Кърмене навън - Кенгуру

Напук на двойния стандарт и псевдоморала, ще ви насочим как да храните мъничето си навън с лекота и без страх от любопитни погледи.

Облекло

Сутиен за кърмене и свободна блуза, която да повдигнете, са успешен дует. Ризата с копчета също е удачен избор.

Аксесоари

Ще ви бъдат полезни:

  • Шал – изолира от външни фактори дребосъчето... и вас. Имайте предвид обаче, че аксесоарът трябва да е лек и проветрив, за да може мъникът да диша и да се храни без проблем.  
  • Възглавница за кърмене – за допълнителен комфорт. Някои марки произвеждат надуваеми модели, както и такива с компактен размер за път.

Иновативно

Интересен вариант е и престилката за кърмене, която ще откриете в сайтовете за бебешки стоки. Освен че уединява вас и малкото човече по време на хранене, през лятото може да се използва и като покривало за скриване от слънчевите лъчи.

Кърмене в слинг

Да, възможно е! Като няма нужда да вадите мъничето от носилката, а трябва просто да я нагласите на удобна за кърменето височина. Консултирайте се със специалист по бебеносене кой е най-подходящият модел раница или шал и в какви пози е добре да храните сладура.

Полезно

На сайта slingoteka.com можете да запишете час за консултация с Христина Лисник – сертифициран консултант по ергономично носене на бебе и собственик на първия по рода си специализиран магазин за слингове, ергономични раници и столчета за кола „Слинготека“.

Подходящо място

Попитайте познати майки за места, на които е възможно да кърмите без притеснения – например кафене с уютни сепарета.

Специална стая

Проверете дали мястото, на което отивате, разполага със стая за майки с бебета. Много търговски обекти имат подобни, снабдени с удобни столове и маса за повиване. Сред тях са софийските Bulgaria Mall на бул. „България“ 69 и Mall of Sofia на бул. „Александър Стамболийски“ 101 А и мол Galleria в Стара Загора. Стая за повиване и кърмене има и в столичния Детски научен център „Музейко“.  

Компания

Хубаво е да не сте сами при първото хранене извън дома, за да чувствате подкрепа. Затова вземете приятелка или майка си, с които хем ще си говорите, хем ще блокирате евентуалната опасност от забележки.

Репетиция

Добра идея е да репетирате вкъщи преди дебюта си на открито. За тази цел кърмете бебчето пред огледалото, за да видите:

  • как ще изглеждате;
  • каква част от гърдите ви са на показ.

За още по-прецизен поглед можете да помолите таткото да ви направи клипче.

Звездни мами

В отбора на популярните дами, които без свян кърмят бебчетата си навън, са: Пинк, Жизел Бюндхен, Оливия Уайлд, Лив Тейлър, Кейт Ъптън. Актрисата Танди Нютън пък отговори на критиките, че кърми двегодишния си син Букър на музикален фестивал, с думите: „Тялото ми е създадено за това. Останалото е мой избор“.

При атака

Ако срещнете неодобрението на околните и чуете груби думи, опитайте се да останете спокойни. Отговорете на критиките с простичкото „Храня детето си“ и игнорирайте следващи тиради. В случай че атаката идва от служител на място, в което се намирате, подайте оплакване до управителя. Задължително споделете опита си в социалните мрежи – публичното огласяне на несправедливо и недопустимо отношение често има силата на знак „Стоп!“ за критиците.

По темата работи: Ива Лалова