Дерматит от пелената - Кенгуру

Понякога води до доста затруднения и дискомфорт както у детето, така и у отглеждащите го.

Това състояние възниква, когато урината и изпражненията се задържат на повърхността на кожата. Получава се иритативен дерматит – възпаление.

Причината за това е една основна – нарушава се кожната бариера. Това пък от своя страна е свързано с предразположеност към развитие на бактериални и по-често гъбични инфекции на повърхността на кожата.

Предразполагащи фактори са млеката за кърмачета, захранването с твърда храна, диаричните изхождания, нечестата смяна на пелени.

Дерматитът може да има различни прояви – от леко зачервена кожа, до наличие на надигнати участъци със или без ерозии (оголени от кожа места), на места сълзящи и секретиращи. Всичко това зависи от тежестта на клиничната картина.

За профилактика е необходимо да се поддържа добра хигиена, главно чрез честа смяна на пелени, както и да се използват еднократни такива. По-рядко да се употребяват мокри кърпички и детето да има престой без пелени (т.нар. въздушни бани).

Лечението при такива дерматити е заздравяване и подобряване на състоянието на кожната бариера. Това се случва чрез използване на емолиенти, като цинков оксид, декспантенол. Нанасят се като тънък слой и е желателно да не се натрупват в гънките, защото това е предпоставка за развитие на микроорганизми в тези зони.

При средни по тежест или по-изявени дерматити се прилагат и локални кортикостероидни медикаменти. Те обикновено се прилагат в рамките на 1 седмица. Към тях могат да се добавят и противогъбични или антибактериални средства – при наличие на инфекция.

Автор:

Д-р Магдалена Богданова е завършила Медицински университет през 2016 г. Към момента е специализант по педиатрия с интереси в областта на здравословното отглеждане на деца, профилактиката и своевременното откриване и лечение на заболяванията в детската възраст. Майка е на две породени деца. Има активен профил в Instagram и Facebook, който определя като „Учебник по педиатрия за родители“. Така се стреми да информира майките относно ключови теми в израстването и развитието на техните деца.