Искам само мама! - Кенгуру

Защо тя?

Бебчетата са свързани с майките си, защото:

  • те ги хранят;
  • познават гласа им още от утробата;
  • разпознават аромата им.

Инстинкт

В първите месеци детенцето не се отделя от мама заради инстинкта си за оцеляване – докато е с нея, има всичко необходимо. Ето защо му е нужно време, за да свикне с баща си и другите членове на семейството.

Търпение

Малкото човече няма завинаги да бъде плътно с майка си. Започвайки да изучава света, то разширява контактите си и съвсем естествено вниманието му се привлича от другия човек, с когото живее – татко. Преди да дойде този момент, родителите трябва да бъдат търпеливи и стъпка по стъпка да подготвят сладура за промяната в досегашния му кръг.

Постоянство

Няма как детето да приеме половинката ви като ваш равностоен партньор в грижите, ако го взимате от ръцете му всеки път, когато се разплаче. Вместо това оставете мъжа си да успокои дребосъка.  

Най-хубавото време

За някои бебета то е сутрин след събуждане, а за други – след хранене. Хубаво е бащите да бъдат с рожбите си, когато те са в добро настроение и готови да общуват. Избягвайте късните часове и тези на изтощение и раздразнение.

Само двамата

Нека татко и мъникът бъдат насаме – вкъщи или в парка. Тези мигове ще ги сближат.

Хранене и разходка

Делегирайте на бащата поне едно от храненията и разходките за деня. Виждайки, че участва в тези ежедневни дейности, малчуганът ще разбере, че мама не е единственият източник на храна, сигурност и забавление.  

Тениска на мама

Бебчетата се успокояват от уханието, гласа и докосването на мама. Затова е хубаво татко да облече нейна тениска, попила аромата й.

Смях

Закачките са пряк път към сърцето на малчо. Това е шансът на бащите да влязат в сърцата на децата с:

  • весели физиономии;
  • шеговити песнички;
  • гъделичкане. 

Ритуал преди сън

Добре е татко да има дейно участие при приспиването на дребосъчето и да остане при него за малко през нощта. Така то няма да се суети, ако мама не е до креватчето му. 

Инструкции

За да се справя уверено с грижите за детето, мъжът ви има нужда от подробни насоки – дайте му ги и го окуражавайте, ако среща затруднения с нещо.

Часове насаме

Щом детенцето свикне с баща си, започнете да го оставяте само̀ с него все по-често – в началото за половин час, после за час и така, докато можете да му го поверите за целия следобед например. Ще се удивите колко бързо бебчо ще се привърже към татко и ще чака с нетърпение да си комуникират.

Автор: Ива Лалова