Навън през есента - Кенгуру

И всеки един от тях предлага своите възможности да случваме дните си забавно и интересно, както и да помогнем на детето си да опознае света по най-вълнуващия начин. Какво да правим с детето в дните на топлата златна есен? Има много интересни занимания, които можем да преживеем заедно с нашето малко съкровище.

Ако има локви

Да, започвам от локвите, защото те притежават притегателна мощ за малчугана. Покажете му локва и му гледайте „цирка“ след това – колкото и да викате „не влизай, заобиколи!“, няма заемна сила, която да принуди малкото дете да подмине локва, без да се омаже като пате в нея. Ако сте му купили гумени ботушки, а съвсем скоро е валял дъжд, то направете му това удоволствие – изведете го на разходка с тях. Щастието от шляпането в локва е несравнимо с нищо. Много забавно е да пускате лодки, които плават, и да им помагате с клонче, ако се забият. Можете да ги направите от:

• хартия или фолио;

• орехови ядки – в половината от черупката поставете клонче за мачта и направете ветрило от хартия;

• парче дървена кора – пробийте я с клечка за зъби, отгоре залепете друга клечка за зъби и направете платно;

• клонки – съберете падналите клони, закрепете ги със здрави конци, направете сал и мачта от сламка със залепено парче плат или хартия за платно.

Можете да направите няколко лодки и да организирате състезание: коя лодка ще плава по-бързо и по-далеч, например.

При сухо време

Ако времето е топло и локвите вече са изсъхнали, можете да правите други неща:

• рисувайте навън с цветни тебешири. Вие рисувате, а детето познава какво има на картинката.

•пускайте хвърчило. Преди това обаче огледайте подходящ терен без дървета и сгради – за да няма после сърдити муцунки и разплакани очички от факта, че хвърчилото ви е заседнало във високите клони.

•събирайте материали за есенни човечета. Интернет предлага безброй идеи за направата на човечета и животни от паднали листа, жълъди, кестени, кибритени клечки и аксесоари за закрепяне. Огледайте модели, покажете ги на децата си и излезте „на лов“ за материали сред природата.

В градината

Ако имате градина, на детето ще му бъде интересно и полезно да участва в подготовката й за зимата – подрязване на храсти, събиране на плодове и листа, зазимяване на растенията, които ще „спят“ в студения сезон. Така малчуганът получава безценни знания за природата и света наоколо.

Още няколко интересни занимания навън

• фотосесия – Фотографиите, направени наесен, са едни от най-красивите. Облечете детето според времето навън, набележете си предварително места, на които има красиви цветни храсти, паднал килим от жълти и оранжеви листа или все още зелена трева с обагрени есенни дървета наоколо. Не казвайте на детето, че отивате на фотосесия – важно е! Когато малкото дете знае, че ще го снимат, то се стяга и позира. Направете му непосредствени, живи и неповторими есенни снимки, които ще му оставят прекрасен спомен. Можете да го снимате докато скача в локви, събира листа, подушва цвете, или просто прави своите любими неща навън.

• велосипеди, тротинетки, скутери – любимите неща на всеки малчуган, важното е да го облечете топло.

• сапунени балончета – те могат да бъдат интересно занимание както в студено, така и в топло време. За децата винаги са забавни и интересни.

Най-хубавият подарък, който може да подарите на детето си през есенните дни, е да сте заедно някъде в природата. Това е най-естественото място на човешкото същество. Правете си разходки или пикник. Основното за хлапето е да диша свеж въздух, да наблюдава как дърветата сменят сезонната си премяна, да слуша песента на птиците, да събира есенни „вълшебства”. Научете детето да усеща и да вижда красотата на природата. Това ще събуди и развие творческите му заложби, или най-малкото, ще порасне с усет към прекрасното.

Автор: Ели Маринова