Децата, които се хранят с кърма, рядко имат проблеми с ходенето по голяма нужда - все пак майчиното мляко най-пълно съответства и отговаря на нуждите на детския организъм, като "нагажда" свойствата си към потребностите на конкретното дете.

Кърмените бебета понякога дефекират по 6-7 пъти дневно, 30-40 минути след поредното хранене.

Изпражненията обикновено са жълти на цвят, подобни на каша, еднообразни, не съдържат слуз и не оставят воднисто петно на пелената. Неприятности за тези щастливи деца могат да се появят само при грубо нарушение на хранителния режим на майката: употреба в големи количества на прекалено мазна, люта или солена храна, консерви и продукти с консерванти, сладки газирани напитки, краставици, домати, лук, чесън, зеле и цвекло.

 

ВЪЗМОЖНИТЕ ПРИЧИНИ

В момента, в който кърмата бъде съчетана с нещо друго, настъпват промени и "в гърнето". Приемането на антибиотици често води до нарушения в стомашно-чревната флора; препаратите с желязо, предписвани при анемия, оцветяват изпражненията в черно. Стартът на захранването също се отразява на количеството и качеството на съдържанието на памперса. Винаги трябва да се обръща внимание не само върху зачестяването (или намаляването) на изпражненията, но и на техния характер - цвят, миризма, консистенция, наличие на непреварени парченца храна, слуз, кръв и др.

Родителите често водят хранителен дневник, в който отбелязват часа на хранене, приблизителния обем на изяденото (последното не се отнася за кърменето - бебето само регулира количеството храна) и възможните възникнали реакции на организма. Всички нови продукти, въвеждани в диетата на бебето под формата на захранване или дохранване, следва да бъдат записвани. Ако кърмите, записвайте в дневника и всички изменения в собствения си хранителен режим - при нарушаване на храносмилането или поява на алергични реакции вследствие на промени в храненето на бебето или майката, записките в дневника ще помогнат причината да бъде открита бързо.

 

ВАЖНО

Ако храните детето си с млека за кърмачета, старайте се стриктно да спазвате нормите за хигиена и строго следвайте инструкциите на опаковката! Ако изведнъж самостоятелно решите да измените състава на сместа (добавите вода повече, отколкото е нужно, или обратно - направите сместа по-суха), пръв на подобни неправилни действия ще реагира стомахът на бебето. А цялостните последствия за организма на детето са непредсказуеми...

Ако виждате, че млякото за кърмачета, което давате на детето, е неподходящо за него и не му понася, незабавно се консултирайте с детски диетолог или педиатър и ще получите квалифициран съвет. И едва тогава действайте!

 

ЧЕРВЕНО, ЖЪЛТО, ЗЕЛЕНО

Промяната в цвета на детските изпражнения винаги кара родителите да са нащрек. Така и трябва! Едно е съдържанието в памперса да е придобило червеникав оттенък заради въвеждането на цвекло в детското меню, а съвсем друго - когато червени жилки сигнализират за наличието на кръв. "Позеленялото ако", съчетано с по-чести изхождания по голяма нужда (до 10 пъти на ден), винаги е знак за неприятности в стомашно-чревния тракт. За откриването на патогенна флора (включително стафилокок) е нужно изследване на изпражнението за дисбактериоза. Ако детските изпражнения изведнъж станат черно-кафяви, без да са приемани препарати с желязо, това може да е признак за скрито кръвотечение. Белезникавият цвят сочи към проблеми с черния дроб и жлъчката. Спешно се консултирайте с лекар! Между другото, месната храна прави цвета на изпражненията по-тъмен, а млечната и растителната - по-светъл. Затова съдържанието в памперса през първата половин година от живота на бебчетата обикновено е жълто на цвят.

 

ВАЖНО

Доброто качество на питейната вода, която предлагате на бебето, или с която варите супи и каши, не трябва да предизвиква никакви съмнения. Желателно е поне през първата година след раждането да ползвате специална бутилирана вода за деца, трапезна бутилирана вода или добре преварена чешмяна вода.

 

МНОГО РЯДКО

Има много научни определения на понятието "запек". Обмяната на веществата при кърмачетата е интензивна, затова по принцип "голямата работа" трябва да се върши всеки ден. Но същината е не само в разписанието. Има кърмени деца, при които дефекацията се случва 1 път на 2 дена. При други деца, даже при тези, които не се хранят с кърма, стомахът работи като часовник. Макар че това се случва рядко - понякога именно храненето с млека за кърмачета често е съпътствано от запек. Важно е детето да се чувства добре, да бъде весело и активно. Затова на детето е необходим достатъчен двигателен и воден режим. При хранене изключително с кърма не е необходимо додаване на вода (освен, може би, в много горещо време), защото бебето получава всички необходими течности от майчиното мляко. При всички положения липсата на дефекация за повече от 3 дни е повод да се обърнем към лекар. Не следва самоволно на детето да се дават слабителни препарати, да се правят клизми или то да се лекува с народни средства - самолечението е много опасно!

