Попарата: Вечната класика
Мюсли, корнфлейкс, овесени ядки. Колкото и почитатели да печелят закуските с чуждестранен произход в последните години, класическият вкус на попарата продължава да доминира в детското меню.

Съставките
За да приготвите попара, ще ви бъдат необходими:
- 1 препечена филийка хляб;
- 200 мл гореща вода, чай, мляко;
- 1 парче обезсолено краве сирене – за най-малките количеството трябва да е колкото кибритена кутийка;
- ¼ ч.л. краве масло;
- 1 ч.л. подсладител* в зависимост от възрастта на детето – захар, мед, плодово пюре.
*по желание
Апетитно
Закуската придобива още по-наситен вкус с ароматни и хрупкави сухари. Отличен избор са тези от ръжено брашно – неустоими и богати на фибри.
Рецептата
Стъпките към любимата на поколения малчугани закуска:
1. Надробете на малки парченца хляба или сухарите.
2. Натрошете парче краве сирене и добавете маслото.
3. Добавете подсладител по желание.
4. Залейте с гореща вода, мляко или билков чай.
5. Захлупете с чиния за няколко минути, за да се задуши и да омекне хлябът.
6. Разбъркайте.
Попарата е готова за сервиране на гладни мъници.
Световна слава
През 2019 г. попарата се прочу и извън нашите географски ширини, попадайки в класация на CNN на най-екзотичните закуски в света. От медията запознаха зрителите с рецептата за традиционното блюдо, представяйки го като микс от каша и хлебен пудинг.
Автор: Ива Лалова
февруари 2025
