Проблеми с бебешката кожа – подсичане - Кенгуру

Бебешката кожа е много чувствителна и все още се адаптира към околната среда. Добрата новина е, че повечето обриви са безопасни и изчезват от само себе си.

Най-често подсичането се наблюдава при кърмачетата във възрастта до 5-6-и месец, но това може да стане и доста по-рано, още след изписването ви от родилното отделение. Областта от кожата, която е засегната най-често, се оказва тази, която влиза в контакт с пелената - тя е червена и възпалена. Понякога може да е суха, друг път влажна със ситен червен обрив.

Какви са симптомите?
Симптомите са ясно изразени и се разпознават лесно. Детето е силно раздразнително и при допир на засегнатия участък то изпитва болка и плаче. Кожата му е зачервена. В случаите, когато обривът има и жълти връхчета, незабавно се консултирайте с вашия лекар.

Какви са причините?

  • Вече споменахме чувствителността на бебешката кожа и тъй като тя няма изградена защита като тази на възрастните, трябва да се адаптира към околната среда и всичко онова, с което влиза в пряк допир. Кожата в гънките и по дупето е по-нежна от тази на другите места, обикновено тя е покрита с пелена и по този начин се възпрепятства нейното дишане, вследствие на което тя се задушава и претопля.
  • Друга причина за подсичането са амонякътв урината и изпражненията на бебето, който допълнително дразни кожата.
  • Неподходящата бебешка и детска козметика, която съдържа съставки, дразнещи нежната кожа, също може да изиграе ключова роля и да предизвика зачервяване и обрив на местата, където най-често се употребява.

Какво да правим?

В повечето случаи обривът не се нуждае от лечение и минава от само себе си в рамките на 2-3 дни.

Въпреки това обаче е добре да вземете превантивни мерки с цел избягване на проблема и да имате предвид, че на пазара се предлагат повече от достатъчно козметични продукти специално за подсичането. Доколко те са добри и помагат на вашето бебче, трябва да прецените сами за себе си, ако след два дни няма промяна към по-добро, трябва да потърсите помощ от специалист.

Мажете цялото тяло на бебето с крем поне веднъж на ден, тъй като той осигурава защита срещу амоняка в урината, и използвайте т.нар. миещи кърпички. Препоръчително е вашият избор да бъде крем, който не е мазен и ароматен, не съдържа парабени или др. вредни съставки. При всяка смяна на пелената кремът трябва да се измива добре, за да не остава върху кожата.

Най-сигурният начин да се избегне подсичането е кожата да се поддържа суха. Употребата на пудра не помага срещу подсичане, а по-скоро предразполагата чувствителната бебешка кожа към него.

Освен че създава дискомфорт на вашето мъниче и на вас като родители, подсичането крие риск от развитие на бактериална инфекция и затова предприемането на по-внимателни грижи е много важно.

Ако състоянието на бебешката кожа се влошава, непременно посетете специалист.

Автор: Нели Христова

Консултант: Д-р Пeтьо Мартинов