Отново само на кърма - Кенгуру

 

Много са причините, поради които новородените са на смесено хранене. Това може да бъде заради дохранването в родилния дом или вече вкъщи, ако родителите установят, че след хранене с мляко за кърмачета бебето спи по-дълго, отколкото след кърмене. Дохранване може да препоръча и педиатърът, поради недостатъчно наддаване в първите седмици след раждането.

Но след първите няколко седмици, когато бебето укрепне и животът на младата майка влезе в ритъм, тя си задава въпроса: необходимо ли е дохранване?

 

По-често кърмене

Лактацията (образуването на кърма) през първите месеци се съхранява и майките слагат бебетата на гърдите си, за да може, дори и недостатъчно, да получат от незаменимата кърма. За това време повечето майки успяват да оценят колко по-удобно е да се кърми, вместо да се занимават с миене на шишета и приготвяне на мляко.

Защо тогава да не се постараем да съкратим приема на мляко за кърмачета и детето да  премине изцяло на кърма? Най-важно за целта е желанието на майката и подкрепата на близките.

Като начало трябва да определите колко пъти кърмите бебето за 24 часа. Обикновено при смесено хранене се получават не повече от 4-6 пъти. При такъв режим количеството кърма започва да намалява и към края на третия месец може съвсем да спре. За да възстановите лактацията, започнете да слагате детето на гърдите през деня на всеки 1,5-2 часа. При такъв режим, пълноценни хранения с интензивно сучене и ясно изразени гълтания ще има 6-7 пъти на денонощие. През другото време кърмачето ще суче кратко, но въпреки това стимулацията на хормона пролактин ще бъде активна.

Ако са минали 2 часа и бебето още спи, не трябва да го будите. Кърмете го сънено. Внимателно поднесете спящото дете към гърдата, прокарайте зърното по долната му устна, капнете върху нея няколко капки кърма и съненото бебе с привично движение ще засуче. Смукателният рефлекс на спящото бебе работи така, както и когато е будно. Такова кърмене ще се хареса на майките, чиито деца са нервни и се въртят като сучат. Тези деца се хранят спокойно докато спят.

Не се отказвайте от нощното кърмене! Именно нощта е времето, когато най-активно се стимулират хормоните на кърменето.

 

По-рядко дохранване

Следващата стъпка - в рамките на едно денонощие пресметнете обема на млякото за кърмачета, с което дохранвате. Два-три дни след като сте давали на детето да суче интензивно на 1,5-2 часа, започнете да намалявате дохранването.

Защо не веднага? Защото като правило детето "поръчва" необходимото му количество кърма за другиден. Днес бебчето често и продължително суче, като старателно стимулира лактацията, на следващия ден маминият организъм обработва информацията и напряга ресурсите си и след ден произвежда вече повече кърма.

450 мл за денонощие намаляваме с 1/3. Ако всичко върви успешно, на всеки 2-3 дни намаляваме количеството със 100 мл, докато се премине изцяло на кърма.

Темповете, с които замествате млякото за кърмачета с кърма, зависят от обема мляко за кърмачета, който трябва да бъде заменен. Ако дохранвате с не повече от 450 мл за едно денонощие, като начало опитайте да премахнете 1/3 от това количество. След това (ако всичко върви успешно), на всеки 2-3 дни давайте мляко за кърмачета със 100-120 мл по-малко.

Дохранване в обем на 450 мл и повече означава, че вашето дете се храни предимно с мляко за кърмачета. При това положение ще се наложи да се придвижвате с по-бавни темпове, като на всеки 2-3 дни намалявате количеството с 30-40 мл. Когато количеството на дохранване достигне 300 мл, разпределете го по 50 мл на всеки 3 часа.

 

При всяко хранене задължително първо слагате детето на гърдата и чак след като изсуче цялата кърма му предлагате 50 мл дохранване. Ако не иска цялото количество, не настоявайте, а следващия път предложете отново само 50 мл. През нощта се предлага само кърма, като не се дава вода или биберон. Нощните кърмения активно стимулират образуването на пролактин - хормонът, отговорен за образуването на кърмата.

 

Достатъчно ли е?

Преходът от смесено хранене на изключително кърмене трябва да става много внимателно, като се контролира дали кърмачето не гладува. Как да определим достатъчно ли храна получава детето?

1. Необходимо е да се знае колко наддава детето за седмица (седмичното наддаване не трябва да бъде по-малко от 140 г) и на всеки 2-3 дни да се броят мокрите пелени.

2. Изхожда се от това, че количеството урина за денонощие състая от 44-62 % от изпитото преди това мляко. Например, за дете, което тежи 4 кг, това са 260-400 мл. Пикочният мехур на такъв мъник е около 30 мл, темпът на отделяне на урината е приблизително 15 мл в час. Следователно за 24 часа нашето мъниче ще пишка 12 пъти.

3. Преброяването на мокрите пелени трябва да става на третия ден след всяко намаляване на дохранването. Най-вероятно в първите няколко дни количеството уринирания малко ще се намали, но ако бебето често и продължително суче, ситуацията ще се поправи много бързо.

 

Позитивно!

Успехът на "операцията" зависи от вашето желание и самочувствие. Постарайте се да бъдете спокойна, отпочинала. Използвайте всяка възможност да се наспите, да се разходите. Мислете позитивно! Често гушкайте детето и ще започне да се образува толкова кърма, колкото е необходимо за вашето съкровище. 

 

 

 Автор: Бистра Лечева, инструктор по кърмене

Център "Съвременни родители"