„Професията" майка разкрива цяла нова гама таланти, които не сте подозирали, че притежавате - като смяната на пелените. Макар че това умение едва ли е най-трудната част от родителските грижи, в него се крие повече, отколкото мислите.

В началото сте много объркани. Колко често да сменяте пелените за еднократна употреба? Кой вид ще хареса бебето ви? Защо плаче, като му махнете памперса? Как успява да се нацапа чак до врата? Защо се подсича и какво можете да направите? За какво служат всички кремове и мазила? Съвсем скоро сами ще научите отговорите на тези въпроси и с малко практика бързо ще станете експерти в смяната на пелените. Междувременно, ето един пътеводител, който да ви помогне през първите седмици.

 

Как да сменяте пелените?

1. Сложете бебето на плота за преповиване или на друга безопасна повърхност. Ако плотът има каишки, закопчайте бебето, за да не се претърколи от него. В противен случай го придържайте с ръка и не отделяйте очите си от него през цялото време. Ако сменяте пелените на леглото, допълнително обградете бебето с възглавници или навити одеала. Не го оставяйте без надзор.

2. Разгънете пелената за еднократна употреба - лепенките трябва да сочат към главата на бебето.

3. Махнете изцапаната пелена. Ако не можете да стигнете до коша за боклук, оставете я някъде извън обсега на ръцете (и краката) на бебето.

4. Почистете дупето на бебето с мокри кърпички или памучни тампони, напоени с вода. Уверете се, че сте почистили всички гънки на крачетата и дупенцето. Ако сменяте пелената на момченце, внимавайте за внезапни „душове". За всеки случай дръжте хавлиена кърпа подръка.

5. Сложете бебето си по гръб върху новата пелена. Горната част на пелената трябва да стига до пъпа на бебето.

6. Ако бебето нервничи, гледайте го в очите и му говорете успокояващо. Можете да пеете определена песен всеки път, когато сменяте пелените, така то ще я запомни и ще знае какво следва.

7. Сложете тънък слой крем против подсичане според нуждите на бебето ви (ако е подсечено, може да се наложи да ползвате малко повече).

8. Залепете пелената добре, но не твърде стегнато.

9. Повторете отново. И отново. И отново...

Подготовка за смяна на пелените

В допълнение към самите пелени има няколко неща, които много ще улеснят работата ви в преповиването на бебето.

1. Плот за преповиване на бебето. Тези плотове имат повдигнати страни, които да предотвратят случайно изплъзване и падане на бебето. Има различни плотове (и цени). Повечето от тях могат да се ползват върху леглото ви, на масата, да се закрепват върху бебешкото легло. Предлагат се и комбинирани шкафове с плот, които вършат двойна работа: отгоре за смяна на пелените, а отдолу чекмеджета, в които държите всичко, нужно за смяната, както и дрешките.

2. За по-голямо удобство можете да използвате мека хавлиена кърпа, която да постилате на плота. Така хладната му повърхност няма да дразни бебето и при нужда можете да ползвате краищата й (ако момченцето ви реши да пишка след сваляне на мръсната пелена, но точно преди да сте успели да сложите новата).

3. Можете да се снабдите с малки тънки памучни кърпи, които да служат за подложки за повиване, когато сте навън, за бърсане на разлято или за кърпички, които да сложите на рамото си при оригване на бебето.

4. Мокрите кърпички много ще улеснят почистването на дупето на бебето. Можете да избирате между различни марки, в зависимост от нуждите на бебето си. За едно почистване обикновено са нужни една или две. Можете да замените готовите мокри кърпички с тънки памучни кърпички, напоени с вода - екологично чисти и подходящи за многократна употреба.

5. Успокояващ крем против подсичане, често съдържащ цинков оксид или преварен зехтин за гънките на бебешката кожа.

Грижа за пъпчето

Когато новороденото ви излезе от болницата, обикновено все още е с остатъка от пъпната връв. Той ще падне сам до две седмици, но дотогава трябва да се погрижите за него, за да не се инфектира. На всяка смяна на пелените използвайте памучно тампонче, напоено с вода, за да почистите коричките, които могат да се образуват в основата на пъпната връв. Ако лекарят ви е предписал специално средство за третиране на пъпа, ползвайте го. Подгъвайте горния край на пелената така, че да идва под пъпчето на бебето, за да не го дразни. Областта да е суха и изложена на въздух.

