„Мрън-мрън..., уаааа-уаааааааа...

Проба, проба - едно, две, три... проба, проба... Мамо, искам гуш, скучно ми е в това легло... Тате, няма ли да ме вземеш най-после и да ме разходиш малко из стаята. Проба, проба - последно!

Сега ще видите вие!  Щом не ми обръщате внимание, продължавам да пищяяяяяяяя!"

 „Ама защо, какво има сега!" - скача обикновено (поне) единият родител. Някои пък буквално се паникьосват какво не е наред.

Да, така изглежда често общуването между вас и вашето бебе. Тъй като то не може да говори и съответно - да каже какво му има, какво иска и мисли, може само да ви го покаже. И го прави! По възможно най-шумния начин при това!

Плачът е знакът, който мъничето ви дава, когато нещо не е наред. Но е възможно всичко да му е наред и то все пак да не спира да плаче. Причините са много. Може би една от най-важните - децата, включително и пеленачетата, обичат да са

център на внимание!

А и те са, нали?! Знам, че вашето бебе е център на Вселената за вас. Нека бъде такова - показвайте му го всяка секунда!

Докато детето все още не говори и не може да каже, че иска внимание, трябва да овладеете до съвършенство

невербалната комуникация - езика на вашето бебе.

Важно е да знаете, че мъничетата не обичат новостите.

Те свикват с първото, което им дадете, и ако решите да го смените с ново, обикновено го отхвърлят, поне през първите 15-20 дни. Много бях изненадана защо моят син отхвърляше новите биберони, след като те бяха същите като първия, който той засмука. Когато се опитах да му дам обаче новия, той пищеше сякаш му предлагам най-ужасното нещо на света.

С уговорката, че всяко едно бебе е отделен индивид, който предстои да се оформя и изгражда, трябва да различавате няколко типа поведение, когато бебето ви плаче. Най-важният знак -

гладно ли е?

Плачът от глад обикновено е съпроводен с лапане на пръстчета или дори на целите ръчички и въртене на главата в търсене на гърдата или шишето.

Пълна пелена

Ще усетите как то нервно рита с крачета, а при по-напреднал месец дори може да си дърпа дрешката. Причина за плача може да бъде и ако не е успяло да си свърши

физиологичните нужди.

Ако бебето ви е нахранено, чисто и сухо, то тогава би трябвало да е спокойно.

Да, ама не! Може да му е

топло или пък студено.

На какво ме научи по този въпрос моят син? Той се отвиваше, аз го завивах, той се отвиваше, аз го завивах. По време на вечерната баня забелязах, че телцето му е в ситни пъпчици, които педиатърът определи като знак за претопляне. Няколко дни по-късно, когато го завивах, му оставих ръчичките отвън. С изненада открих, че ги прибираше под завивката. Бях истински изненадана как бебе на две седмици се сеща какво да прави. Така че не подценявайте вашите пеленачета!

Понякога бебетата скимтят нервно или пък плачат, притварят очи. Това е знак, че

искат да заспят,

а не успяват. Какво помага? Детски песнички или спокойни мелодии. Люшкането и подмятането в ръцете понякога дори могат да го изнервят още повече. Ако не просто мрънка, а пищи силно, опитайте да смените позата  - нека легне на гърдите ви, много любима бебешка поза. Галете го по челото, по ръчичката. Бебетата обичат да стискат юмручета - оставете го да ви стисне за пръста, гарантирано ще го приспите!

След втората седмица обикновено мъничетата все повече имат желание да

опознават света.

Звучи странно, но бебета привикват бързо с легълцата си, омръзват им и имат нужда от промяна. Преместете го в шезлонга, коша за пътуване, на вашето легло.  

Една от най-честите причини за бебешкия плач си остават

коликите

Пеленачето ви се свива или пък се изпъва като струна, коремчето му издава звуци или пък в легнало положение виждате как леко се подува и после спада.

Не си мислете обаче, че дори и всичко от изброеното да е наред, бебето ви ще кротува в леглото. Добре е да сте отстранили посочени дотук причини, но понякога въпреки това мъникът пак може да нададе вик. Нормално е - бебетата плачат, така свикват с новия свят извън вашата утроба. Психолозите казват, че това е начин да се отърсят от преживяните емоции.

 

Автор: Дими Тодоров