да родя, нямаше въобще да купя стерилизатора.

В. Й., Шумен: Горещата пара под налягане убива микроорганизмите, така че всеки съд с гореща вода или пара върши работа...

С. Г., София: Ползвах парен електрически и бях доволна! И за път ставаше. А ако беше  за микровълнова и нея щеше да се налага да вземам, като тръгнехме някъде!

Автор: Надя Йончева