Ех, това подсичане - Кенгуру

Това е така, тъй като неговата кожа е много чувствителна и все още се адаптира към околната среда. Добрата новина е, че повечето обриви са безопасни и изчезват от само себе си.

Какви са симптомите?

Симптомите са ясно изразени и се разпознават лесно. Детето е силно раздразнително и при допир на засегнатия участък изпитва болка и плаче. Кожата му е зачервена. В случаите, когато обривът има и жълти връхчета, незабавно се консултирайте с вашия лекар.

Какви са причините?

  • Вече споменахме чувствителността на бебешката кожа и тъй като тя няма изградена защита като тази на възрастните, трябва да се адаптира към околната среда и всичко онова, с което влиза в пряк допир. Кожата в гънките и по дупето е по-нежна от тази на другите места, обикновено тя е покрита с пелена и по този начин се възпрепятства нейното дишане, вследствие на което тя се задушава и претопля.
  • Друга причина за подсичането са амонякът в урината и изпражненията на бебето, който допълнително дразни кожата.
  • Неподходящата бебешка и детска козметика, която съдържа съставки, дразнещи нежната кожа, също може да изиграе ключова роля и да предизвика зачервяване и обрив на местата, където най-често се употребява.

Какво да правим?

В повечето случаи обривът не се нуждае от лечение и минава от само себе си в рамките на 2-3 дни.

  • Въпреки това обаче е добре да вземете превантивни мерки с цел избягване на проблема и да имате предвид, че на пазара се предлагат повече от достатъчно козметични продукти специално за подсичането. Доколко те са добри и помагат на вашето бебче, трябва да прецените сами за себе си, а ако след два дни няма промяна към по-добро, трябва да потърсите помощ от специалист.
  • Мажете цялото тяло на бебето с крем поне веднъж на ден, тъй като той осигурава защита срещу амоняка в урината.
  • Почиствайте с влажни кърпички. На бебешкия пазар вече се предлагат и 100% биоразградими кърпички с капка плодов екстракт за нежно почистване на деликатната бебешка кожа и млечна киселина за по-добра хидратация и регулиране на естественото pH на кожата. 
  • Препоръчително е вашият избор да бъде крем, без вода в състава, който не е мазен и ароматен, не съдържа парабени или други вредни съставки. При всяка смяна на пелената кремът трябва да се измива добре, за да не остава върху кожата.

Ако състоянието на бебешката кожа се влошава, непременно посетете специалист.

Автор: Нели Христова