На преглед при детски гинеколог - Кенгуру

Разказва д-р Атанас Чернев – акушер-гинеколог, специалист по детско-юношеска гинекология в Университетска акушеро-гинекологична болница „Майчин дом“ – София, част от екипа специалисти на Медицински център „ФемиКлиник“.

Д-р Чернев, на каква възраст може да се направи първият преглед при детски гинеколог? Нужно ли е да се проведе профилактично? Или само при оплаквания?

Гинекологията на децата и подрастващите се занимава със заболяванията и проблемите на женските полови органи при момичетата и подрастващите девойки в периода от раждането до 18-годишна възраст.

В този период се срещат практически всички гинекологични състояния и заболявания, характерни за жените в полово зрелия период, като това се пречупва през анатомичните, биохимични и психологични особености на детския организъм.

Детско-юношеската гинекология се разделя на три периода: период на новороденото (от раждането до втората-третата седмица), полово спокоен период и пуберитетно-юношески период.

В началото на всеки един от тях е добре да се осъществи профилактичен преглед. През първия етап този преглед се осъществява от неонатолозите. Затова първият профилактичен преглед трябва да е около шестия месец, когато се извършват и другите прегледи при по-тесни специалисти като ортопеди и нефролози.

При оплаквания

„Разбира се, винаги, когато има някакви оплаквания или съмнения от страна на родителя, е необходимо да се извърши преглед.“

Как протича прегледът?

Преди да започне прегледът, е необходимо детето да е подготвено от родителя какво му предстои, за да знае, че няма нищо страшно или срамно. Защото то така или иначе е достатъчно стресирано. По време на прегледа преди всяко действие му обясняваме и по възможност показваме какво ще правим. Трябва да действаме като екип – лекар, акушерка, родител и дете.

Извършваме физикален преглед – обща оценка на тегло, височина, охраненост, физическо развитие и развитие на вторичните полови белези, оглед и оценка на външните гениталии.

При нужда от гинекологичен преглед или взимане на влагалищен секрет е много важно да се обясни на родителя, че се извършва през естествения отвор на химена (девствената ципа), безболезнено е и не нарушава целостта му.

Ако е необходима ехография, тя се прави през корема (абдоминално). За целта е необходимо пикочният мехур да е добре напълнен. Мануалният или ехографски преглед през ректума би трябвало да се извършва изключително рядко, при силно налагащи го показания.

Кои са най-често срещаните гинекологични проблеми при момиченцата във възрастта до 3 години?

Те са свързани с възпаления на вулвата и влагалището (вулвити или вулвовагинити), флуор, чужди тела във влагалището, кръвотечения от гениталиите, синехия (срастване) на малките лабии (срамни устни), травми и сравнително рядко – тумори.

На какво се дължи синехията на малките срамни устни? Може ли да се предотврати и как се лекува?

Това е ципесто или плътно срастване на малките срамни устни. Причина за него могат да са леките или по-сериозни вулвити, дразнене на кожата на срамните устни, което може да е чисто механично от пелената, както и липса на естрогени в циркулацията, т.е. липсва стимулация на трофиката (храненето) на външните гениталии.

Освен затрудненията, паренето и дискомфорта при уринирането, при тези деца съществува и една сериозна опасност. Зад синехията се образува джоб, в който се задържа урина и се получава огнище на инфекция, което, от една страна, поддържа и стимулира развитието на синехията, а от друга, създава опасност от разпространяване на инфекцията нагоре по пикочните пътища.

Съществуват основно 2 метода за лечение на синехиите. Първият е втриване на естриолов мехлем върху синехията. Процедурата трае 4-6 седмици и води до разрехавяването и разлепването й. Свързано е с ежедневен ангажимент, употреба на немного евтин медикамент, като през цялото време опасността от разпространяване остава в сила. Вторият метод, предпочитан от нас, се изразява в разлепяне на синехията едноетапно с жлебовидна сонда. Процедурата протича светкавично и напълно безболезнено за детето.

Ще споделите ли насоки за правилен интимен тоалет при момиченцата?

За постигане на по-висока хигиена родителите могат да използват мокър тампон или мокри кърпички и забърсването с тях да става винаги в посока от срамната кост към ануса. Могат да използват измивни лосиони с неутрално pH, но да не прекаляват с измиванията, за да не нарушават естествената кожна бариера. Нужно е винаги да почистват остатъчни секрети и замърсявания.

Трябва да се инвестират време и усилия в обучението на момиченцата как сами да извършват тоалет след ходене по нужда. Може да се включи елемент на игра. Например – да демонстрирате първо с любимата играчка и след това да упражнявате с детето правилната посока на забърсване, както и правилния заход – ръката винаги минава отзад.

Интервю на: Ива Лалова