Имате бебе - или дете над годинка, и се наслаждавате на кърменето. Бебето ви може да е още основно на майчино мляко, а може и вече да яде по-големи количества твърда храна, но да държи и на кърменето. Може би имате желание да оставите детето да се отбие плавно само, когато е готово, а може и да искате да подпомогнете отбиването с малко подкрепа от ваша страна, когато прецените, че детето ще го понесе леко...

Изведнъж получавате сюрприз: две чертички на положителния тест за бременност. Бременността ви може да е била планирана, за да имате по-малка разлика между децата, а е възможно да е съвършена изненада. И в двата случая повечето майки се изправят пред някои въпроси, които изискват по-внимателно обмисляне.

Дали изобщо е възможно да кърмите по време на бременност?

Ще лишите ли нероденото си бебе от важни хранителни вещества, ако кърмите по-голямото си дете?

Ще навредите ли на детето си, ако му давате да суче, докато сте бременна, когато кърмата променя състава си и е по-малко като количество?

Може ли организмът ви да прави и двете неща едновременно, без вреда за вас?

Какво става, когато се роди новото бебе, а по-голямото още суче, можете ли да се справите с кърмене „в тандем"?

Можете да изпитвате противоречиви чувства в този период - дали да отбиете по-голямото дете? Дали можете да се справите с бременност и кърмене едновременно? Дали ако изберете да отбиете порасналото бебе преди да е готово, няма да е твърде тежко и за двама ви и струва ли си жертвата? Ще получите много и различни мнения и съвети. Преди да вземете решение, добре е да се сдобиете с възможно най-много информация, за да прецените кое може да проработи за вас.

Кърмене по време на бременност: възможно ли е?

Може и да се изненадате, но - да, възможно е. Нещо повече: не само е възможно, но в много части на света, включително и у нас, стотици майки кърмят, докато са бременни със следващо дете. Все пак, въпреки че по принцип няма противопоказания за кърмене докато сте бременни, това се отнася само за нормално протичаща, безпроблемна бременност. Ако сте имали проблеми с предишната бременност и следващата също се води рискова, ако имате проблеми с бременността (контракции, прокървяване), вероятно ще е по-добре да обмислите отбиване на кърмачето на по-ранен етап от бременността, за да избегнете евентуални усложнения. Ако бременността ви протича нормално и нямате желание да отбиете по-голямото дете, то напълно възможно е да го кърмите през деветте месеца на очакване.

Много майки отбелязват, че през първия триместър на бременността гърдите им стават чувствителни и понякога - болезнени. Това е нормалната реакция на тялото по време на бременност (вероятно помните същото от предишната бременност), но може да носи по-голям дискомфорт, когато е съчетано с кърмене. Тази чувствителност може да отмине след известно време. Ако обаче прецените, че неудобството ви е по-голямо, отколкото сте склонни да толерирате, без угризения обмислете постепенно отбиване на по-голямото бебе - кърменето е чудесно, но вашето удобство и бременност, на която да се наслаждавате, също са важни. Ако след раждането на бебето по-голямото ви дете отново изяви интерес към кърменето, може да помислите за кърмене „в тандем".

Дали бъдещото бебе се лишава от важни хранителни вещества, ако кърмите по-голямото дете?

Отговорът е прост: не. От каквото се нуждае бебето в утробата ви, то си го набавя от вас. Евентуално вашият организъм може да изпита недостиг на витамини, минерали и други елементи, но това ще е за ваша сметка, а не за сметка на нероденото човече и на сучещото по-голямо дете. Когато майчиният организъм износва живот и кърми бебе, действа на двойни обороти - по всяка вероятност ще имате нужда както от допълнителна порция храна, така и от комбинирани витамини за бременни и кърмачки, за да сте сигурни, че режимът ви е достатъчно балансиран и здравословен.

Дали кърмата, която тялото ми изработва, е с по-ниско качество и добра ли е за по-голямото ми дете? Ако то суче до самия край, ще има ли коластра за новото бебе?

