Да отгледаш мъж - Кенгуру

От собствен опит зная, че не е лесно да си мъжка майка. Не е случайна констатацията, че ние, жените, отглеждаме съкровищата си цял живот. Отваряме очите им към света, задоволяваме капризите им, разбираме слабостите им и винаги сме до тях. Мъжката им сила често избуява от нежното женско присъствие.

Една древна мъдрост гласи: „Богатството в ръцете на жена и бебе в ръцете на мъж - ще загинат". Ако за първото може да се поспори, второто е абсолютна истина. На мама се пада и честта да подготви малкия човек за бъдещето му като мъж. За да отговорим на въпросите за забелването на пишлето (фимозата) и обрязването, се обърнахме към д-р Анелия Парчева.

Физиологична фимоза

Наименованието „фимоза"произлиза от старогръцки език и означава „намордник" или „захлупник". Кожичката на главичката на пишлето (т. нар. препуциум) не е просто кожен израстък - неговата вътрешна повърхност е подобна на лигавица с плосък епител и е много добре инервирана - важно условие за чувствителността при бъдещ полов акт. Кожата на пениса не е свързана с подлежащата тъкан, както е при кожата на тялото. Тя е подвижна и изглежда като самостоятелен орган, като продължение на собствената кожа на пениса, която служи не само за неговата защита. Това което, наричаме фимоза, всъщност е физиологично слепване на кожичката към главичката. Кожичката има вид на слонско хоботче и не пречи на уринирането. При раждането си около 90% от момчетата имат такова физиологично слепване. До към 3 - 5 - ата година слепналата кожичка спонтанно се отлепва в голяма част от случаите. При останалите това става през пубертета. За постепенното отлепване допринася и заиграването на момченцата с техния мъжки символ. По време на естественото отлепване се отделя секрет, подобен на белезникави перли, които не са вследствие на възпалителен процес. Ако при уриниране кожичката се издува като балонче, това е нормално и допринася за постепенното разделяне.

 Кога да започнем?

В развитите страни вече е възприета позицията, че физиологичната фимоза е нещо нормално и не трябва насилствено да се извършва забелване. След 6 -ия месец, по време на къпане, майката трябва много внимателно да забелва кожичката на пишлето, да измие с детски сапун мястото и веднага да върне кожичката обратно. Има опасност, ако се задържи повече, главичката да се кръвонапълни и кожичката да не може да се върне обратно. Тенденцията е да не се бърза с тази процедура веднага след раждане, а в малко по-голяма възраст, по време на хигиенната баня. Тогава кожичката е по-податлива и майката с търпение и постоянство, в продължение на 1 - 2 месеца, може да осъществи забелването. Благодарение на тези действия, в края на първата или до средата на втората година, кожичката при повечето момчета прехвърля главичката на пениса. Нека отбележим отново, че препуциумът трябва веднага да се връща в изходно положение, тъй като може да се стигне до болезнен оток на главичката на пениса. Това състояние се нарича парафимоза и може да се наложи репониране - хирургична намеса.

Проблемите

При 2 - 4% от момчетата се забелязва вродена фимоза. Това е патологично състояние, с наличието на фимозен кожен пръстен - вродена аномалия, при която кожичката на главичката е по-груба и огражда пениса като пръстен. Тя е показание за хирургично лечение в болнично заведение.

Насилственото забелване в бебешка възраст понякога води до травма на кожата, нарушение на нормалното клетъчно срастване, увреждане в инервацията, гъбично или бактериално възпаление и деформация на кожата - патологична фимоза. Настъпва хронично възпаление, водещо до вторични рецидивиращи слепвания. Подобни процеси се наблюдават и при проходили деца, които все още използват памперси (амониев дерматит). Това състояние води до проблеми с уринирането и локални инфекции. Кожичката е с характерен релеф на дървесна кора, с по-тъмен цвят, с намален отвор на върха, през който урината минава трудно и болезнено. Обикновено, в тези случаи се опитват консервативни методи на лечение (антибиотични, противогъбични и кортикостероидни кремове).

Необходимостта от оперативна корекция трябва да се прецизира от специалист - детски хирург или детски уролог. 

В детската урология в МБАЛСМ „Н. И. Пирогов" споделиха, че проблемът със забелването е строго индивидуален. Препоръчително е процедурата да се извърши след шестия месец от раждането на детето. Специалистите потвърдиха ролята на майката, която по време на ежедневните хигиенни процедури да прави „гимнастиката", за да подпомогне забелването. Те смятат, че ранната фимоза няма да остави неприятен спомен в детското съзнание, но това в никакъв случай не означава, че процедурата е задължителна.

Съществуват две схващания по въпроса за забелването на пениса - първото - това да стане до навършване на 1 година на детето, а вторият - да се остави „природата" да си свърши работата.

Обрязването

Думата „обрязвам" има следното значение в Българския тълковен речник - „У евреи и мохамедани: извършвам особен религиозен обред на млади момчета". Операцията по отстраняване на кожата, която покрива главичката на пениса, по всяка вероятност, е възникнала в Близкия изток с оглед предотвратяване задържането на пустинния пясък между препуциума и члена на момчето.

В Исляма обрязването се разглежда като форма на телесна хигиена. Това е специален ритуал (сюнет), който бележи порастването на бъдещия мъж.

В Юдаизма този ритуал символизира съюза между Йехова и Авраам и се извършва на 8-ия ден след раждането на момчето.

Практикуването на обрязване без упойка на новородени момченцата поражда етични размисли. През 2001 г. в Швеция се приема закон, според който обрязването трябва да се извършва с упойка и в присъствието на медицинско лице. В противен случай се третира като престъпен акт.

Рисковете от тази хирургическа намеса са свързани с усложнения, причинени от следоперативни инфекции и кървене. В по-редки случаи се наблюдават обриви по главичката, некрозия на части от пениса (атрофия), т. нар. „кожни мостове", образувани при неравномерно срастване на главичката с частта от кожа по члена и т. н.     

У нас обрязването не е широко разпространено. Съществува мнение, че тези интервенции влияят върху бъдещия сексуален живот на мъжа като увеличават продължителността на половия акт.

Забелването и обрязването засягат интимната сфера от живота на момченцето. Затова търсете мнението на вашия педиатър! Тези „козметични" процедури изискват особено внимание, но не са повод за тревога и излишна паника. Ако по някаква причина не сте съгласни с мнението на вашия лекар, потърсете мнението и на други специалисти.     

 

Автор: Албена Цветкова
Консултант: д-р Анелия Парчева, педиатър