Посвещава се на родителите, които неистово жадуват постоянно да лекуват наследника си от дерматити, бронхити и да се сражават с алергични отоци: 5-те най-ефективни начина да направим детето алергично

 

Учените твърдят, че алергиите са вродени. Но, ако много се постараем, все пак е възможно да си направим алергия без да има генетични предпоставки за това. При това, много родители се справят с тази задача без особени усилия. По официална статистика, всеки четвърти жител на планетата страда от някаква форма на алергия. А когато този четвърти сте вие (още по-добре и бащата на детето ви), то шансовете и мъникът да е с алергия значително нарастват. Но даже и ако алергии се срещат само при някой далечен, далечен клон на родословното ви дърво, надежда все пак има. Истината е, че в такъв случай ще трябва да се потрудите. Но за радост на ентусиастите ще отбележим, че имате тайни доброжелатели.

Милиони предприятия от леката и тежката промишленост без умора се трудят над задачата по разрушаване на биоценозата. Например представителите на хранителната промишленост старателно насищат апетитната си продукция с оцветители, ароматизатори, хидрогенизирани мазнини и с продукти на генното инженерство. Тъй че, ако много ви се иска да се сдобиете с алергия в семейството, ще я получите, ако следвате само 5 прости правила!

 

1 Забравете за здравословното хранене

. По време на бременността не се лишавайте от нищо. Все пак, в корема ви расте и се развива мъничко момиченце (или момченце), а, както е известно, всички деца обожават шоколад, ягоди, салам, миди, фъстъци. Затова яжте от тях... по много.

. По време на кърменето продължавайте да следвате хранителния режим, даден в горния пункт.

. Още по-добре е изобщо да не кърмите, а да давате мляко за кърмачета без думите "хипоалергично" на опаковката. Или пък още от началото да минете на краве мляко - прясно, високомаслено. С каймак, който се явява квинтесенция на млечните алергии.

Когато детето започне да дъвче, безспирно го тъпчете със салам, вафли, бонбони, чипс, пържени картофи и сладки газирани напитки. Нерационалното хранене е най-добрият стимулатор за развитието на хранителна алергия.

 

Резултатът

По този начин в най-скоро време ще провокирате или (ако има генетична предразположеност) успешно ще развиете хранителна алергия - непоносимост от страна на организма към един или друг вид продукти. И въпреки че за тази най-разпространена разновидност алергия броди слух, че е нещо незначително и с възрастта минава, не се и надявайте! Това не винаги е така. Например, непоносимостта към мед, фъстъци, ягоди и риба остава за цял живот. Освен това, ако към проявата на хранителна алергия у детето се отнесем без нужното внимание, в бъдеще към нея ще се добави още някой проблем.

 

2 Съединете се с природата

. Преселете се в полето, където флората е достатъчно разнообразна. Там имате повече шансове да срещнете някой алерген. Друг вариант - вила в покрайнините на града с пищни, ароматни цветни лехи и неокосена полянка.

. В периодите на цъфтеж на тревите оставяйте прозорците широко отворени. Така носещите се във въздуха полени няма да подминат дома ви.

. Отрупайте первазите на прозорците си със саксии с мушкато и теменужки - най-популярните алергени сред домашните растения. Може и да проработи.

. Направете си вкъщи мини зоопарк. В него привлечете всякакви мислими и немислими гризачи, котка, куче, пони и непременно рибки. Именно детето трябва да храни рибките, защото не е трудно, учи на самодисциплина, а и храната за рибки от биологичен произход е изключително силен алерген.

. По-рядко минавайте с прахосмукачка. Почистването пречи на алергена да се натрупва и разпространява, тъй като за това са му необходими частички прах.

. Що се касае дрехите и домашния дизайн, наблягайте на мъхестите изделия.

 

Резултатът

Редовно (методично) изпълнявайки всички тези действия, с един изстрел ще поразите два заека - ще получите и алергия към полени и епидермална алергия (към животни). Между другото, такава алергия се получава главно от пърхота, козината, слюнката, частичките кожа на животните. С една дума, към всичко това, от среща с което не е застрахован даже най-яростният зоофоб.

 

3 Набавете си влага

. Намерете си за живеене мястото с най-влажен климат, а там изберете възможно най-мрачното помещение. Работа ще свърши и всеки зле отопляем апартамент на последния етаж с течащ покрив, където стените съвсем скоро ще се покрият с благодатна плесен.

. В банята и тоалетната махнете лирата и зазидайте вентилационните шахти. Развалете всички кранове вкъщи, така че от тях непрекъснато да капе вода.

