Прегърни ме! - Кенгуру

Ласкавите обятия и докосвания ще помогнат на вашето бебе да порасне здраво и щастливо.

 

Изпитвайки невероятна радост от раждането на вашето малко бебе, със съпруга ви може да излезете от равновесие, когато то изведнъж, от нищото, започне да плаче и капризничи. Как да помогнете на мъника, когато е ясно, че нещо не му е наред? На помощ, както винаги, идват най-простите решения: само като започне да бръчка носле, веднага го взимате на ръце, да го подрускавате, полюшквате и да водите „тайни" разговори, опитвайки се да разберете от какво е недоволно. Нещо повече, решавате да го вземете при вас, в леглото (тогава той спи спокойно, а при нужда дори суче от вашата гръд).

 

Периодът на новороденото е най-тревожното време за родителите, твърдят психолози. Мъникът често плаче, само защото няма по какъв друг начин да ви уведоми, че му е мокро, хладно или горещо, че е гладен или жаден, че е започнала „газова атака" в коремчето или е върнал мляко, което му е неприятно.

Ако мама не проявява прецизност и внимание към новороденото, не му дава сигурност и близост, то, от постоянното преживяване на тревога и дискомфорт, при мъника може отрано да се появи разстройство на нервната система.

Нито една животинка не започва живота си с толкова малко инстинкти, позволяващи приспособяването й към новата среда, както човекът. Децата на хората са особено безпомощни  и се нуждаят не само от защитата на възрастните, но и от ранно установяване на контакт и разбиране с човека, който се грижи за тях.

 

Съществува

хипотеза за това, че специфичните родителски докосвания (ласки) са вродени. Може да се каже, че докосванията са много по-важни, отколокото се е предполагало преди. Този естествен дар трябва да се използва всячески.

 

И радост, и полза!

Специалистите препоръчват да галите малките деца по ръцете, крачетата и главата. Освен полезно, това е и приятно. Има множество игри и упражнения, които може да правите всеки ден.

Протягане

Тази игра е добре да се изпълнява всяка сутрин, когато мъникът се събужда и вие го преобличате.

Протягате и разтягате ръчичките настрани и нагоре. Преплитате ръчичките над гърдите му (прегръдка).

Крачетата - раздвижете ги.

Ръчичките - погалете дланите.

Устата - направете с кръгови движения масаж на устата.

Главата - помасажирайте челото.

 

Вълшебно докосване

Никой не би тръгнал да спори за това, че децата се нуждаят от любящи обятия и ласки. Но това, че всеки от нас, родителите, го смята за естествено и необходимо, има конкретно научно обяснение. Психолозите разполагат с данни, че децата, които не са плакали през първите месеци от живота си, поради това, че са били успокоявани навреме, порастват по-спокойни от тези, които са ревяли.

Честият допир е необходим за развитието на здравия индивид. Ако той отсъства, голяма е вероятността не само от забавяне във физическия растеж (организмът на детето реагира на отсъствието на емоционални и физически контакти, като намалява изработването на хормона на растежа), но и изоставане в умственото и емоционалното развитие.

Според последните научни изследвания, мъниците, които са родени недоносени, но се радват на  майчини прегръдки и ежедневен масаж, имат понижено ниво на стрес, по-бързо се развиват и наддават добре теглото си.

В много европейски и американски болници, в отделенията за недоносени е широко разпространен „методът кенгуру" - метод на грижа, който осигурява тясно общуване между майката и детето и произтича контакт „тяло в тяло". Майката (също и таткото) държат мъника на гърдите си, галейки го и разговаряйки с него. По този начин новородените наваксват тези дни, които е трябвало да бъдат в корема на мама. „Кенгурутата" се адаптират по-бързо, чувстват се по-уютно и комфортно в големия нов свят. „Методът кенгуру" е признат като един от най-благоприятните начини за сензорна стимулация на новородените.

 

В Европа

На 21-ви яунуари се чества празникът на прегръдките. Той се е зародил в студентските среди през 70-те години на 20 век. Млади хора се разхождат по улиците и прегръщат минаващите познати и непознати. Смята се, че дружелюбите докосвания повишават нивото на хормона окситоксин, който понижава депресията и чувството за самота.

 

Игра с пръсти

„Пиленце, пиленце, ето ти водичка (движите показалеца си по разтворената длан на мъника). Ето ти и трошичка, на моята ръчичка (леко пощипвате дланта)."

