Между абсурдното и мъдрото - Кенгуру

Нерядко обаче препоръките на знайните и незнайни „експерти“ от форумите граничат с абсурда. За радост, има и мъдри насоки, които неведнъж са спасявали съмняващи се в себе си майки и татковци. Съпоставяме представители на двете групи, за да порицаем първите и поощрим вторите.   

Черният списък

Сред фразите, които ви съветваме да игнорирате, са:

1. „Ако те ухапе, ухапи го и ти“:

Излишно е да коментираме.

2. „Остави го да плаче – добре е за белите му дробове. А и ще го разглезиш, ако веднага се втурваш да го успокояваш“:

Чрез плача бебето общува с вас. Ето защо не бива да оставате безучастни, а да разберете каква е причината за сълзите.

3. „Не е нужно да слагаме детето в столче за кола. Ще седи в скута ни“:

Огромна грешка, която може да доведе до инциденти с фатален край.

Закон

В Закона за движение по пътищата е посочено, че децата трябва да бъдат поставени в обезопасителни системи от раждането си до достигането на височина от 150 см и тегло от 36 кг. 

4. „Тръшка ли се на обществено място, плесни го веднъж и го накажи сурово, щом се приберете“:

Да, изнервящо е да сте център на внимание в магазина. Но вярваме, че можете да укротите дребосъка и без сурови мерки.

5. „Докато са малки, трябва да ги обграждаме с любов. После възпитаваме със страх“:

Подобен подход ще отчужди мъниците от вас. Дори и да спазват правилата ви, никога няма да ви чувстват близки. Ако не искате да отглеждате войници, които да гледат на вас като на генерал, по-добре приберете маршалския жезъл. 

6. „Не му купувай нищо, ако не го е заслужило“:

Да не сме на състезание? Опитайте се да намерите баланса между необходимите ежедневни покупки и тези, с които можете да зарадвате сладура след някое постижение. 

Белият списък

Ето и отличниците, в които с ръка на сърцето препоръчваме да се вслушате:

1. „Вярвай на инстинктите си“:

Алилуя! Никой по-добре от вас не знае как да постъпи правилно във всяка ситуация. Не пренебрегвайте интуицията и смело следвайте инстинкта си на родител.

Аз решавам!

Не допускайте да влияят на решенията ви, свързани с мъничето. Кога и с какво ще бъде захранено, кога ще се отучи от биберона и ще започне да използва гърне, ще излизате ли на разходка в студено време – вие сте майката и имате пълното право да прецените кое е най-доброто за рожбата ви. 

2. „Всяко дете е различно“:

Затова не е необходимо да сравнявате развитието на своето с това на другите.

3. „Бъди търпелива към него и себе си“:

Децата не са роботи, програмирани да изпълняват команди. Ето защо търпението е ценна черта, докато се опитвате да ги научите на нещо ново. Тя е задължителна и за вас, тъй като влизането в ролята на родител невинаги е мигновено, а изисква време и отдаване. Дайте си ги!

4. „Не се ядосвай за дреболии“:

Петната от сок по блузката не са се изпрали? Супата е твърде рядка? Не е останало време за четене на книжки? Няма проблем! И утре е ден, който ще ви предложи нови възможности.

5. „Поискай помощ“:

Никой не очаква от вас да се нагърбите с всичко. Не се притеснявайте да помолите свекървата да гледа детето, докато пазарувате, или майка си да ви отмени в готвенето. Всички сте екип с обща мисия – членовете на семейството да са здрави и щастливи.

6. „Не губи чувството си за хумор“:

Лесно е да се каже, когато мъникът не спира да плаче, таткото още не се е прибрал, вечерята не е готова, а кучето лае, защото не е изведено... Колкото и апокалиптична да е картината, не унивайте заради битовизмите, а дръзко им се надсмейте. 

По темата работи: Ива Лалова