Децата като учители - Кенгуру

Симона, с какво се занимава холистичният консултант по детски сън?

Когато разглеждам съня на едно дете, аз не се спирам само върху режима, асоциациите, начина на заспиване, ритуалите, средата и взаимоотношенията със семейството. Поглеждам малко по-дълбоко какво се случва още отпреди бременността на майката – имало ли е сигнали, които да ни покажат, че това дете може да има и някакъв физически проблем. Понякога обаче е нужно да проникнем още по-дълбоко. Неслучайно съм избрала корен за логото си и съм кръстила сдружението „Здрав сън“ – здравият сън е важен не само за децата, но и за нас, родителите. А коренът представлява както здравата връзка със земята, така и многото различни разклонения, от които може да идва проблемът при детето.

Създател сте на сдружение „Здрав сън”. Как помага то?

Целият ни екип е от близо 10 майки – силни жени, които са развили свой собствен бизнес и всяка една от тях има успех в живота си сама по себе си. Ние взаимно си помагаме, за да сме полезни на семействата. Така че, ако аз например правя консултация и не съм сигурна какво се случва с храненето, бих препратила към IBCLC специалист.

Сдружението е и с общественополезна дейност. Помагам на родители, които нямат финансова възможност за консултация с нас. Включила съм се в ДНК пакетите на кампанията „Направи го сега" с 20 безплатни консултации. Често получавам и дарения от доволни родители и семейства, насочени към кауза, която е посочена от последователите на сдружението чрез анкета.

Кой е най-важният съвет за успешно хранене на бебетата?

Определено най важният съвет за храненето на едно бебче е спокойната му майка. Основната ми дейност е консултант по детски сън, но храненето идва преди съня, така че важното е детето да наддава, независимо дали се храни с кърма или с мляко за кърмачета. Начинът на хранене е както предпочитание на майката, така и зависи донякъде от заобикалящата среда. Понякога има нужда от корекция в позата на кърменето, както и корекция при детето, ако има скъсена юздичка до степен първа и втора и всъщност му пречи на самото сукане, без да причинява болка на майката. По принцип е възможно дори дете, което е родено от сурогатна майка, да бъде кърмено не от биологичната майка с достатъчно стимулация в комбинация от добавки и т.н. Както е възможно да има и физиологичен проблем при майката и не всяка майка, родила здраво дете, може да кърми.

Правите дизайни на детски стаи по фъншуй и Монтесори. Кои са основните елементи на този тип подредба?

Средата има изключително голямо значение за едно дете – за неговото спокойствие и добро развитие. Важно е и да живеем максимално близо до природата, за да създадем един чист дом за нашите деца. Оттам се роди идеята за дизайна на детски стаи с изцяло естествени материали, естествен текстил – за да могат децата да растат спокойни както емоционално, така и физически. Работим в партньорство с Дома на вълната, Home of Teddy – фирми, които използват естествени мазилки, варови мазилки, мазилки с примес от слама, сено и т.н. За средата на децата е добре да се ползват естествени материали, като корк, дърво и камък.

Майка сте на две деца. Как бихте описали майчинството – с розовите и тъмните му страни?

Любимата ми фраза за майчинството я чух от майка, която е инфлуенсър извън България: „Майчинството е като да скочиш от самолет с много други хора, които не знаят как да летят и парашутите им се оплитат и ти падаш с тях, опитвайки се да ги разплетеш. След това падаш на земята, но не умираш. Ставаш и трябва да направиш вечеря, която никой не иска да яде, защото иска да хапва само плодове“.

Извън кръга на шегата – майчинството е най-прекрасното нещо, което може да се случи на една жена. Едно дете е най-хубавото нещо, което може да се случи на един родител. Децата са нашите учители в живота. Първият ми син Виктор, който е на 8 г., е моят първи учител в живота и както той учи от мен всеки ден, и аз уча от него двойно. Станах консултант по детски сън заради него, защото единственото място, където той искаше да спи, бе неговата кошара, което си беше предизвикателство.
Малкият ми син Севар е със СОП и очаквахме още от 3-тата морфология проблемни черва. Той е моето специално дете, заради което станах холистичен терапевт. Защото всички курсове, които изкарах, бяха, за да помогна на собственото си дете и да му дам най-добрия старт в живота. Живея живота си по един много по-различен начин от това, което си мислех, че ще правя, когато завършвах архитектура в Англия.

Планирате ли нови проекти? В какви области?

Заедно с Виктория Миндова и Ралица Коцелова работим по платформа за взаимопомощ на родители в неравностойно положение, деца със СОП, разведени родители.

Контакти

Свържете се със Симона във фейсбук: Сдружение „Здрав сън“, и инстаграм: @zdrav_sun.