Летни грешки с дрешки - Кенгуру

И ако всичко дотук е прекрасно и мислите, че няма какво да помрачи безоблачното ежедневие, имайте едно наум, когато става въпрос за обличане на малкото дете.

Бебетата и малките деца не знаят и не могат да определят кога им е твърде горещо. Тяхната терморегулация не е достатъчно развита, което означава, че много лесно може да настъпи прегряване – особено опасно състояние, което води до сериозни последствия.

Следващите няколко съвета внасят повече яснота по темата „претопляне“ и какво не бива да правите, за да избегнете състоянието.

1. Не купувайте дрехи от синтетика и полиестер

Дори и това да са най-красивата рокличка или блузка с любим герой, ако материята не е естествена, не обличайте детето в нея. През лятото, на улицата или в парка в горещото време детето трябва да се чувства добре, а кожата да диша. Дрехите от изкуствени материи запарват, а синтетичните материали като полиестер са по-склонни да раздразнят кожата, особено ако има някакво предразположение за това. Такива материали не позволяват на въздуха да преминава през тях, потта се задържа между тъканта и кожата, като причинява дразнене.

Според експертите най-добрите материи за малкото дете са памукът и бамбукът. Смесените влакна, като трикотажната еластична материя, също са подходящи – при условие че съдържат не повече от 8% еластин.

2. Не слагайте няколко ката дрехи на детето

Обличането с няколко дрешки една върху друга работи през зимата, но не и през лятото. Дори обикновената памучна тениска, която обличате на бебето под блуза, може да доведе до прегряване.

В горещо време е най-добре да носите семпли, леки и свободни дрехи. Не забравяйте и за шапките, като тук отново важи правилото да са от естествени материи и по възможност с широка периферия.

3. Не обръщате внимание на поведението на детето

Следете поведението на детето и обърнете внимание, ако то започне да дърпа дрешките си или да се опитва да ги съблече, чеше се, плаче, получи обрив или зачервяване – това е знак, че облеклото, което сте избрали, не съответства на горещото време и му създава дискомфорт и напрежение.

В тези случаи е най-добре да се приберете и да му дадете да пие вода, както и да му сложите по-свободни дрешки. Ако навън е много топло, по-добре отложете излизането на по-късен етап от деня.

4. Не избирайте дрехи в тъмни цветове

Това важи особено за шапките. Факт е, че тъмните нюанси абсорбират слънчевите лъчи и топлината, а светлите обратното – отблъскват ги. Следователно черната шапка ще доведе до прегряване със същата вероятност, както по принцип и липсата й върху главата на детето.

Дрешките на детето не трябва да имат метални ципове или закопчалки, които могат да се нагреят до степен да парят, както и гумени ленти, които се трият в кожата и предизвикват раздразнения.

Автор: Нели Христова