 

„Това пръстче е дядо (поред построявате пръстчетата на лявата и дясната ръка в кула - след това я разваляте). Това пръстче е баба, това пръстче е татко, това пръстче е дядо, това пръстче е мама, това пръстче съм аз."

 

Тактилна терапия

Разбира се, ласките, физическият контакт, прегръдките и гушкането са необходими и на доносените деца, които също се адаптират трудно към новите условия на живот. Ако дори само вземате на ръце плачещото бебе, това веднага ще го успокои и разсее. Вашите движения и топлината на тялото ви много помагат на малчо, особено ако има колики. А нежният ви глас и полюшването просто вършат чудеса!

Доверявайте се на интуицията си и не слушайте приказките на бабите, приятелките „с опит", които ви дават „разумни" педагогически съвети, като: „Ще го научиш на ръце и няма да можеш

да го отучиш, ще си натовариш кръста, ще порасне разглезено и несамостоятелно".

Физическият контакт се явява един от най-важните стимули за развитието на централната нервна система на детето, усилва имунитета, активизира работата на стомашно-чревния тракт. Детето расте по-бързо.

Леките, нежни погалвания, прегръдките и целувките позволяват на възрастните да разберат желанията на все още неговорещото дете, да премахнат възникващи стресови състояния, да си починат заедно. Повярвайте в положителното въздействие на докосването, без да се боите, че никой ще ви упрекне за проявените ласки и милувки.

 

Приспивните песнички са нашето общо детство, те създават емоционална връзка между майката и бебето.

 

Витамини за душевен комфорт

Новороденото харесва да го вземат на ръце, защото през бременността е свикнало с ритъма на вашите стъпки, а положението „в гнездо" в ръцете ви му напомня за положението в корема. Тогава от всички страни го е обграждала мама, което му е давало усещане за безопасност и сигурност. Затова и поставянето в детската количка или креватчето често не е радостно за бебето.

Настанили сте се удобно, мъникът е в обятията ви, спомняте си за вашето детство и нежният майчин глас. И ето, вие вече тихо запявате добре познатите думи на детските песнички, с които вашата майка ви е приспивала.

Особено ценни са приспивните песнички в периода на физическо неразположение (прорязване на зъбките, колики). Тогава мъникът повече от всичко има нужда от грижите и вниманието на мама. В тези случаи, освен лекарствата и лечебните процедури, вашето дете получава „витамини" за душевен комфорт, които отникъде и на никаква цена не можете да закупите.

Приспивните песнички - те са нашето общо детство, но най-важното е, че с тяхна помощ детето и майката установяват тясна емоционална връзка. Психолозите са установили, че още със самото раждане детето вече разпознава гласа на мама, с който е свикнало по време на вътреутробното си развитие, тъй като околоплодните води добре пропускат звука. А ако пеете песни и нежно прегръщате малкото си, то ще израстне щастливо.

Особено важен е контактът между майката и бебето по време на кърменето. Необходимо е мъникът да усеща възможно най-много допира до вашето тяло и да се чувства обгърнат отвсякъде. Дори когато е на формулирано мляко, направете всичко възможно, за да приближите процеса на хранене максимално до естествения. Гушнете го, галете го по главата, говорете му и го гледайте в очите. Ако може да се замени кърмата на мама с алтернативна храна, то нейните ласки и топлина няма с какво да бъдат заместени...

 

Не забравяйте да галите децата си

Изследвания показват, че главното условие за развитието и растежа на детето е не храненето, както бихте предположили, а физическият контакт. Затова, не забравяйте да галите своите деца, да ги притискате към гърдите си, да ги гушкате, даже когато са пораснали.

 

 

Майчин масаж

(след  1 - 1,5 месеца)

Масажът (топли длани, без пръстени и гривни, с късо изрязани нокти) е добре да се прави всеки ден след сутрешния тоалет или през деня, преди хранене. Обикновено това са леки, поглаждащи движения: на ръчичките - от китката към рамото; на гърдите - от центъра настрани по гръдния кош; на гърба - от шията към кръста. Движенията на коремчето са по посока на часовниковата стрелка около пъпа; постепенно кръгът се разширява до хълбоците. С леко пощипване на крачетата и същевременно заглаждане се започва от петите към бедрата. Не забравяйте за дланите и стъпалата, като започвате от пръстите към дланта (петата) и обратно. Натиснете внимателно палецът по средата, както и средата под средния пръст, това са фажни рефлекторни зони.

Такъв профилактичен масаж е най-добре да се прави със специално бебешко олио. То облекчава и прави допира ви особено нежен.           

 

 

Автор: Биляна Цветкова