На ТИ със зърнени храни - Кенгуру

А това важи с пълна сила, когато дойде заветният момент на захранването. Ето защо, продуктите, които ще изберете, трябва да са качествени, разнообразни и с доказан произход.

Този принцип важи и за зърнените култури, различните сортове от които помагат за разнообразната диета в първите години от живота на детето.

Представяме ви няколко основни момента, на които да обърнете внимание, когато избирате вашите:

ФАКТ 1:

Включването на ценните зърнени храни в диетата на малкото дете е много важно, тъй като те помагат да се допълнят нарастващите му нужди от енергия и хранителни вещества, като въглехидрати, протеини, мазнини, минерали и витамини.

ФАКТ 2:

Въпреки че в специализираните магазини и аптеки има голям избор на зърнени продукти, не всички са подходящи за малкото човече.

ФАКТ 3:

Зърнените продукти трябва да са предназначени специално за кърмачета и малки деца, със задължително указание на възрастта върху опаковката на продукта и начина на приготвянето им (например след 6-, 8- или 10-месечна възраст).

ФАКТ 4:

Кашите за най-малките съдържат богато разнообразие от зърна, които растат в контролирани полета, подбрани в оптимални условия за отглеждане, включително климат, температура, слънчева светлина и вятър.

ФАКТ 5:

Всяка партида зърнени храни в зърнени продукти за деца преминава няколкостотин теста за качество и безопасност, а хранителната им стойност отговаря на законовите изисквания и е адаптирана към нуждите на кърмачетата и малките деца на различни етапи от развитието им.

ФАКТ 6:

Оризът и царевицата са сред най-универсалните и най-широко отглежданите култури в света. Трябва, обаче, да имате предвид, че не всички форми са безопасни за крехкия организъм на детето. Когато избирате вашата каша, обърнете внимание на посочената възраст на опаковката и преценете дали е подходяща за малчугана.

ФАКТ 7:

Една от най-харесваните каши от деца е тази на основата на грис, който се добива от пшенични зърна. Когато се дава под тази форма, това е добър начин за въвеждане на глутен в диетата.

ФАКТ 8:

Някои зърнени култури съдържат по-малко глутен от други. Пример за такива храни са овесът и лимецът. Според специалистите захранването трябва да започне с тях, след което да се въведат останалите култури.

ФАКТ 9:

Зърнените храни могат да се дават и под формата на бисквитка или коричка хляб. Подходящи са и пшеничните сухари, тъй като са богати на фибри и са с превъзходен вкус. Чрез тях се стимулира и дъвкателният рефлекс на детето.

Консултация

Преди да въведете нова храна в менюто на детето, в т.ч. и зърнени култури, непременно се консултирайте с педиатъра, който го наблюдава. Обърнете внимание новата храна да се въвежда в първата половина на деня, когато детето е здраво и не му предстои ваксинация. Следете за промяна в поведението му и характера на изхожданията по голяма нужда. Ако забележите нещо нередно, потърсете мнението на специалист.

Автор: Нели Христова