Първа помощ при бебета и малки деца - Кенгуру

Стъпки за справяне в критични ситуации споделя атрактивният Андриан Георгиев-Анди.

Визитка

Андриан Георгиев-Анди започва да се занимава с първа помощ през септември 1997 г. Сред някои от постиженията му в областта са: европейски шампион по първа помощ за 2013 г.; съдия на европейските състезания по първа помощ през 2015 и 2016 г.; национален обучаващ по първа помощ на БМЧК; обучения по първа помощ във FirstAidbg.com. През май 2023 г. защитава дисертация на тема: „Изготвяне на модел на управленска стратегия за повишаване на знанията и уменията на населението на България за оказване на първа помощ“ за присъждане на образователна и научна степен „доктор". Анди е и Мениджър Курсове и тренинги в Училище по първа помощ на FirstAidbg.

Анди, кои са най-честите инциденти с бебета и малки деца?

Вероятно някой някога е правил подобна статистика, но аз мога да кажа кое е онова, за което родителите най-често ни питат: температурните и епилептични гърчове, падане от високо, алергична реакция, различни видове рани, кръвотечение от носа и, разбира се, един от най-големите кошмари на хората, които по някакъв начин се докосват до деца – задавянето.

Какви са стъпките при задавяне?

Стъпките за оказване на първа помощ при задавяне са наистина прости и ще ги разделя по следния начин:

Задавяне с ефективно кашляне, при което чуваме бебето/детето да издава звук. Това значи, че предметът не е запушил напълно дихателната тръба.

  • При бебе – ако лежи и/или е в столче, трябва да го изправим, защото то не може да го направи самò. И го наблюдаваме, докато изкашля предмета.
  • При дете – приближаваме се внимателно към детенцето, питаме го какво стана, дали се задави и го окуражаваме да продължава да кашля, защото тялото създава достатъчно налягане, за да „изхвърли“ предмета навън.

Задавяне с неефективно кашляне, при което бебето/детето не издава никакъв звук, което означава, че дихателната тръба е изцяло запушена.

Първо проверяваме в устата дали виждаме предмета. Ако го виждаме, можем внимателно да го изтеглим навън. В противен случай – не бъркаме „на сляпо“ в устата. Ако не виждаме предмета:

  • При бебе – поставяме го да легне върху ръката ни по корем, придържаме главичката за челюстта и нанасяме до 5 категорични удара между плешките. На всеки удар проверяваме дали предметът ще бъде изплют.
  • При дете – подобно на това при бебе, нанасяме до 5 категорични удара между плешките, като придържаме детето за гърдите и го навеждаме напред.

Ако предметът не е изплют, отново проверяваме в устата, защото може да се е разместил и подал след тези удари. Ако не го виждаме:

  • При бебе – обръщаме го да легне по гръб върху ръката ни, придържаме главичката за тила и с два пръста притискаме върху гръдната кост, един напречен пръст под линията на зърната на гърдите, отново до 5 пъти.
  • При дете – обгръщаме го с ръце, намираме къде е пъпчето, свиваме юмрук и с плоската му част го поставяме към корема, един пръст над пъпа. Обгръщаме юмрука с другата си ръка и правим до 5 загребвания навътре и нагоре (техника на Хаймлих).

Важно!

Ако предметът не е изплют до този момент и сме сами, звъним на телефон 112, говорим с тях на високоговорител и продължаваме да редуваме цикли от до 5 удара и до 5 загребвания.

Винаги стои и препоръката, дори веднъж да сме направили загребване (при децата) или натиск (при бебета), да се заведат на преглед за вътрешни наранявания.

Как да спрем силно кръвотечение?

С дебел компрес, от няколко марли, притискаме директно върху раната за 10 минути или до овладяване на кръвотечението. Следва т.нар. „тампонираща превръзка“, от памук, цяла ролка бинт, поставена успоредно на костта (ако говорим за ръка или крак) и триъгълна кърпа. Разбира се, това е в случай че разполагаме с аптечка. Но ако нямаме, винаги можем да използваме по-чисти части от облеклото на бебето или детето.

Какви да са реакциите ни при спешно състояние като температурен гърч? А при изгаряне?

Тук ще съм много кратък, за да се запомни лесно и да не се забравя. Внимаваме бебето/детето да не се нарани при гърча (обезопасяваме с меки одеяла/възглавници); охлаждаме, като съблечем бебето/детето и/или като използваме студени компреси (кърпи и студена вода); задължително коментираме това с личния лекар, за да ни посъветва какво да правим занапред при подобни случаи.

При изгаряне охлаждаме мястото под студена течаща вода за 20 минути или до пълно облекчение на болката; покриваме мястото със стречфолио или найлонов плик, за да запазим хидратацията и... газ към спешното. И, моля, не мажете с нищо, ако ще водите бебето/детето на лекар, защото той ще трябва да почисти всичко това, за да оцени пораженията – вече звучи болезнено, нали?

Как родителите да овладеят основни техники, с които да спасят живота на децата си в случаи на опасност?

Най-лесният начин е като преминат курс по първа помощ. Ние предлагаме широка палитра от различни видове курсове и за различни възрастови групи, дори и деца. Елате, научете се и след година пак повторете, за да се поддържа ниво на знания и умения. А курсовете ни – кога и къде – може да откриете в социалните мрежи на Училище по първа помощ. Не е страшно, гарантирам. И ще ви чакам там, защото знанието в първата помощ е спокойствие. До скоро!

Интервю на: Ива Лалова