Кърмата  по време на бременността постепенно изменя състава си, но остава чудесна храна за порасналото ви дете. Около 5-6-и месец на бременността обичайно количеството й намалява, което е естествена реакция на организма. Освен че променя количеството си, кърмата постепенно изменя вкуса и състава си в коластра. В този период на намаляла продукция на кърма някои деца се отбиват сами. Други - напротив, започват да сучат по-усилено в опит да получат обичайното си количество кърма, а трети приемат намаленото майчино мляко спокойно и започват да ядат повече твърда храна. Ако кърмите по-малко бебе (под 6 месеца), което все още не яде големи количества други храни и е основно на кърма, ще трябва внимателно да следите как наддава, за да сте сигурни, че приемът на мляко е адекватен. В някои случаи може да се наложи временно дохранване с храна за кърмачета до раждането на новото бебе. При по-голямо бебе, което яде твърда храна, обичайно няма причина за безпокойство. От 5-6-и месец кърмата постепенно изменя състава си и започва да преминава в коластра. Тя остава такава въпреки сученето на по-голямото дете и когато новото бебе се появи на бял свят, ще може да получи от безценното „бяло злато", което само вие можете да му предложите.

Дали мога да се справя с кърмене по време на бременност и как ще ми се отрази това?

В повечето случаи майчиният организъм може да се справи с бременност и кърмене (при нормално протичаща, безпроблемна бременност) без вреда както за децата, така и за него. Тази идея може да ви изглежда странна, но всъщност е широко застъпена в много страни. Разбира се, понякога не се оказва толкова лесно, колкото звучи. Доста майки се оплакват от повишена чувствителност на зърната, най-вече в първите месеци на бременността , като това често е мотив за отбиване на по-голямото дете. Тази чувствителност е нормална и всъщност за нея няма лек - единствено времето ще помогне да премине. Можете все пак да пробвате дали мазане с лосиони и кремове за зърна за бременни и кърмачки няма да ви облекчи, докато дискомфортът премине. Някои майки намират разрешение на проблема, като ограничат времето, което по-голямото дете прекарва на гърдата по време на бременността. Увеличаването на интервалите между кърменията също може да е от полза. При бебе под 6 месеца обаче този метод може да не е добър, тъй като то може да не получава нужното количество мляко за по-кратко и по-рядко сучене.

При други майки кърменето по време на бременност е съвършено безпроблемно и носи позитивни емоции. Ако се опитате да се храните балансирано и здравословно, ако се стараете да почивате често и редовно, по всяка вероятност ще можете успешно да се справите с кърменето по време на бременност, без да ви се налага да вземате драстични решения.

Кърмене в тандем? Какво става, когато се роди новото бебе, а по-голямото дете все още иска да суче?

Кърменето на две деца, които не са близнаци, се нарича кърмене „в тандем" и е доста често срещано. Понякога по-голямото дете е сукало през цялото време на бременността. Друг път детето се е отбило само или по инициатива на майката през деветте месеца, но след раждането на братчето или сестричето настойчиво иска отново да суче. И двете неща са съвършено нормални. По-голямото дете, независимо дали е сукало през бременността, или се е отбило преди раждането, може да настоява да суче - понякога по-често и от новото бебе! Това не бива да ви смущава - нормално е по-голямото дете да се опитва да получава същото внимание, време и телесен контакт, както по-малкото. За него те са равни на обич. Ако кърменето в тандем не ви притеснява, приемете желанията на порасналото си бебе спокойно. Ако го насърчите и го уверите, че има вниманието и обичта ви както и преди, ще бъде по-спокойно и уверено във вас и в себе си и ще приеме по-лесно появата на новия член на семейството. Някои майки отбелязват, че сученето на по-голямото дете е много ефикасно срещу препълване на гърдите през първите седмици. Кърменето в тандем може да подпомогне и създаването на близка връзка между децата ви - да се научат да споделят мама може да е първата стъпка в последващото споделяне на играчки, стая.

