С любов към здравословната храна - Кенгуру

И всеки от нас тайничко мечтае за онази вълшебна съставка, която ще накара малкото човече да хареса онова, което му предложим, без да извръща глава или плюе.

Представяме ви няколко ефективни начина да възпитате у децата любов към здравословната храна без излишни драми.

Всички (над 2 години) ядат едно и също нещо. Не се очакват специални условия или индивидуални замени. Разбира се, трябва да предложите меню с няколко опции и да обърнете внимание на любимите съставки на детето. Само така всеки ще намери нещо за себе си във всяко ястие.

Забавлявайте се! Основната цел е да направите процеса на хранене ярък и позитивен, така че децата да го свързват с удоволствие.

Започнете с малки порции. Дайте на децата си парче или две от храните, които искате да включите в менюто. Това ще им помогне да разберат кога вече са сити, вместо да ги увещавате с думите: „Хайде още едно парче, моля те“, или дори по-лошо – да ги принуждавате да ядат, докато чиниите се изпразнят.

Питайте децата за мнението им относно храната и се вслушвайте в него. Така, ако нещо не харесва на детето, опитайте да разберете защо и не го повтаряйте поне известно време в менюто.

Слагайте масата заедно. Ако нямате възможност да готвите всеки ден, можете да се доверите на детските кухни, които прецизно са подбрали подходящи менюта, съобразени с нуждите и възрастта на детето.  

Поинтересувайте се за детските кухни във вашия град и разгледайте нещата, които предлагат, като така ще прецените дали вашето дете би харесало това, което имат като опции.

Децата пият предимно вода и мляко. На масата не бива да има сокове и газирани напитки. Те развалят апетита и правят така коремчето да се напълни, без да имат хранителна стойност за детския организъм.

Автор: Нели Христова