 

Момчетата и момичетата са различни

За да избегнете неочакван душ, дръжте пениса на момченцето си покрит с пелената до самата смяна с новата пелена. Уверете се, че сте почистили под тестисите, като леко ги помествате настрана. Избършете под пениса и самите тестиси в посока ректума. Завършете, като избършете областта със суха мека кърпа.

 

За да почистите малкото си момиченце, повдигнете крачетата й с една ръка и я почистете с топла, мека кърпа. Като ползвате всеки път различни части на кърпата, почистете всички гънки между крачетата, в посока надолу. За да избегнете инфекции, винаги бършете бебето отпред-назад.

Как занимавате бебето, докато сменяте пелените му?

 • Отделям няколко специални играчки, които давам само по време на смяна на пелените. Синът ми обича да си играе с новите неща и това много улеснява нещата.

Мария Петрова, гр. Пазарджик

 • Бебето ми обича книжки, затова й давам да държи някоя, докато й сменям пелените. Тя я отваря и разгръща страниците. Преди да е разбрала, аз съм готова!

Валя Ганчева, гр. Русе

 • Целувам стъпалата на сина ми, като издавам смешни звуци. Това го кара да се смее и е чудесен начин да го разсея.

Симона Пеева, гр. Бургас

 • Имаме аквариум до плота за повиване на сина ми. Той обича да гледа златните рибки, докато му сменям пелените.

Виолета Милева, гр. София

 • Играя си на 'дзак', като използвам лигавника на бебето.

Надя Чолакова, гр. Благоевград

Факти за подсичането

Чудите се какви са тези ярки червени петна по дупето на бебето? Добре дошли в света на подсичането! Когато урината и изпражненията са притиснати до бебешката кожа, излишната влага и триене могат да доведат до обрива, който виждате. За щастие, подсичането обикновено лесно се предотвратява и лекува. Ето как:

 • Сменяйте пелената на бебето често (шест до осем пъти на ден е нормално).
 • Внимателно почиствайте дупето изцяло и го оставяйте да изсъхне на въздух при всяка смяна на пелените. Ако кожата е раздразнена, използвайте намокрени памучни тампони или измивайте с вода вместо да ползвате мокри кърпички, за да избегнете ожулването.
 • Не стягайте пелената на бебето твърде много.
 • Използвайте крем против подсичане (не бебешка пудра), за да защитите нежната бебешка кожа. Пудрите могат да станат на гъста паста, когато се намокрят, което да задържи влагата и да доведе до обрив, раздразнение и разраняване.
 • Оставете бебето голо известно време. Излагането на голото детско дупе на въздух може да спре подсичането.
 • Има различни добри защитни кремове на пазара, които предотвратяват и лекуват подсичането. Някои съдържат витамини А и D, други са със специални масла, а много - с цинков оксид.
 • Ако обривът е упорит или се влоши, обадете се на лекаря си. Подсичането понякога може да премине в гъбична инфекция, която да изисква медикаментозно лечение под формата на специален крем.

Бабини рецепти

Има различни народни лекове за подсечено дупе. Тук представяме три от тях, но при всички положения се консултирайте с лекаря на бебето, преди да ги прилагате.

Отвара от смрадлика. Смрадликата (тетра) е известна с противовъзпалителното и антисептично действие. След почистване на дупето на бебето можете да обтриете внимателно подсеченото място с памучен тампон, напоен в отвара от смрадлика, за да облекчите обрива и да му помогнете да заздравее по-бързо. След изсъхване може да се комбинира с крем против подсичане.

Отвара от лайка. Лайката действа успокояващо и противовъзпалително. Също както със смрадликата, след почистване подсеченото дупе внимателно се обтрива с тампон, напоен в отварата. Може да се допълни с крем.

Хума. За третиране на подсечено дупе с хума научих от моя доста по-възрастна приятелка при един особено неприятен обрив, за който никакви кремове не помагаха. Изпробвах я с фантастичен успех и оттогава се кълна в нея. Лечението на подсичането с хума се състои в следното: след почистване с вода или намокрен памучен тампон, дупето се оставя да изсъхне на въздух. Малко хума (обикновена на прах, от аптеката) се нанася с пръст на фин слой върху подсеченото място (избягвайте да я ръсите, защото хвърчи навсякъде, полепва по кожата и дрехите и бебето може да я вдиша). При момиченцата се избягва вагината. После направо се слага чистата пелена. При моето бебе и при децата на познатите ми, които изпробваха този метод, резултатите бяха много бързи и добри. Все пак, ако не се чувствате комфортно с такива мерки, придържайте се към кремовете против подсичане.

 

Автор: Таня Русева