 

Вероятно отбитото дете отново иска да се почувства спокойно в позицията си на батко или кака. Говорете си за това, как, като е било по-малко, също е получавало мляко от гърдите ви, но това е храна за малки бебета, а сега е вече голямо и яде храна за възрастни. Често децата, които са се отбили по-дълго преди появата на бебето, са забравили как да сучат и сами се убеждават, че не им е особено интересно да бозаят (но това не им пречи да настояват да опитат). Понякога вкусът на майчиното мляко вече е достатъчно забравен и не им е вкусно.

Нормално е в периода на кърмене по време на бременност и особено при кърмене в тандем да изпитвате смесени чувства. Може още да се чувствате уморени от предишното раждане, но умора щяхте да изпитвате и с едно дете. Все пак - ако смятате, че кърменето на две деца ви натоварва прекалено, отбийте постепенно по-голямото, без да се чувствате виновни. Постарайте се да му докажете и покажете с много гушкане, прегръдки и прекарано заедно време, че като губи близостта на гърдата ви, то съвсем не се лишава обичта и вниманието ви.

Практически идеи за кърмене в тандем:

  • Ако гърдите ви са препълнени и изпитвате дискомфорт, сученето на порасналото дете може много да помогне. Без угризения го поощрете, за да могат гърдите ви да се облекчат.
  • Добре е да давате на новороденото да суче първо, като се уверите, че е изцедило добре първата гърда, преди да му предложите втората. Едва след като сте сигурни, че се е нахранило добре, дайте на по-голямото да суче. Ако то настоява да суче по същото време, обяснете му, че е важно бебето да се нахрани добре, защото то яде само мляко. Опитайте се да разсеете по-голямото си дете с четене на книжка или друго занимание, което можете да правите заедно, докато кърмите бебето. Така то няма да се чувства изолирано.
  • Когато по-голямото дете суче активно, често помага за по-усилена лактация. Понякога млякото ви може да е в повече, да тече твърде силно и новороденото да се дави на гърдата. В такъв случай известно време давайте на по-голямото дете за кратко да суче първо, докато премине силната струя мляко. Производството на мляко ще се регулира според нуждите на двете деца, както ако кърмехте близнаци, и тези неудобства ще преминат.
  • Няма причина да ограничавате всяко дете на отделна гърда. По-добре ще е да редувате децата, за да сте сигурни, че по-малкото получава адекватен прием на кърма.
  • Специална хигиена не е нужна - зърното секретира специална „смазка", която противодейства на много бактерии, а бебетата се раждат с имунитет към повечето микроби в дома. Кърмата е антибактериална по състав. Необходимо е нормално поддържане на хигиената - ежедневен душ без сапун. Повечето често срещани болести са заразни дни преди проявата им, така че децата могат да са заразени още преди първите симптоми. Ако става дума за силно заразни болести или млечница (соор), може да е нужно временно ограничаване на децата - всяко на различна гърда - до отминаване на проблема.
  • Някои майки предпочитат да кърмят децата поотделно - първо бебето, после по-голямото дете, в различно време. Други избират да кърмят децата едновременно, което им спестява време. И двата начина са еднакво валидни - опитайте и вижте кое е по-удачно за вас и семейството ви.

Накрая - кърменето по време на бременност и кърменето в тандем не е за всяка майка. Ако опитате и разберете, че това не работи за вас, не се укорявайте - всички хора са различни и това, което е подходящо за едни, не е непременно добро за други.

Ако изберете да кърмите в тандем, може да откриете, че сте възнаградени по много начини. Не само ще знаете, че сте кърмили достатъчно по-голямото си дете, но и ще имате възможност да наблюдавате създаването на близост между децата си.

Личен опит

Мария Дочева, 32 г.

