5 техники за масаж против колики - Кенгуру

И не само това – движенията стимулират развитието на мозъка, дишането, кръвообращението... Масажирането оказва невероятно силно въздействие и върху храносмилателната система на мъника. Ето защо ви представяме 5-те техники за облекчаване на колики на Бриджит Арл, дула и инструктор по масаж на бебета. 

Преди масажа

Не започвайте, без да сте се уверили в благоразположението на малкото човече. То трябва да бъде спокойно и да показва, че е готово за този тип общуване. При зелена светлина от негова страна поставете няколко капки масажно олио върху дланите си и разтрийте ръцете близо до главата на сладура. Звукът от триенето ще му даде невербален сигнал, че предстои масаж. Сега остава единствено да отпуснете ръцете си върху коремчето и да вдишате и издишате няколко пъти, за да се отпуснете и да предадете на бебчо усещането за хармония.      

1. Водно колело

Сгъвайте и разгъвайте крачетата към коремчето, сякаш малчуганът върти педалите на велосипед. 

2. Колене нагоре

Допрете сгънатите колене към корема и внимателно ги повдигайте нагоре.

3. Слънце и луна

С дясната си ръка „нарисувайте“ около пъпа на бебето пълен кръг по часовниковата стрелка, а с лявата – частичен. 

4. I Love You

3 етапа, на всеки от които „изписвате“ по една буква от 3-те думи:

  • I – поглаждания на корема от лявата страна в посока от горе надолу (от ребрата към слабините);
  • L – движения от дясно наляво над пъпа на бебето, като се спускате надолу от лявата му страна (трябва да наподобите обърната буква L);
  • U – докосвания, които започват от дясното бедро нагоре към ребрата, продължават над пъпа към лявата половина на корема и завършват със спускане надолу (търсим ефекта на обърната буква U).

5. Палци отстрани

Палците на ръцете ви трябва да бъдат в средата на корема – над пъпа, откъдето в синхрон се изтеглят към двете му страни.

Контакт

Винаги наблюдавайте реакциите на детето, усмихвайте се и му говорете – така контактът помежду ви ще е още по-пълноценен.

Автор: Ива Лалова