 

СЛУЧАЙ ОТ ПРАКТИКАТА

Момченцето е на пет месеца, на кърма, не наддава достатъчно добре, ходи по голяма нужда 1 път на 5 дни. При детайлно запознаване с режима на хранене на детето и диетата на кърмещата майка се установило, че майката, в стремежа си бързо да възвърне форма след раждането, е изключила от менюто си някои продукти. Освен това, момченцето е леко флегматично по характер, хранило се е "по режим" и е сукало за не повече от 5-7 минути на всяко хранене, получавайки само предното мляко. Храносмилателната и ферментационната система на детето са работели така интензивно, че не е имало от какво да се образува чревния субстрат. Всичко се е усвоявало! Проблемът бил решен чрез пълноценно хранене на майката и правилно организирани кърмения.

 

ВАЖЕН Е БАЛАНСЪТ

Педиатрите препоръчват профилактични мероприятия, а именно обръщане на най-малките по коремче няколко пъти дневно, масаж на корема, простичка ежедневна гимнастика. Редовното плуване във ваната или в детски басейн също помага за регулиране на ходенето по голяма нужда.

За по-големите дечица е важна балансираната храна, състояща се от много пресни зеленчуци и плодове, плодови и зеленчукови сокове, айрян, мюсли, сушени плодове (особено сушени сини сливи и пюрета от тях), пълнозърнест хляб.

Така нареченият „функционален запек" често възниква по време на боледуване, след приемане на лекарства, при нарушения в храненето, емоционални претоварвания (пътуване, ваксиниране, престой в болница). Уви, често насилственото привикване към гърне, извънредната тревожност или зациклянето на родителите върху проблемите на освобождаването на дебелото черво на детето, водят до обратен резултат - хронически запек, който се лекува трудно.

 

МНОГО ЧЕСТО!

Понякога родителите са обезпокоени от съвсем друг проблем с детското ходене по голяма нужда - разстройството. Има множество възможни причини за такова "течно" състояние на храносмилането (бактериална или вирусна инфекция, ферментативна недостатъчност, приемане на лекарствени средства и т.н.). Разстройството често възниква вследствие на напрегнатите отношения между нежния стомашно-чревен тракт на бебето и агресивните микроорганизми, обитаващи съхраняваните неправилно продукти (хранително отравяне). Понякога диарията се появява и когато бебокът започне активно да се придвижва по апартамента - пълзи, изправя се, ходи.

Не трябва да се плашите от еднократен, преминаващ бързо случай на разстройство. Друго е положението, когато детската дефекация е начесто, с видоизменени фекалии (зелен цвят, нехарактерна миризма на гнило и течна консистенция), заедно с често и обилно оригване, безпокойство или вялост, отказване от храна, недостатъчно наддаване на тегло, температура, повръщане - в тези случаи веднага потърсете лекарска помощ! Ако през първото денонощие от началото на диарията детето е съхранило добър апетит, не прекъсвайте кърменето или храненето с мляко за кърмачета.

Би било добре кърмещата майка да включи в диетата си ориз, варени картофи, силен чай и специални лекарствени препарати (след консултиране с лекар), а временно да изключи пресни плодове и зеленчуци и други разхлабителни продукти. Понякога, освен предписване на лекарства, родителите на деца, хранени не с кърма, биват съветвани да заменят млякото за кърмачета с хипоалергенно (ниско- или безлактозно). Това не следва да се прави - организмът на детето и така изпитва силен стрес. След нормализиране на дефекацията, може да опитате да смените млякото.

Млякото за кърмачета трябва да бъде изключено от детската диета в случай, че бебето е по-голямо от 7-8 месеца и вече получава достатъчно твърда храна. Предложете на бебока варен ориз или оризова каша (варена с вода), печени круши, ябълки. По-късно може да давате препечени филийки бял хляб, бисквити без захар, ябълково пюре, пюре от варени картофи, броколи, цвекло (между другото, почти всяка рендосана храна до някаква степен задържа изпразването на дебелото черво).

Във всички случаи на дете с диария, предизвикана от каквато и да е причина, не следва да се дават краве мляко, извара, неразреден ябълков или гроздов сок, пресни зеленчуци като зеле, краставици, моркови, грах, ряпа. 

 

 

ГРИЖА ЗА БОЛНО ДЕТЕ - СЪВЕТИ

Диарията и съпътстващото я повръщане могат да доведат до обезводняване на организма на малките деца. Това е много опасно състояние, особено за най-малките! Ето няколко съвета:

- Давайте на детето да пие много течности

- Продължавайте да храните детето, като намалите обема храна и съкратите интервалите между храненията, спазвайки принципа "да храним по-често, на по-малки порции"

- Спазвайте строго хигиенните норми при грижа за бебето: задължителна е чистотата на ръцете и дрехите на грижещия се за детето възрастен, стерилността на бутилките, бибероните, приборите и т.н.

Автор: Надя Йончева