Крем супа от тиква
Пилешко задушено с моркови, грах и ориз
Няма нищо по-хубаво от супата на мама или десерта на баба. Приготвената у дома храна е прясна, знаем какво съдържа и най-вече, когато я правим за нашето бебче, винаги слагаме и капка любов.
Рецептите са подходящи за захранени деца, без наличие на алергии и специфични нужди.
В този брой ви представяме:
1. Крем супа от тиква
2. Пилешко задушено с моркови, грах и ориз
Крем супа от тиква
Състав:
Тиква, картофи, бульон, лук, захар, чесън, олио, сол, къри, черен пипер.
Продукти за 1 порция:
100 г тиква
1 картоф
1/4 глава лук
300 мл зеленчуков бульон
1/2 скилидка чесън
1 с.л. олио
сол на вкус
щипка захар
щипка къри
черен пипер по желание
Начин на приготвяне:
Лукът, нарязан на парчета, заедно с чесъна, се задушават в олиото и малко от бульона. След като омекнат, към тях се добавят нарязаните на парчета тиква и картоф. Прибавят се и подправките, посолява се на вкус и се варят до пълна готовност с останалата част от бульона. Накрая супата се пасира до гладка смес и се поднася според предпочитанията- топла или охладена. Ако е необходимо, се разрежда допълнително с бульон до желаната гъстота.
Пилешко задушено с моркови, грах и ориз
Състав:
Пилешки гърди, ориз, грах и моркови, лук, вода, олио, сол, сладък червен пипер.
Продукти за 1 порция:
50 г пилешки гърди
1/4 ч.ч. ориз
2 с.л. сварени грах и моркови (от консерва или домашно приготвени)
1/4 глава лук
1 ч.ч. вода
1 с.л. олио
сол на вкус
щипка сладък червен пипер
магданоз
Начин на приготвяне:
Лукът се нарязва на ситно и се задушава в олио и вода. Отделно пилето се нарязва на хапки и се сварява в подсолена вода. След като лукът омекне, към него се добавят червеният пипер, оризът, пилето, свареният грах и нарязаните на ситно моркови. Всичко се залива с бульона, в който е вряло пилето и се вари, докато оризът омекне. При необходимост се долива още вода. Ястието се поднася със ситно нарязан магданоз по желание.