Втората ми бременност беше абсолютно желана и планирана. Искахме децата да са с малка разлика от две-три години. "Голямото" кърмаче беше на 1 г. и 7 м., когато разбрах, че съм бременна. Беше от онези „пристрастени" кърмачета, сучещи по 10-20 пъти на ден. В началото се притесних от съветите на всички около мен, че трябва да я отбия. Роднини, лекари, познати - всички ме бяха притиснали. Но кърмачето не мислеше като тях. Единствено съпругът ми ме подкрепи в решението да кърмя бъдещата кака, въпреки че и той не беше уверен в началото. Но когато видя, че бременността ми протича нормално (бебето наддаваше в нормите, аз също качвах килца, а и каката се чувстваше добре), застана зад мен на 100 %. Не съм търсила из нета, защото знаех кое е точното място, където ще срещна разбиране, подкрепа и съвет - кърмаческият форум на бг-мамма. Оказа се, че не съм единствената бременна кърмачка. От там разбрах, че повечето кърмачета се отбиват сами в 5-6 месец от бременността. Така се случи и с Мартина. Бях в шестия месец, когато изведнъж намали рязко търсенето. Две седмици сучеше само сутрин, докато един ден се събуди и не си поиска. И с това се приключи. След като родих, разговорях с неонатоложката в отделението и тя беше единственият лекар, който каза, че не е проблем да се кърми по време на бременност. Бебето се роди 3 700 кг/ 51 см, здраво и доста лакомо. Вече е на 9 месеца, а кърма, за всеобщо учудване, имам достатъчно. Единственият минус на кърменето по време на бременността бяха болезнените ми гърди. След като се прибрахме с бебето у дома, вероятно от любопитство, каката поиска да суче също един-два пъти. В началото не знаеше какво да прави, но после някак си успя да се справи. През всичките тези месеци е сукала 4-5 пъти, винаги когато е болна. Просто тогава се сеща да си поиска - аз не предлагам, а и тя не търси през другото време.

Пепеляшка*

Първото ми дете беше още кърмаче, когато забременях втори път. С това се разби един от митовете - че докато кърмиш е трудно да забременееш. От познати кърмачки знаех, че щом съм бременна, рано или късно кърмата ще спре сама или кърмачето ще се отбие, защото се променял вкусът на майчиното мляко. Същото го твърдеше и акушерката ми. Да, ама не! Коремът ми растеше, кърменията не намаляваха.
Естествено, бях се разровила в интернет и книгите за информация що е това кърмене по време на бременност. Карах спокойна бременност, наблягах на здравословното хранене, с кърмачето намерихме подходящата поза за сучене и така мина времето до раждането.
Второто бебче се появи на бял свят чрез планирано секцио, здраво и невредимо.
Един час след раждането, новороденото вече сучеше доволни количества коластра. На втория ден усетих практическото предимство да имаш опитно кърмаче: голямото доизсукваше това, което малкото не смогваше. Така се опазих от препълнени и болезнени гърди. Първият проблем, с който се сблъсках, беше да намеря подходяща поза за кърмене на двете деца едновременно. Близнашките майки имат предимството, че децата им са с еднакъв размер, но  пък в началото им е нужна помощ при слагането на гърда. При нас голямото се намества самостоятелно и аз трябваше да помагам само на новороденото. В интернет намерих снимки на кърмене в тандем и след няколко опита намерихме подходящата поза за нас.
След година и половина стаж в тандемското кърмене смея да твърдя, че не вреди нито на децата, нито на майката. Ревността към малкото е минимална, защото голямото разбра, че не му отнемам нищо. Приспиването вечер взема по-малко време, ако сложа и двете кърмачета да сучат едновременно. Второто ми дете наддава по-добре и аз самата се храня доста по-здравословно. Трудността в началото е да се намери подходяща поза и впоследствие, когато сме на разходка, мога да кърмя само малкото, голямото просто ми е прекалено тежко да го нося в слинг.
Питали са ме защо продължавам да кърмя и голямото. Просто е - защото то има нужда от майчиното мляко и близост. Защото то не знае, че общественото мнение "предписва" кърмене до 6 месеца или до една година. Защото не знае, че има майка с инат, която обича да разбива митове за кърменето. Ах, да - таткото също има полза, на него му се спестява време за укротяване на разплакани деца и нощно будене.

*пожела да остане анонимна


Автор: Таня Русева