Когато бебето по/връща - Кенгуру

Къде се крие причината бебето да повръща мляко? Както се оказва, тя невинаги е в неправилната грижа за кърмачето или в режима му на хранене. Дори децата на педиатрите повръщат. За да отговорим на въпроса, трябва да разгледаме особеностите на анатомията и физиологията, които в първите месеци от живота на кърмачето предразполагат към повръщане. Ще посочим и разликите между „повръщане" и просто „връщане". В края на статията ще гледате по различен начин на проблема. Нещо повече - някои от съветите ни със сигурност ще са добри за вашето бебе!

„Анатомията на Бебчо"

Стомахчето на бебчето сравняват с отворено шише. Анатомичният сфинктер между стомаха и хранопровода не е достатъчно развит и входът на стомаха е покрит с особена нагъната слизеста обвивка, подобна на капак от венчелистче. Ако стомахчето е пълно с храна, капачето не може да го затвори плътно. Особено когато бебето лежи, изходът на стомаха при червата се намира по-високо от входа на стомаха, поради което храната може да се излее като от отворена бутилка.

„Тихият" рефлукс

Повръщането, наричано „физиологичен", „протичащ без усложнения рефлукс" („връщане"), е често срещано при бебетата. Повечето бебета повръщат, защото храносмилателната им система е незряла и затова е по-лесно стомашното съдържимо да се върне в хранопровода (който свързва стомаха с устата).

Хормонът гастрин

Важно значение има хормоналната регулация на детето и хормоналният обмен с майката по време на бременността. Още от ранните етапи на вътреутробното развитие плодът изработва особен вид хормон: гастрин, който постъпва в организма на майката чрез пъпната връв и стимулира изработката на стомашен сок. Това е и причината апетитът на майката да расте, а храната да се усвоява по-лесно. Гастринът обаче поднася и неприятни изненади на бременните - киселини. Плодът изработва този хормон в такова количество, че в стомаха на майката рязко се усилва секретирането на солна киселина - оттук и киселините, съпътстващи повече или по-малко всяка бременност.

С идването на бял свят на бебето гастринът помага на организма му да работи със собствена стомашна секреция. Хормонът способства усвояването на храна и обезпечава растежа на тялото. Всичко това би било чудесно, ако високите концентрации на гастрин не повишаваха тонуса на гладката мускулатура на изхода на стомаха и не предизвикваха... оригване. Като резултат от силното оригване може да се появи повръщане. И така, ако отначало майката страда от киселини, след раждането потърпевш е вече бебокът.

Връщане (оригване) - връщане на съдържимото от хранопровода или стомаха (не от червата!) в устната кухина. Обикновено самочувствието на детето не се нарушава от това повръщане - то може да продължи да се усмихва и да гука.

Повръщане - сложен рефлекторен акт, в резултат на който съдържимото на стомаха (и червата) се изхвърля навън през устата. Обикновено повръщането се предшества от слюноотделяне, учестено дишане и сърцебиене, а също и с гадене, на което малките реагират с безпокойство и отказват да ядат. При повръщането следва да се обърнете към лекар.

ФАКТИ 

- Връщането обикновено се появява веднага след хранене на бебето, но е възможно също така да се появи 1-2 часа след хранене

- Всяко второ бебе на възраст между 0 и 3 месеца връща поне веднъж на ден

- Някои бебета връщат повече, когато им растат зъби, започват да пълзят или да приемат твърди храни

- Количеството повърнато обикновено изглежда много повече, отколкото е в действителност

- Връщането продължава обикновено от 2 до 4 месеца и се надраства окончателно около 7-8 месец

- Повечето бебета окончателно спират да връщат на една годинка.

Как да се отнасяме към връщането на мляко?

Връщането често се случва и при прекалено много и твърде бързо погълнато мляко - когато бебчето се храни много лакомо, или ако гърдите на майката са препълнени. Ако бебето връща без дискомфорт и е доволно през повечето време, ако качва добре тегло, то проблемът е само в съзнанието ни.

Когато повръщането е медицински въпрос

Свръхлактация или бързо потичане на млякото може да причини симптоми, наподобяващи рефлукса (повръщането) и обикновено проблемът може да се реши с прости медицински мерки.

Чувствителност към храната може да причини прекомерно повръщане, като най-честият причинител са продуктите от краве мляко. Обърнете внимание какво получава бебето ви освен кърма/мляко за кърмачета - твърда храна (включително каши), витамини (флуорид, желязо и т.н.), лекарства, а също и на лекарствата, билковите препарати, витамините, които приемате самата вие и които могат да попаднат в организма на бебето чрез кърмата.

