Колики - Кенгуру

А ако у дома си имате бебе, „челният сблъсък“ с неприятното състояние при новороденото е почти неизбежен. Защо се появяват коликите и как да си помогнем, открехваме завесата сега.

Диагнозата „колики” се поставя, когато бебето е здраво и наддава добре на тегло. Във всички останали случаи се налага изясняване на причината за болките в коремчето.

Кога да ги очакваме?

Коликите се появяват най-често на около триседмична възраст и се дължат на незрялата храносмилателна система на кърмачето. Случват се обикновено в късните следобедни часове или вечер, по време на или веднага след нахранване. Спазмите често продължават от 10 минути до 3 часа, и отшумяват към 3-4-тия месец на бебето.

Как да ги познаем?

Най-характерно за неприятното състояние е плачът на детето. То свива крачета и стиска ръчички в юмручета и нищо не е в състояние да го успокои. Коликите не предизвикват температура, повръщане и диария. Ако вашето дете има тези симптоми, незабавно направете консултация с лекар. 

Как да си помогнем?

• Ако кърмите, се уверете, че детето е засукало добре и не поема въздух, заедно с млякото. Ако храните от шише, обърнете внимание на биберона – той трябва да съответства на възрастта му. Добре е да използвате и специалните антиколик шишета, които възпрепятстват поглъщането на въздух по време на сукане. След нахранване, подръжте бебето изправено, така че да се оригне.

• При някои бебета коликите преминават с помощта на топъл и сух компрес – например пелена, нагрята с ютия. Преди да поставите пелената на коремчето обаче, най-напред я проверете, като я докоснете до вътрешната част на дланта си.

• Масажът на коремчето по посока на часовниковата стрелка също има много добър ефект за облекчаване на коликите.

• Медикаментозното лечение на коликите трябва да става само и единствено след консултация със специалист – педиатър. С доказан ефект са продуктите с активната съставка лактазен ензим. Ролята на тези продукти е да разграждат по-голямата част от лактозата в кърмата или млякото на бебето и по този начин да облекчават коликите.

Автор: Нели Христова