Търкате, търкате, търкате и когато гъбата издаде онзи скърцащ звук, издаващ единствено перфектна чистота, разбирате, че вече можете да изплакнете шишето - естествено под гореща вода, с още малко... скръъъц. Вдигате бебешкия съд за мляко, оглеждате внимателно на светлина и със задоволство преценявате резултата - перфектен блясък!

Грижата за шишетата не е сложен процес, но изисква създаването на навик. Тъй като прецизното им почистване е пряко свързано със здравето на мъника, съвременната майка постоянно търси нови и по-ефикасни методи за хигиенизиране.

ПОДГОТОВКА ЗА СЪЩИНСКИЯ ПРОЦЕС

Всички съдове, които имат допир до храната и устата на детето, трябва да бъдат перфектно почистени, а в първите месеци от живота на бебето - стерилизирани. Хигиенизирането се извършва след всяко ползване на шишето, независимо дали от него е консумирано мляко за кърмачета (ако детето не се кърми) или сок (ако е захранено). Съвременните модели предоставят и възможоността дъното да се маха (отвърта), за да се почисти добре цялата плоскост на шишето.

- Отделете специални средства за почистване на бебешките шишета - гъба, четка, кърпа и т.н.

 - На стерилизация подлежат съдове без остатъци от засъхнало мляко и храна по тях.

 - Най-лесно се почистват шишетата веднага след хранене.

 - Обърнете специално внимание на гърлото на шишето, тъй като в улеите се събира най-голямо количество микроби, които се почистват трудно.

 - Ако шишето е с по-раздвижена форма, почиствайте внимателно заоблените и тесните части.

 - Добре е да сте запознати с материала, от който са изработени шишетата на вашето бебе, тъй като това има значение за температурата и времето на обработка на съдовете.

 - Когато стерилизирате шишетата на бебето, независимо от начина, ползвайте бутилирана или филтрирана вода. В противен случай е възможно да се натрупат налепи по повърхността на съда.

МЕТОДИТЕ

Повечето съвременни майки предпочитат да отделят малко време за домакинска работа, за да обръщат повече внимание на детето си. Някои жени обаче вярват безрезервно на старите методи за почистване на шишетата, тъй като ги считат и за най-сигурни. Съществуват няколко начина за хигиенизиране, които могат да бъдат прилагани в зависимост от мястото и времето, с което разполагат родителите.

НА КОТЛОНА Това е най-старият метод за стерилизация, за който ще ви е необходим голям съд - тенджера или метална купа. Водата трябва да покрива шишетата, а времетраенето на варенето е 20 минути. Капачките, накрайниците и другите малки части следва да се изваряват отделно.

МИКРОВЪЛНОВАТА ФУРНА Съществуват два начина за стерилизация в тази печка. Вземете дълбока стъклена купа или йенска тенджера. Наредете шишетата и ги залейте с вода. Захлупете със стъклен капак. Включете фурната на максимална мощност за 6-8 минути. Пластмасовите съдове не бива да се почистват по този начин, тъй като могат да се повредят. Вторият начин е със специално създадени за целта съдове. Наливате вода до отбелязания максимум в легенчето, отгоре слагате решетка, върху която редите шишетата. Затваряте с капака и пускате на посочената на продукта мощност.

НА ПАРА Днес много производители предлагат уреди, създадени специално за стерилизация на бебешки шишета, залъгалки, лъжички и други съдове. Методът на работа е следният: наливате вода до определения максимум, нареждате шишетата и затваряте. Включвате уреда и парата унищожава всички микроби. Ако не се отваря капакът, съдовете остават стерилни за 3 часа. Когато купувате подобен стерилизатор, съобразете размера му с начина на хранене на бебето. Ако то се кърми изключително, тогава по-малкият уред върши чудесна работа, но ако детето е изцяло на мляко за кърмачета, тогава, за повече удобство, ще ви е необходим стерилизатор за 6-8 шишета.

СТУДЕНА СТЕРИЛИЗАЦИЯ Практичен метод за пътуване или място, което не предоставя условия за друг начин на почистване. Обикновено се използват препарати под формата на хапчета или разтвор, смесени с определено количество вода. С нея се заливат шишетата и престояват препоръчително време, определено от производителя.

СЪДОМИЯЛНАТА МАШИНА Повечето машини не достигат необходимата температура за стерилизация, но са сигурно средство за почистване съдовете на по-големи бебета. Трябва да се внимава със средствата, които се използват за хигиенизиране в съдомиялна машина, тъй като някои от тях са твърде агресивни за материала на бебешките шишета. Повечето производители на детски съдове за хранене предупреждават за това и на етикетите е отбелязано дали можете да почиствате по този начин.

КАК ДА ЗАПАЗИМ БЛЯСЪКА

Стерилизацията се извършва от предназначения за тази цел продукт. Съхранението на чистите шишета обаче изцяло зависи от вас. Ако използвате електрически уреди или такива за микровълнова фурна, изчакайте съдовете да се охладят, преди да ги извадите. Нареждайте шишетата с гърлото надолу върху чиста памучна кърпа. Добре е да се съхраняват на място, защитено от прах, покрити отново с чиста кърпа.

ОСНОВНИЯТ ВЪПРОС

Докога да стерилизирам шишетата? Това е основният въпрос, който вълнува майките. Всяка решава сама този казус и обикновено се съветва с педиатъра. От една страна продължителното перфектно хигиенизиране предпазва мъничето от досега с микроби, от друга - изолирането в стерилна среда не прави услуга на изграждането на защитни сили срещу мръсотията. Важно е да следите индивидуалното развитие на вашето бебе - дали е родено доносено, има ли алергии, проявява ли реакции към прах или определени хранителни продукти и други. Обикновено след навършване на шест месеца бебето може да се храни от шишета, които са измити с детски препарат за съдове и гореща вода.

Който и метод за хигиенизиране да изберете, важното е да бъдете последователни. Първите месеци от живота на детето са период, в който то е особено податливо на инфекции и ако няма защитата на майчината кърма, лесно може микробите да навредят на здравето му. Не пренебрегвайте стелиризирането, за да сте спокойни, че бебето ви расте в чиста среда.

 

Автор: Десислава Христозова