Рани? Без паника! - Кенгуру

Макар видът на раните на хлапето да предизвиква паника, голяма част от тях са незначителни и могат да се лекуват у дома. Как? С нашите съвети.

Чистота и натиск

Първо измийте раната с хладка вода и мек сапун, докато отстраните всички замърсявания. После притиснете нараненото място с чиста памучна кърпа, за да спрете кървенето.

Мехлем и превръзка

След като раната вече не кърви, подсушете и нанесете тънък слой антибиотичен мехлем. Превържете с бинт или марля. За леките ранички е достатъчна и лепенка, която да поставите нежно и плътно към кожата. Можете да използвате модели с анимационни герои, за да развеселите малчугана.  

Без бактерии

Изберете мехлем с антибиотични вещества, които ще предотвратят действието на бактерии, причинители на инфекции.

Ежедневна грижа

Всеки ден проверявайте как заздравява раната. Почиствайте, прилагайте лечебния гел и сменяйте превръзката.

Опасно!

Ако не можете да спрете кървенето и раната е дълбока и/ или инфектирана, заведете мъника на лекар. Незабавна помощ от специалист е наложителна и в случай че нараненото място е зачервено, топло, твърде болезнено, или от него изтича гной.

Артистичност в действие

Опитайте да разсеете дребосъка, докато се занимавате с раната. Пейте му, разказвайте приказки, говорете с него. Така ще отвлечете вниманието му от болката. 

Комплект за първа помощ

За да помогнете на сладура, ви е нужна аптечка, включваща:

  • марля и бинтове с различни размери;
  • лейкопласт и памучни тампони;
  • антибиотичен мехлем и антисептично средство (кислородна вода, риванол).

Насекоми

Рани могат да се получат и от ухапвания на насекоми, ако мъникът се чеше по мястото. Не са изключени и алергични реакции при свръхчувствителност към отрова на инсекти. Предотвратете подобни събития с употребата на репеленти, които ще предпазят детето от среща с хвъркати вредители. 

Автор: Ива Лалова