Гастроезофагиален рефлукс (ГЕР) - среща се при малък процент от бебетата. Той е по-разпространен при недоносените бебета (поради тяхната незрялост) и при онези, които имат други здравословни проблеми. Обикновено се подобрява между 12-24 месец.

Пилорна стеноза - наблюдава се рядко при кърмени бебета и се изразява с редовно повръщане „на фонтан". Този стомашен проблем се появява предимно при момчетата и налага операция. Новородените, които повръщат „на фонтан" поне веднъж на ден, трябва да бъдат прегледани от личния им лекар.

Когато порасналото бебе започне да повръща

Да, това се случва - не е необичайно да се появи около 6-ия месец, въпреки че се наблюдава и в друга възраст.

Ако повръщането е много често (и бебето не изглежда добре), трябва да имате предвид вероятността от стомашно-чревно заболяване и да потърсите лекар.

Ако бебето изглежда щастливо, тогава потърсете отговора сред някоя от изброените причини:

- Вероятно е повръщането да е причинено от някакви храни, които бебето яде в последно време. Също обърнете внимание на това, дали сте започнали да пиете витамини, или сте сменили старите. А приема ли детето лекарства?

- Ако напоследък бебето е по-нервно от обикновено и плаче повече, възможно е да поглъща повече въздух, което да е причина за повръщането.

- Когато растат зъби, бебетата произвеждат повече слюнка, голяма част от която повръщат, а това също може да предизвика повръщане.

- Настинката и алергиите могат да доведат до поглъщане на слуз и оттам - повръщане.

По правило, ако бебето ви е здраво и се развива добре - наддава, мокри/цапа достатъчно памперси - тогава няма медицински проблем.

Как да намалим рефлукса/ връщането

КЪРМЕТЕ! Рефлуксът е много по-рядко срещан при кърмените бебета. Кърменето е най-добро за бебетата с рефлукс също защото кърмата се усвоява от стомаха много по-бързо (и така има по-малко време да се върне обратно).

СПОКОЙСТВИЕ! По-спокойното бебе има по-рядко рефлукс.

ЦИГАРЕН ДИМ. Той е значим фактор за рефлукса.

КОФЕИН. Прекомерният кофеин в диетата на майката може да допринесе за рефлукс.

АЛЕРГИЯ. При всички случаи на бебешки рефлукс трябва да се допуска възможността за наличие на алергия. Като цяло алергичните бебета имат и други симптоми наред с повръщането.

ПОЗИЦИЯ. Рефлуксът е най-лош, когато бебето лежи по гръб. Много родители казват, че носенето на бебето в слинг е от полза. Избягвайте натискането на стомаха на бебето. Обличайте го в дрехи с широки колани. Избягвайте пози, в които бебето е наведено напред или надолу. Завъртайте бебето настрана, вместо да повдигате краката към корема при смяна на памперсите. Изследвания показват, че позите, при които се наблюдава значително намаляване на рефлукса, включват лежане на лявата страна и по корем. Слагането по корем трябва да става само, когато е будно и може да бъда наблюдавано. Много майки установяват също, че бебето се чувства по-добре, когато е в изправена поза. 

Пробвайте различни методи, следете знаците на бебето и не след дълго ще установите кое ви върши работа при него.

Съвети за кърмене

- Стремете се към често кърмене всеки път, когато бебето загатва, че иска да яде. Тези малки, но по-чести хранения улесняват смилането на храната.

- Опитайте се да поставяте бебето в полулегнала или седнала поза, когато го кърмите, или го подпрете на гръб, за да може бебето да е над или корем-с-корем с вас.

- При злоядите и по-нервни бебета, пробвайте повече контакт кожа-с-кожа, кърмене на тихо, спокойно място или когато бебето е сънливо.

- Уверете се, че бебето е захапало добре ареолата около зърното, за да не поглъща въздух.

-  Не прекъсвайте активно сучене от едната гърда, за да прехвърлите на другата.

- Окуражавайте сученето, предизвикано не от глад, а поради нужда от успокоение, тъй като това сучене намалява раздразнението и ускорява стомашното изпразване.

- Избягвайте по-рязкото или бързо движение на бебето веднага след хранене. Оригвайте го по-често.

Темата за повръщането се конкурира по популярност с тези за изхождането, коликите и оригването - и така докъм края на първата годинка от живота на вашето дете. Дотогава вие ще знаете почти всичко за детската анатомия и физология. Но най-вече - ще сте научили, че повръщането на мляко отминава... и се забравя. Едно нещо обаче остава - тревогата и грижите около малкото са изваяли от вас родител, а това вече е за цял живот.

 

 

Автор: Надя Йончева
Консултант: д-р Александрова, педиатър