Грижа за недоносените деца - Кенгуру

Проф. Боряна Слънчева е началник на Клиниката по неонатология на Университетската акушеро-гинекологична болница „Майчин дом“ и един от най-изявените специалисти в тази област

Проф. Слънчева, мотото на Световния ден на недоносените деца тази година е: „Малки действия с голямо въздействие: Незабавен контакт „кожа до кожа“ за всяко бебе навсякъде“. Кенгуру-грижата ли е най-ефективният лек за недоносените бебета?

Това е най-ефективният начин за комуникация между майката и бебето, както и средство тя да му дава сила. Кенгуру-грижата е нещо, което чисто емоционално влияе върху двамата. Ежедневно виждаме как децата се чувстват доста добре, когато родителите им говорят и ги галят. Особено щом са позитивни.  

На какво се дължи недоносеността? И може ли да се избегне с профилактика преди раждането?

Тя е резултат от много медицински и социални фактори. Една от причините за преждевременно раждане е възрастта на майката. Напоследък майките изчакват и първото им раждане е някъде на 30-35-годишна възраст, дори и към 40, което определя значително по-висок риск от по-ранно раждане. Другата възрастова група, при която има преждевременни раждания, са майките под 16 години.

Разбира се, сред причините за раждането преди термин има различни заболявания на бъдещите майки, които се отразяват на продължителността и тежестта на бременността. Забързаното ежедневие и стресът също оказват своето влияние.

Профилактика

„Ако една жена иска да има деца, е добре да роди до 30-годишна възраст. И, разбира се, бременността трябва да се следи от специалисти, за да се прецени рискът от преждевременно раждане.“

В Клиниката по неонатология на „Майчин дом“ предстои откриването на отделение за кенгуру-грижа. Разкажете ни повече за този сектор?

Имаме това желание от много години, защото много добре знаем какво е отражението на кенгуру-грижата върху детето и семейството му. Ето защо бихме искали откриването на отделението да се случи максимално бързо, но не всичко зависи от нас.

Фокус в това отделение са децата, които вече са минали острия период на интензивно лечение – на креватчета са и е необходимо да обучаваме родителите да ги хранят, да се правят инхалации (за да бъдат подготвени и много по-спокойни). За тази цел ще се отделят акушерки, ще има и лекар, който ще се грижи за бебетата.  

   

Над 650 деца годишно преминават успешно лечение в клиниката. Кои са важните фактори за възстановяването и укрепването им?

Нашето интензивно отделение е най-голямото в страната – тук се концентрира доста патология (жени с проблеми се насочват за раждане при нас). Основният ни контингент са преждевременно родени деца с изоставане в теглото, както и деца на майки с диабет. Естествено, интензивната терапия, особено през първите 10-15 дни, е много активна и с големи възможности по отношение на грижата и лечението на тези деца.

Следват бавни етапи на възстановяване, които изискват щателно наблюдение – бебетата са под мониторен контрол до момента на изписването.

Хранене

„При недоносените деца е изключително важно храненето – то се отразява както на зрелостта на белия дроб, така и върху очите. За радост, децата, които изписваме, нямат изоставане в теглото след раждането. Ние стимулираме майките да задържат кърмата и да я носят на бебето. Използваме и специализирани храни за недоносени деца, като имаме възможност да добавяме обогатител, което е в полза на детето.“

Какво казвате на родителите, докато посещават по-рано родените бебчета в болницата? И какво – когато ги изпишете?

Докато посещават бебетата, искаме родителите да говорят на бебетата и да са позитивни. Мен лично страшно ме притесняват намръщените и негативните майки, защото това се усеща от детето. А ако са позитивни, децата ще се развиват добре, дори и да са с тежка патология.   

Когато изпишем бебетата, даваме на родителите индивидуален медико-социален план, който е разписан по срокове за посещения на различни колеги. Нужно е да дойдат и при нас някъде към 3-тия-6-ия месец, за да се установят навреме дори и малки отклонения и да се работи по тях.   

Гледайте разговора ни с проф. Слънчева тук.

 

Интервю на: Ива Лалова