Първите гости на бебето - Кенгуру

Постепенно свиквате един с друг, и като че ли нищо не е в състояние да помрачи пълното и безметежно щастие. Да, ама не. Изведнъж се появяват един куп роднини, които на всяка цена искат да видят наследника и нищо не е в състояние да ги спре. Какво трябва да знаете за подобни визити?

Точното време

Часът на посещението трябва да бъде уговорен предварително, а не всеки да идва, когато реши, като половин-един час е напълно достатъчен за първа визита. Според специалистите през първия месец от живота на бебето не бива да се канят на гости тези, чиито деца посещават детска градина или училище. Те са в постоянен контакт с носители на инфекции, които могат да бъдат опасни за новороденото.

Не е необходимо да променяте режима на хранене или приспиване на детето, поради посещение на гости. Планирайте посещенията след хранене, за да можете да запознаете близките с бебето си и да го сложите да спи след това.

Операция „Чисти ръце“

По ръцете ни има много микроби. Повечето от тях не са опасни за здрави възрастни, но за едно крехко бебе тези микроорганизми могат да причинят много проблеми. Затова обърнете внимание на гостите да си измият ръцете добре, независимо дали ще държат бебето или просто ще го погледнат отдалеч. Освен това, можете да дадете пелена, така че детето да има по-малко контакт с дрехите и кожата на посетителя.

По-малко е по-добре от повече

Не канете големи компании. Оптималният брой гости е до трима души. Непознатите са стрес за бебето и то може да се превъзбуди – не забравяйте това. Ако детето започне да плаче или стане неспокойно,  учтиво обяснете, че комуникацията с него е нежелателна.

Подаръците

Ако очаквате гости, не се стеснявайте да кажете предварително от какво имате нужда. Така ще избегнете ненужните подаръци, а и със сигурност, човекът, който иска да донесе нещо на бебето, ще е по-доволен, ако не се лута в морето от стоки, а вземе това, което ще ви трябва.

Автор: Нели Христова