Мирис в устата Причините - Кенгуру

1 Сутрешен мирис в устата

В него няма нищо обезпокоително. През деня движението на мускулите на устата и слюнката измиват остатъците от храна. През нощта почти не се отделя слюнка, количеството на бактерии рязко се увеличава, а това предизвиква несвеж мирис след събуждане. След сутрешното измиване, проблемът изчезва.

2 Лоши грижи за устната кухина

Ако лошият дъх се запазва през целия ден, не е изключено вината да е в неправилните грижи и хигиена на устната кухина. Причината за миризмата може да е зъбен камък. Чистенето на зъбите (дори те да са само два) е сложна процедура. Децата често преминават с четката по зъбките или я смучат, без да разбират, че именно зъбите трябва да се четкат с нея. Помогнете на мъника.

3 Кариес

Храните се завират в дупката на болния зъб и предизвикват неприятен мирис. Внимателно огледайте устата на детето. Дори да не сте забелязали да има някой проблемен зъб, заведете детето на стоматолог. Миризмата може да е предизвикана от възпаление: гингивит, парадонтоза, стоматит.

4 Чуждо тяло в носа

Ако от устата мирише на гнило, а от носа тече гъста, жълта слуз, може да предположите, че детето е завряло в нослето си някакъв предмет - от частица от играчка до парченце плод - и е забравило за това. Бързо се обърнете към специалист УНГ или Бърза помощ.

5 Инфекция на горните дихателни пътища

Неприятният мирис често се явява първият симптом на ангина или на тонзилит, остър или хроничен: гнойта и налепите по небцето и задната стена на носоглътката буквално гъмжат от микроби. Характерният постоянен, но слаб мирис обикновено се наблюдава при аденоиди и хроничен бронхит. В борбата със заболяването, а от там и с неприятния дъх, помагат физиопроцедури и жабуренето.

6 „Тапа" на сливиците

При преглед на гърлото на заболялото от ангина дете могат да се видят неголеми, бледожълти „тапи". Такива симптоми може да има при хроничен танзолит при по-големите деца. При него децата в предучилищна възраст не усещат болка и нямат температура, докато на сливиците им „живеят" тапи, които предизвикват неприятен дъх. Пригответе разтвор от лайка или антисептичен за жабурене.

7 Проблеми в работата на стомашно-чревния тракт

При гастрит, разстройство на хранопровода, язва на стомаха поради повишената киселинност, често се появява кисела миризма от устата, подобна на миризмата на мая. Характерният „стомашен" мирис е един от признаците на хепатита. Миризмата на амоняк може да свидетелства за сериозни заболявания на бъбреците, а мирисът на ацетон - за нарушения на нивото на глюкоза в кръвта. Задължително се консултирайте с гастроентеролог.

8 Хроничен ринит

При мъниците, страдащи от това заболяване, по лигавицата на носа се образуват корички, появява се „запушване", ноздрите изглеждат разширени. Сухият въздух в помещенията и редките разходки на свеж въздух влошават ситуацията. Обърнете се към специалист УНГ - той ще ви предпише овлажняващи капки и омекотяващи лигавицата на носа. Не забравяйте по-често да проветрявате и овлажнявате помещенията.

9 Стрес

Честите силни негативни емоции също могат да предизвикват сухост в устата и лош мирис. Ако детето е нервно, предложете му чаша вода или да посмуче нещо кисело, например парченце лимон. Киселината предизвиква силно слюноотделяне, което позволява да се отърве от лошия мирис.

10 Грешна диета

Лукът или чесънът, пържените месни храни и сиренето могат да напомнят за себе си в продължение на денонощие след употребата им. Тежкият мирис може да се появи след преяждане, когато мъникът явно е преизпълнил своята дневна норма.

11 Недостатъчно течности

Ако вашето дете не се отнася достатъчно сериозно към „напояването" на тялото си, то проблемът лош дъх може да се превърне в обичаен проблем. Достатъчното количество течност е залог за добро храносмилане. Децата над година и половина трябва да изпиват до 1,5 л течности на ден. Чистата питейна вода е най-добрата напитка. Постарайте се да не ограничавате и соковете.

ДА ИЗМИЕМ ПРАВИЛНО ЗЪБКИТЕ

6 месеца - 1,5 годинки

Появили са се първите зъбки на мъника?

Почиствайте ги с помощта на парченце марля. Увийте я около показалеца си, намокрете я с вода и с интензивни движения почистете зъбките и венците. Това е не само хигиенична процедура, но и масаж на венците. Може също да използвате от специалните силиконови напръстници за кърмачета.

1,5 годинки - 3 годинки

Дошло е времето на четката и пастата за зъби.

Избирайте четката за зъби според възрастта и я сменяйте на всеки 2-3 месеца. Детето все още не е в състояние само да почисти зъбите си - договорете се да правите това заедно: първо вие, а после то или обратното. Отделяйте специално внимание на вътрешната страна на зъбките.

3 годинки

Можете да пристъпите към ползването на електрически четки с батерии. Подбирайте ги отново според възрастта. Научете мъника да чисти и езика си.

 

Автор: Биляна Цветкова