. Винаги може да се намерят и плесенни гъби в хранителните продукти. Да се дава бира на децата не е хубаво. Всяко нещо с времето си. Но няма видими причини да се лишава малкият алергик от големи количества черен хляб, тестени изделия с мая, сирена с мухъл.

. Работа ще свършат и обикновените, само леко развалени хранителни продукти.

 

Резултатът

Алергия към плесенните гъби, отговорност за която носите вие и мухълът. А в средата около нас той е в много по-големи количества, отколкото може да си представите. Спорите на плесента са многобройни, летящи и почти вездесъщи, което прави тази алергия напълно демократична.

 

4 Дразнете насекомите

. Някои хора получават алергична реакция към ужилване от пчела. Затова заедно с детето редовно посещавайте места с кошери и нападайте пчелите (те първи няма да ви нападнат). Ако наблизо няма кошери, постарайте се да намерите гнездо на оси, стършели или други жилещи насекоми и го разрушете.

. На местата, където насекомите обитават в особено големи количества, не се притеснявайте да оставяте детето да тичка босичко, голичко или само по къси панталонки и потниче. Не забравяйте да свалите шапката.

 

Резултатът

Алергията към ухапвания от насекоми не е чак толкова разпространена, като описаните по-горе разновидности. Нека! Главната й сила е в това, че, както изясниха учените от американския Център за изучаване на астмата и алергиите, всеки пети човек, който е имал такава алергия в детството, като възрастен продължава да страда от нея.

 

5 Игнорирайте чистенето

. За нищо на света не чистете вкъщи. Първо, защото след раждането трябва да си почивате. Второ, защото все едно е безполезно. И трето, защото докато мажете с парцала по пода, без да забелязвате варварски унищожавате един безценен алерген - домашните акари. Те се считат за едни от най-честите ‎причинители на астма по целия свят.

. В детската стая постелете мокет. По-добре да е мъхест и труден за почистване. Забийте дома си с килими, постелки, плюшени играчки, възглавници и одеала. И никога не ги перете.

. Направете си развъдник за хлебарки.

 

Резултатът

Алергия към домашен прах. За разлика от хранителната, която може да се провокира още в утробата, този вид алергия малко ще почака. Само докато се изчерпи вроденият и придобитият с кърмата имунитет на детето.

 

 

КАРЕ 1

 

В търсене на алергена

Както вече споменахме, предпоставките за алергии често се предават по наследство. Съществуват няколко добри начина да проверите наследило ли е алергия детето.

 

Домашни тестове

Ако заподозрете, че детето е алергично, за известно време спрете да му давате един от възможните алергизиращи продукти. Например - мляко. Седмица не давайте нищо млечно, а след това, когато алергичните признаци изчезнат, направете провокация - напойте детето с мляко. То ли е? Ако обривът и зачервяването останат и след като сте иззели млякото, значи не е то. Опитайте със следващия заподозрян.

 

Лабораторни тестове

Кръвно изследване

Взема се кръв, която се изследва за наличието на антитела срещу възможния провокатор на алергична реакция. За разлика от кожните тестове, този тип изследване не предизвиква алергична реакция. Освен това състоянието и възрастта на пациента не влияят върху резултата. Кръвни изследвания за алергени може да се правят дори на бебета.

Кожни проби

Върху кожата на ръката се правят леки резки и се нанасят незначителни дози различни алергени. Реакцията се проверява след около половин час. Това е много нагледен тест, който дава изчерпателни резултати. Но не се препоръчва да се прави на деца до 3 години. Освен това, кожни тестове не трябва да се правят при наличието на възпалителни процеси в организма.

 

КАРЕ 2

 

Диета на кърмещата майка

Продължителното кърмене се смята за най-добрата профилактика на алергиите при децата. Но вие може да надхитрите всички и да дарите на мъника заветното заболяване. За това е необходимо докато кърмите да хапвате в изобилие изброените продукти:

. фъстъци

. морски дарове

. прясно краве мляко

. ягоди

. шоколад

. сладки газирани напитки

 

КАРЕ 3

Възникването на алергични реакции зависи от много фактори, някои от които все още не са изучени. Известните са генетичната предразположеност, начинът на живот на човека и местоживеенето. Много често в различните райони алергените се различават. Например у нас, за разлика от САЩ, царевицата и соята не се смятат за алергени и често се препоръчват като диетична храна. Въпреки че напоследък количеството алергии към соята се увеличава. Не е съвсем ясна и ситуацията с генномодифицираните продукти. Там сериозните проучвания тепърва предстоят.

Автор: Надя Йончева